KNIHA: Obrázkové logočtení (L,R,Ř)

Knih s logopedickými úkoly, říkankami a příběhy je spoustu. Obvykle jsou na principu, že rodič předčítá a dítě opakuje. V Nakladatelství Portál ale přišli i s jiným zpracováním, které u nás baví mnohem více. A to spojení logopedie a malovaného čtení.

V čem tato aktivita spočívá? Čtete příběh a dítě podle obrázku doplňuje slova, ve kterých si zároveň cvičí písmena L, R a Ř. Procvičuje nevědomky a přitom je stále vtahován do příběhu, což může pomoci udržet pozornost.

Obsah knihy

Kniha je rozdělena do tří částí – prvně se děti učí fixovat a automatizovat hlásku L, poté následuje R a nakonec Ř, které je nejtěžší. Pro snadnější orientaci je každá skupina hlásek a s ní souvísející příběhy v knize označeny jinou barvou.

Na počátku každého příběhu najdete na stránce zakresleny obrázky, které děti budou pojmenovávat. A to včetně slovního vyjádření, abyste použili právě ta slova, která jsou vhodná k procvičení dané hlásky. Můžete tak s dětmi projít obrázky předem a pak budou lépe vědět, co doplňovat.

Každý příběh je krátký (jen na pár stran). První například popisuje, jak to vypadá v Bílém Podolí. Druhý se zaměřuje na pana Veselého a jeho dílnu. A třetí zase na Evelínku, které zavítá do lesa plného víl.

Ve čtvrtém příběhu se děti dostávají k procvičování R, a to ve vyprávění o Patrikovi, Petře a jejich trampolíně. Dále zde najdeme příběh o dráčku Kudrnkovi a vydře Drndě, o obrovi Broni, paní učitelce Kristýnce, mluvící pračce, hraběnce z Hrabyně, mraku Mrazivci nebo o výletě do lesa.

Poslední část se zaměřuje na hlásku Ř. Zde na děti čekají příběhy Výlet do Třeboně, Ondřej a děda Jindřich, Sněhulák Bobřík, Přemyslovice, Anděl s křišťálovými křídly, Láska hřebce Hřiba, Tři skřítci a Řezbář Řehoř.

Formát knihy

Kniha má má čtvercový tvar, pevnou vazbu a klasické (byť trochu pevnější) stránky.

Cena a dostupnost

Knihu můžeta zakoupit v různých knihkupectvích nebo přímo na e-shopu Nakladatelství Portál, kde ji mají za 280 Kč.

Celkové shrnutí

Kniha Obrázkové logočtení od Nakladatelství Portál obsahuje celkem 20 příběhů, při kterých děti doplňují slova podle obrázků a tím si trénují problematické hlásky. Příběhy jsou krátké (obvykle okolo 3 stran). Navíc je použito větší písmo, aby mohli číst i začínající čtenáři. Takže nečekejte nějaké komplikované zápletky.

Naopak se jedná spíše o krátké popisné vyprávění, které máte přečtené za chviličku. Ale díky vhodné skladbě slov děti procvičí problematické hlásky, což se mi moc líbíl.

Kniha je primárně určena mladším dětem, které ještě neumí číst. Je tedy vhodná hlavně pro děti z mateřských škol a předškoláky. Využijí ji nejen rodiče, ale také učitelé a speciální pedagogové.


Vydává: Nakladatelství Portá,
Autor: KAteřina Sýkorová
Ilustrace: Eva Rémišová
Rok vydání: 2023
Rozměr: 174×194 mm
Hmotnost: 360 g
Počet stran: 96
Vazba: brožovaná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments