ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Živá voda a Terárium Modrá (Velehrad)

Kousek od Velehradu se nachází obec Modrá, kde najdete hned několik zajímavých atrakcí, které potěší nejen milovníky přírody, ale určitě i děti. Tyto místa jsou jen kousek od sebe, takže je můžete během jednoho výletu obejít všechny. My jsme to zvládli i s dcerou (20 měsíců) a myslím, že si to pořádně užila, takže doporučuji klidně i pro menší děti.

Terárium Modrá

Nenápadná budova a přitom se jedná o největší terarijní expozici na Moravě. V Teráriu Modrá najdete hady, různé druhy ještěrek, pavouky, želvy, varany, chameleony, štíry, žáby nebo třeba mangusty, které dceru tak zaujaly, že jsme u nich stáli snad půl hodiny.

Vše je dokresleno pěkným prostředím, abyste se zde cítili jako v džungli. I když je samotná výstava vlastně v jedné menší místnosti, prohlídka vám zabere tak půl hodiny až hodinu, protože živočichů je zde opravdu hodně.

Živá voda

Kousek dále se pak nachází expozice Živá voda, kde se seznámíte jak s životem ve vodě, tak i s živočichy, kteří zde žijí. Z venku to opět vypadá jako nenápadná budova, ale vevnitř? Nevšední zážitek!

Budova má dvě podzemní patra, díky kterým se dostanete pod vodní hladinu. Největší atrakcí je zde tunel, který se nachází v hloubce 3,5 m pod vodní hladinou. Když do tunelu vejdete, nad vámi a kolem vás plavou různí živočichové (například pstruh, palma, kapr, štika, sumec, candát, jeseter, pstruzi a mnoho dalších ryb). O patro níž se pak dostáváte ještě hlouběji a setkáváte se s dalšími živočichy, kteří jsou typičtí pro tento region.

Venku se pak můžete podívat na rybník i tunel shora, což je opět, zajímavé, když vidíte lidi ve vodě pod sebou. Najdete zde také bylinkovou zahrádku a přírodní koupaliště, ve kterém si můžete v létě osvěžit.

Pro děti jsou připraveny také různé doplňovačky, kvízy, hry a výtvarné aktivity.

V areálu se navíc staví nová Stezka praturů. Bohužel při naší návštěvě byla ve výstavbě, takže jsme se na ní nedostali, ale vypadala hodně zajímavě.

Archeoskanzen Modrá

Vedle Živé vody najdete další zajímavé místo – Archeoskanzen, kterým se můžete (za poplatek) projít. Pobíhají zde volně různá zvířata (prasátka, ovečky, kozy, slepice nebo třeba osel) a vyzkoušet můžete i lukostřelbu. My jsme Archeoskanzen viděli jen z venku. Dcera zrovna neměla svůj den, tak jsme odjížděli dříve. Ale příště se určitě zastavíme.

Velehrad

Pokud Vás už příroda omrzí, můžete se vydat na Velehrad, který je odtud vzdálený jen 1 km. Velehrad je významné poutní místo a probíhají zde každoročně také Dny lidí dobré vůle, při kterých koncertují známí zpěváci a kapely.

Kromě toho je Velehrad krásným městem, kde můžete posedět u dobré kávy a na své si přijdou i děti. Třeba hned u základní školy v centru Velehradu, kde se nachází hřiště pro děti se spoustou atrakcí.


Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě. Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments