HRANÍ: Doba kamenná junior

Na hru Doba kamenná jsem slyšela spoustu pozitivních ohlasů. A jsem proto ráda, že jsem se k ní díky spolupráci s Mindokem dostali. Protože jsem chtěli hrát i s Beky, rozhodli jsme se, že pořídíme pro začátek juniorskou verzi. A právě tu vám taky níže představím.

Doba kamenná junior je oficiálně doporučována od 5 let, ale zvládají ji údajně i mnozí tříleťáci a čtyřleťáci, tak jsme ji pořádně otestovali celá rodina (já, manžel i Beky, která má přes 3 roky).

Obsah balení

  • herní deska
  • 4 vesnice
  • 4 figurky hráčů
  • 4 žetony hráčů
  • 20 maket surovin (bobule, ryby, nádoby, hroty, zuby)
  • 15 kartiček chýší
  • 2 žetony psů
  • 14 žetonů lesa
  • 2 pravidla hry (CZ a SK)

Herní deska není nijak velká, takže se klidně vleze i na menší stůl. Je z tvrdého kartonu a pokládají se na ni figurky hráčů, makety surovin, kartičky chýší a žetony psů.

Hra je určena pro 4 hráče, proto jsou také figurky ve 4 barvách – modrá, žlutá, zelená a růžová. Toto rozdělení není úplně standardní, obzvláště ta růžová není častá, ale pro děti asi skvělý tah. Beky měla hned jasno, která figurka bude její.

Figurky se posunují po hracím plánu. Aby hráč nezapomněl, která je jeho, obdrží ještě žeton s mamutem ve stejné barvě, jakou má figurku. Ten si předloží před sebe a snadno pozná, který panáček je jeho.

Každá hráč obdrží dále vesnici, do které si postupně staví chýše. Vesnice se lehce složí ze dvou části kartonu. Nemusí se ani rozdělávat, vleze do krabice i složená. Každý hráč si vybere barvu podle figurky, se kterou bude hrát.

Ve hře najdete dále 20 krásných dřevěných surovin. Jedná se samozřejmě o věci, které používali lidé v době kamenné – bobule, ryby, nádoby, hroty a zuby. Z každé suroviny po 4 kusech.

Některé suroviny jsou celkem malé (viz porovnání níže, jak vypadají v ruce dospělého), takže je dáváme od čtyřměsíční Naty raději dále. Ale starším dětem se s nimi bude pracovat určitě dobře.

Hra obsahuje také 15 kartiček chýší, které se umisťují na hrací plochu. Pokud chýši hráč zaplatí, může si jí dát do své vesnice.

Žetony lesa jsou vyrobeny z tvrdého kartonu. Na jedné straně jsou zelené (symbolizuje strom), na druhé straně jsou pak různé obrázky – 6x kostka, 5 krát suroviny (bobule, ryba, nádoba, hrot, zub), 1x obchodní místo, 1x pes, 1x vesnice). Tyto žetony jsou v průběhu hry umístěné okolo hrací plochy a hráči je postupně odkrývají.

Posledními žetony jsou pak kartičky psů, které se umisťují na hrací plochu.

V krabici samozřejmě nechybí ani pravidla hry. V nich na první dvojstránce najdeme příběh, který má hráče uvodit do hry. Seznámíme se zde s Jonou a Jadou, dvěma dětmi, které žiji v době kamenné. Popisují, jak žijí, co dělají a ve hře si pak můžete jejich život vyzkoušet.

Dále je v pravidlech graficky zpracované, jak se hra připravuje. To se mi moc líbilo. Většinou je totiž příprava hry psána slovně a člověk tak bádá, jak to bylo myšleno. Zde ale byl obrázek a k tomu vysvětlivky, takže se hra chystala hezky a celkem rychle.

Poté už následují podrobná pravidla hry. To samé je pak i ve slovenské verzi.

Princip hry

Ve hře si zahrajete na život lidí v době kamenná. Cílem je posbírat různé suroviny a za ně si pak můžete koupit chýši. Vyhrává ten, kdo má první postavenou vesnici (tzn. 3 chýše).

Hra probíhá na jednoduchém principu. Prvně otočíte žeton lesa, kde najdete obrázek, který vám poví, co budete provádět. Následně tedy provedete akci (něco vezmete, vyměníte, získáte, postavíte apod.). Poté pokračuje další hráč.

Pravidla hry

1. Prvně je nutné nachystat hru – každý hráč si vezme jednu figurku a v té barvě také vesnici a žeton mamuta. Na hrací plán postavíte jednotlivé suroviny, kartičky chýší a žetony psů. Okolo hrací desky pak umístíte žetony lesa.

2. Poté začíná první hráč tím, že otočí žeton lesa obrázkem nahoru. Pokud je na žetonu obrázek kostky, posune se hráč o tolik polí, kolik je teček na kostce. Pokud je na žetonu nakreslený symbol, posune se hráč na pole v herním plánu s odpovídajícím symbolem.

3. Ve hře se setkáte s těmito symboly:

  • bobule, ryba, nádoba, hrot, zub – pokud na toto pole dorazíte můžete si vzít 1 surovinu do své vesnice. Pokud je pole prázdné, neziskáváte nic.
  • obchodní místo (obrázek všech symbolů najednou) – můžete vyměnit tolik surovin, kolik chcete za ty, co jsou v obchodním místě. Vždy jednu vezmete a za ní dáte na políčko obchodního místa druhou tak, aby na něm bylo vždy 5 surovin.
  • pes – vezmete si 1 žeton psa a položíte ho vedle své vesnice (pokud není žádný volný, vezmete ho soupeři). Žeton pomáhá při stavění chýše – může se použít místo 1 suroviny, pokud vám chybí.
  • vesnice – na tomto poli provádíte 2 akce – stavíte chýši (pokud máte dostatek surovin na zakoupení) a otáčíte všechny žetony lesa obrázkem dolů

4. Hráči se postupně střídají, dokud někdo nezíská 3 chýše a nepostaví vesnici.

Cena a dostupnost

Hru můžete pořídit v různých hračkářstvích, knihkupectví, herních speciálkách a samozřejmě také na e-shopu, například Agátin svět, kde ji mají za 674 Kč (ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji).

Celkové hodnocení

Hra Doba kamenná junior má zajímavé téma. U nás jsme ještě s tříletou toto období neprobírali, takže se aspoň seznámila s tím, jak to kdysi bylo. Ilustrace jsou podařené a skvělý je také příběh, který uvodí děti do hry a také jim trochu přiblíží, jak to dříve fungovalo.

Hra je kvalitně zpracovaná – oceňuji, že suroviny jsou dřevěné, žádné plastické napodobeniny. Pod vesnici se sice suroviny hůře schovávají (respektive jdou těžko vytáhnout), takže mohla být kartonová konstrukce o kousek vyšší. Ale jinak se mi hra líbí, a to jak na pohled, tak herně.

Ve hře je možné také trochu škodit (neukážete soupeřům, jaké máte suroviny, vezmete jim psa apod.). Na to my jsme teda nehráli, ale pro starší děti to může být zajímavé.

Co se týče věkového doporučení, tak my jsme hráli s Beky, který už má celkem nahráno, ale zde jsme ji museli ještě trochu vést. Ale věřím, že za pár týdnů už bude hrát i samostatněji. Takže doporučuji přibližně od 4 let.


Podrobnosti

— Cena: 520-799 Kč
— Počet hráčů: 2-4
— Věk hráčů: od 3-4 let
— Doba hraní: 15 minut
— Výrobce: Mindok

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments