KNIHA: Mája a ohnivý lišáček

Přátelství není jen tak. Obvykle se rodí postupně. Je třeba o něj pečovat nebo dokonce i bojovat. Jakmile ale máme přítele, je to rozhodně lepší než být sám. A tohle také děti zjistí díky milé novince z Nakladatelství Portál, která dětem pomocí pohádkového příbehu ukáže, jak takové přátelství může vzniknout.

Obsah knihy

Mája se s rodiči a bráškou přestěhovala do nového domova a čeká ji první noc na novém místě. Kolem má ještě plno krabic, pokojíček není vůbec zařízený. Ale to nejhorší teprve přijde. Je večer, Mája zaleze do postele a zjistí, že nemá svého oblíbeného plyšového králíčka. Bojí se a nemůže bez něj usnout.

Najednou zaslechne v jedné krabici šramot. Jde se podívat, co se děje a objeví Káju – ohnivého lišáčka (neboli pandu červenou). A jaké překvapení, když zjistí, že mluví. A že není vůbec nadšený, že zde Mája bude bydlet. Kája totiž našel opuštený dům už před pár dny a zabral si jej pro sebe. A nelíbí se mu, že by se tady měl někdo nastěhovat, když je dům jeho. Rozhodne se, že to novým nájemníkům jen tak neprojde.

Mája je zaskočena, ale nakonec se ji podaří usnout. Ráno se ale dějí divné věci – po celé kuchyni jsou otisklé špinavé tlapky. Tatínkovy noviny leží zmuchlané na zemi a čerstvě vyprané prádlo někdo ušpinil a pověsil na jabloň. Maminka si myslí, že za to může jejich kočka Micka. Ale Mája tuší, kdo by to mohl mít skutečně za lubem a rozhodně se najít ohnivého lišáčka. Podaří se ji Káju přesvědčit, aby je vzal na milost? Skamarádí se spolu?

Formát knihy

Kniha je o trošku větší než formát A5. Má pevnou vazbu a klasické (trošku pevnější) stránky.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo v Nakladatelství Portál, kde ji mají běžně za 254 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha Mája a ohnivý lišáček přináší dojemný příběh o holčičce, která se cití sama, musí si zvykat na nový domov a ještě u sebe nemá svou oblíbenou podporu – plyšového zajíčka. Objeví se ale ohnivý lišáček, který by ji možná mohl pomoci. Podaří se Máji lišáčka přesvědčit, aby se z nich stali přátelé?

Příběh čtenářům ukazuje, že přátelství není jen tak. Někdy se rodí postupně a je třeba o něj trošku zabojovat. Pokud se to ale podaří, je to rozhodně lepší než být sám…

Kniha má nádherné celostránkové ilustrace, které jen dokreslují nežnost celého vyprávění. Kniha není členěná na kapitoly, takže v podstatě obsahuje jeden souvislý příběh. Ten je však psaný velkými písmeny, a tak se čte poměrně rychle. Proto je kniha také vhodná pro děti od 3 let, stejně jako pro začínající čtenáře.


Vydává: Nakladatelství Portál
Autor: Udo Weigelt
Ilustrace: Joëlle Tourlonias
Rok vydání: 2022 (1. vyd.)
Rozměr: 178×249 mm
Hmotnost: 470 g
Počet stran: 72
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments