KNIHA: Malé pohádky pro malé děti

Jiří Kahoun je autorem mnoha dětských knížek. Možná ho budete znát také díky večerníčkové sérii o včelích medvídcích, kterou vytvořil. Nám se nyní dostala do rukou knížka z Nakladatelství Portál, která je určena menším dětem a přináší originální příběhy ze života.

Obsah knihy

V knize najdete celkem 12 krátkých příběhů. Krátké doslova, protože každé vyprávění je na 2-4 stránky, právě aby zvládly čtení i malé děti. Text je navíc doplněn o velké obrázky.

Tohle se neříká

První příběh vypráví o slůněti, na které se dle jeho slov zlobí máma i táta. Žirafu zajímá, proč se zlobí. Slůně ji odpoví, že je to proto, že řeklo, co nemá. To v žirafě probudí jen další zvědvavost, a tak se vyptává a slůně chlácholí, že ona se určitě zlobit nebude.

Slůně ji to tedy poví. Říkalo doma, že je žirafa strašně zvědavá. A kdo je zvědavý, bude brzo starý. Žirafa odkráčí pryč se slovy, že se vůbec nediví, že se na slůně všichni zlobí. To se však usměje. Všichni se nezlobí. Děda naopak říká, že má pravdu…

Červená čepička

Hrošík čeká se svojí maminkou na nádraží. A pořád mamince pokládá nějaké otázky. Ta odpoví na půl pusy a dál luští křížovku. Hrošík se podivuje, že pán mává na vlak. Není jejich? Asi jim odjíždí. Jenže maminka je stále myšlenkami jinde. Všimne si až ve chvíli, kdy se vlak rozjede….

Králíček něco dovede

Králíček drží skládací kostku a volá, že něco dovede. Rozběhne se, upadne, zvedne kostku a zase křičí, že něco dovede. Myška se na něj chvíli dívá a pak se zeptá, za kolik minut dokáže kostku složit. Králiček odpoví, že ji složit dovede, takže se myška podiví, co teda umí. A králíček má jasnou odpověď – upadnout, vstát a nebrečet.

Další příběhy:

  • Proč dělal medvídek takhle
  • Zajíček je zajíček
  • Krásný den pro špačky
  • Maminčina pusa
  • Králíček na něco čeká
  • Jak pejsek udělal hepčík
  • Dál se to mňouká
  • Tři králíčci
  • Kolečkové trápení

Formát knihy

Kniha má čtvercový formát, pevnou vazbu a klasické, byť trochu pevnější stránky.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit v různých knihkupectvích nebo přímo v Nakladatelství Portál, kde knihu mají za 212 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha přináší sérií příběhů, kde hrají hlavní roli zvířátka a jejich rodiny. Příběhy jsou krátké, jednoduché a přitom mají zajímavou myšlenku, která může být dětem blízká.

Jedná se skutečně o pohádky, které jsou uzpůsobené nejmenším dětem. K tomu krásné a milé ilustrace od Lucie Dvořákové dělají z knížky dílo, které bych se rozhodně nebála dát nejen svým dětem, ale také jako dárek jiným. Vhodné už od 2 let.


Vydává: Nakladatelství Portál
Autor: Jiří Kahoun
Ilustrace: Lucie Dvořáková
Rok vydání: 2021
Rozměr: 20,5×23 cm
Hmotnost: 400 g
Počet stran: 64
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments