(ROZHOVOR) Sandra Dražilová Zlámalová: U psaní knížek se hlasitě směju

Sandra Dražilová Zlámalová má na svém kontě teprve 4 knihy pro děti, ale i tak se zapsala do mysli mnoha dětským čtenářům. U nás třeba díky knize Neplechy čerta Zbrklíka. V současné době plánuje vydat i další díla, kterými chce opět zaujmout hlavně menší děti. Na co se tedy můžete těšit? A zaměří se někdy také na starší čtenáře?


Jak jste se ke psaní dětských knih dostala?

Vlastně celkem náhodou: Bylo to po zkoušce z dětské literatury na vysoké (UJEP) a s kamarádkou jsme diskutovaly, že současná dětská literatura už není taková jemná, naivní, milá. Kamarádka prohlásila, že už to asi nikdo neumí napsat „jemnou, naivní dětskou knížku“ a to bylo něco na mě. Sedla jsem k notebooku a z fleku napsala první kapitolu Kulíška (Kulíškovy neposedné příhody)a vlastně tím to vše začalo. 🙂

Chtěla jste být už jako malá spisovatelkou?

Jako malá jsem chtěla být zdravotní sestrou,což mě díky tomu, že nemám ráda pohled na krev, docela přešlo. Ale psaní mě bavilo vždycky, psala jsem vtipné povídky/příběhy pro své přátele. Dokonce jsem na základce chvilku psala školní časopis. 

Co vás na vaši práci nejvíce baví?

Že se v mžiku můžu dostat do úplně jiného světa. Stává se mi dost často, že se u psaní knížek hlasitě směju, když si dané situace velmi živě představím.

Kde nejčastěji hledáte inspiraci a náměty pro vaši tvorbu?

Víte, že ani nevím. 😀 Asi všude kolem sebe. Tím, že mám tři malé děti, tak jim vše vysvětluji pomocí pohádek a díky tomu vznikají další a další pohádky.

Co považujete za svůj největší pracovní úspěch?

Největším pracovním úspěchem jsou pro mě reakce dětí a rodičů na mé knížky. Když mi napíšou, že je příběh baví a že ho čtou již po několikáté. Je to strašně milé. Vždy mě to „nakopne“ k dalšímu psaní.

Máte k některé z vašich knih specifický vztah- je vám bližší nebo ji máte prostě jen raději? Proč?

Každá z nich je jiná, ale asi největší citový vztah mám ke Kulíškovi, přeci jen je to moje první knížka. Trvalo mi několik let jí dopsat, pak sebrat odvahu a odeslat jí do nakladatelství. Obepsala jsem jich hodně a přišly samé zamítavé reakce a když už jsem to chtěla vzdát, tak mi napsali z jednoho nakladatelství, že ho vydají. Takže asi kvůli těm všem peripetiím je mi zatím nejblíže.

Ve kterých nakladatelstvích se můžete setkat s vašimi knížkami?

Kulíšek vyšel v nakladatelství Brána a ostatní moje knížky vycházejí v nakladatelství Grada- Bambook.

Co ráda děláte, když si chcete od psaní trochu odpočinout? 

Nejradši jsem s dětmi někde na výletě. Naštěstí podědily všichni tři „toulavé boty“, takže jsou to výletníci se vším všudy.

Prozradíte, na čem nyní pracujete?

Nedávno jsem dopsala knížku vhodnou pro prvňáčky. Teď jí zrovna Marie Koželuhová ilustruje. Mám hotové pokračování Kulíška i Bordelíny, ale zatím to leží tzv. v šuplíku. Musím to nechat trochu uležet, abych s tím byla spokojená.

Jaké plány máte do budoucna? Na co se těšíte a kam byste se chtěla na své profesní dráze dostat?

Dál psát to, co děti bude bavit. 🙂 Zkusím i román pro dospělé, ale jestli se povede, to je zatím ve hvězdách.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments