ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Archeoskanzen Modrá

Před třemi lety jsme při našem výletě na Velehrad navštívili Živou vodu, kde se nachází netradiční expozice sladkovodních ryb. Stihli jsme i Terárium Modrá, kde zase najdete různé hady, pralesní a pouštní ještěrky, pavouky, chameleony a další terarijní zvířata. Oboje najdete v recenzi zde.

Bohužel nám ale nevyšel čas na Archeoskanzen, který similuje, jak se kdysi žilo na Velké Moravě. To mi bylo trochu líto, protože co jsem zahlédla přes plot, tak místo vypadalo úžasně. Ale na dvouletou Beky by to najednou bylo moc, takže se nedalo nic dělat.

Letos jsme ale byli v rámci Velikonoc poblíž, a tak jsme se rozhodli se na místo vrátit. Nyní už ve čtyřech (Beky necelých 5 let, Natálka necelé 2 roky). A tak konečně mohu doplnit recenzi i na toto místo (které je mimochodem opravdu zajímavé a stojí za návštěvu).

Archeoskanzen Modrá

Archeoskanzen Modrá představuje opevněné sídliště z doby Velké Moravy. Byl vybudován na základě archeologických nálezů, a tak se nejedná jen o nějaké pohádkové místo, ale naopak nabízí krásnou přehlídku naši historie.

Základem jsou stylové chaloupky, kde najdete různé expozice ze života obyvatel velké Moravy. Můžete například zjistit, jak vypadala kovárna, hrnčírna, pekárna, nadzemní dům, srub, zásobní jáma, studna, zemnice, ale také knížecí palác či dílna klenotníka.

Do některých domečků můžete jen nakouknout, některé si můžete i projít.

Součástí areálu je také kostel a věž, na kterou můžete vylézt.

A nesmím opomenout ani opevnění, které představuje v podstatě bránu do celého areálu a hlavně pro děti bylo zážitkem si jej projít.

V archeoskanzenu potkáte spoustu zvířátek. Některé jsou ve svém výběhu (například prasata, slepice).

Jiné se ale pohybují volně (hlavně kozy). Dokonce tak volně, že když jsme k areálu přicházeli, jedna koza vyšla ven až na parkoviště a vrátný ji musel zahánět zpět. Kozy jsou na lidi zvyklé, a tak si je můžete i pohladit.

Praktické informace

Archeoskanzen je svou rozlohou poměrně malý, takže se dá krásně projít i s menšími dětmi. V areálu se můžete pohybovat volně, prohlídky nejsou origanizované, a tak je na vás, jak rychle či důkladně si vše prohlédnete.

Do areálu se platí vstupné, ale nejedná se o žádné závratné částky. Při naši návštěvě v dubnu 2022 stál dospělý 100 Kč, dítě od 3 let 70 Kč. Je možné zakoupit také zvýhodněné vstupné pro rodinu. Parkování bylo možné na rohlehlém parkovišti hned vedle, a to bez poplatku.

Vedle vstupu byl malý bufet, kde jste si mohli objednat nápoje, kávu, ale také něco malého k snědku jako grilovaný párek, polévka, hranolky a jiné. Vedle pak byla i restaurace, za kterou se nacházela již zmíněná Živá voda.

My jsme se ale vydali ještě jednou do Terária, kde holky nevěděly, kam dříve kouknout. Mnohé hady i další zvířata z takové blízky ještě nikdy neviděly, a tak si se zájmem vše prohlížely.

Celkové hodnocení

Archeoskanzen Modrá zaujme už na první pohled díky dobovému vzhledu, který se notně liší od současného stylu. Jakmile se ale podíváte pozorněji, zjistíte, že kromě krásného pohledu se také můžete dozvědět spoustu zajímavostí. A děti mohou vidět, jak vypadal život před dávnými lety. Zrovna tohle se těžko slovně popisuje, takže je super, že jsou místa, které si může člověk reálně projít a děti tak vidí, že byly doby i bez počítačů, televize, ledničky a dalších moderních vymožeností.

Místo bylo hezky upravené a bylo vidět, že pracují na dalších opravách, takže se stále udržuje (a možná i rozšiřuje). My jsme Archeoskanzen navštívili na Velikonoční pondělí a i když to podle parkoviště vypadalo, že bude spousta lidí, tak se návštěvníci rozmělnili mezi všechny tři aktrace (Živá voda, Terárium, Archeoskanzen) a nakonec jsme procházeli Archeoskanzen skoro sami.

Holky běhaly od jednoho domečku k druhému a zvědavě nakukovaly, co tam najdou. Pak jsme se samozřejmě zasekli u koz a dalších zvířátek. Ale výlet to byl rozhodně podařený a doporučuji hlavně předškolním a školním dětem, které se určitě dozví spoustu nového.

Více můžete také zhlédnout v krátkém videu…


Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě. Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments