RECENZE: Alenčina zahrádka

Pohádku o Alence v říši divů zná asi většina dětí i rodičů. Věděli jste však, že na motivy příběhu vznikla i desková hra? Jmenuje se Alenčina zahrádka a v České republice ji vydal Mindok. Je vhodná od 8 let, takže spíše pro starší hráče. Neurazí však ani dospělé. A pokud nemáte s kým hrát? Nevadí, dá se využít také jako sólo hra.

Obsah balení

  • 4 herní plány
  • 95 kartonových dílků
  • 6 látkových sáčků
  • žeton pro začínajícího hráče
  • bloček záznamových archů
  • herní pravidla

V krabičce najdeme 4 herní plány (pro každého hráče je vždy jeden). Na každém je znázorněna mřížka, do které budete vkládat kartonové dílky. V dolní části je ve zkratce připomenuto, jak se počítají body, abyste mohli dílky skládat co nejeefektivněji.

Dále je součástí hry 95 dílků s obrázky, které hráči ukládají na svou hrací desku. Z toho 65 dílků má 4 pole a mohou být různého tvaru (je celkem 5 možných variant). A 30 dílků je bonusových – mají jen 1 pole.

Aby se dílky neztratily a dobře se s nimi pracovalo, pro každý typ je v krabici jeden látkový pytlík. Na pytlíku je natištěno, jaká varianta dílků se v něm nachází a dá se stáhnout šňůrkami.

Pro lepší přehled, kdo je aktuálně na řadě, putuje při hře tzv. žeton začínajícího hráče, který má tvar klobouku.

Kromě návodu pak najdeme v balení ještě bloček se záznamovými archy, kde se na konci hry zapisují výsledky.

Cíl hry

Hráči se snaží pomoci Alence vytvořit zahradu pro Srdcovou královnu. Královna má ale své speficické požadavky, aby zahrada byla nejkrásnější. Komu se podaří nejlépe splnit královniny požadavky?

Pravidla hry

1. Všechny dílky uložte do sáčku, do kterého patří. Hráči si vezmou vždy po jednom herním plánu.

2. Začínající hráč vezme 1 sáček (dle vlastního výběru). Vytáhne z něj tolik dílků, kolik je hráčů. V prvním kolem pak ještě jeden navíc.

3. Začínající hráč si vybere 1 dílek z nabídky a umístí ho na svou hrací desku. Dílek se dá různé otáčet, ale nikdy nesmí překrývat jiné dílky nebo se nacházet mimo herní plán. Postupně tak činí i ostatní hráči až zbyde na ploše 1 dílek.

4. Hráč, který je další na tahu, si vezme putovní žeton začínajícího hráče a vybere opět pytlík, ze kterého rozdá před ostatní tolik žetonů, kolik je hráčů (plus tam zbyde jeden z předchozího kola). Hráči si opět rozeberou dílky, až zbyde jen jeden. A tak pokračují stále dokola (vždy je tedy o jeden žeton více než hráčů).

5. Jakmile dojde k situaci, že hráč nemá místo, kam by na své hrací ploše umístil nový dílek, hra končí pro všechny. Ale ti, kteří si v daném kole nemohli vzít velký dílek, získavají alespoň jeden malý bonusový díl.

6. Na konci hry mohou hráči umístit na hrací plán ještě všechny bonusové dílky, které při hře nasbírali. Bonusové dílky mají jen 1 pole a získávají se nejen za poslední kolo, ale také tehdy, pokud hráč na svém plánu v průběhu hry umístí vedle sebe zahradníky. Hráč získává v daném kole tolik bonusových dílků, kolik má jeho nový zahradník zahradníkových sousedů.

7. Následně začíná počítání, protože královna má své představy, jak by zahrada měla vypadat. A pokud někdo její přání splní, ráda se mu odmění.

  • za každou šachovou figurku, kterou má hráč na svém plánu, získá 5 bodů
  • za každou plochu růži získá hráč další body, přičemž čímž větší plocha, tím více bodů
  • za každý sloupec, ve kterém jsou alespoň 2 houby, hráč získá 8 bodů.
  • pokud jsou v řadě alespoň 2 stromy, hráč získává tolik bodů, kolik dílků je mezi těmito stromy (bere se maximální vzdálenost)

Aby to ale nebylo jednoduché, hráč může získat také záporné body.

  • Za každé políčko na hracím plánu, které je neobsazené, si hráč musí odečíst 5 bodů.
  • Za každý bonusový dílek, který hráč nemohl umístit na svůj hrací plán, si odečítá 5 bodů.

8. Hráč, který má nejvyšší počet bodů, vyhrává. Stává se Královským dvorním zahradníkem.

Varianta pro 1 hráče

Hru můžete hrát také sólo. V tomto případě si připravíte 1 herní plán a všechny pytlíčky s žetony, které si dáte po levici.

Každé kolo má 5 tahů – hráč vezme 1 z pytlíků a z něj vytáhne 2 dílky. Jeden z nich si zvolí a položí jej na svůj hrací plán. Druhý dílek vč. látkového sáčku umístí hráč po své pravici. Takto pokračuje, dokud všechny pytlíky nemá po pravici. Jakmile se tak stane, přesune hráč opět všechny pytlíky na svou levou stranu a zahájí další kolo (odložené dílky nehává na pravé straně a už se s nimi nehraje).

Hra končí, jakmile nemůže hráč na hrací plochu umístit získaný dílek. V tomto případě nastává sčítání, které je stejné jako u varianty s více hráči.

Cena a dostupnost

Hru můžete zakoupit v různých herních speciálkách nebo na e-shopech (například na www.svet-her.cz, kde ji mají za 399 Kč).

Celkové hodnocení

Společenská hra Alenčina zahrádka mě na první pohled uchvátila grafikou. Líbily se mi také pravidla, která jsou celkem stručná a nejsou příliš komplikovaná, takže hru snadno nastudujete a můžete brzo hrát. Samozřejmě první hry trochu trvají, než si člověk uvědomí, jak má skládat, ale poté už to jde snadno.

Hra je strategická a zároveň logická, což mám osobně ráda. Podkládat dílky není jen tak, pokud chcete vyhrát. Naštěstí v dolní části hrací desky je ve zkratce znázorněno, co přináší největší body.

Trochu mě mrzí, že je balení menší. Hra se do krabičky samozřejmě vleze, ale pokud máte všechny žetony hozené jen tak v pytlících, krabička už nejde tak snadno zavřít. Vše musíte trochu srovnat a vhodně uložit. Na druhou stranu je menší krabička skvělá na cestování, takže hru můžete vzít snadno i na dovolenou.

Pro mě osobně příjemné překvapení. Hra je malá, skladná a na způsob tetrisu. Pravidla nejsou složitá, přesto ale budete muset trochu přemýšlet. A největší bonus – můžete si ji zahrát i sami, když zrovna nikdo další nemá chuť!


Podrobnosti

— Cena: 369-429 Kč
— Počet hráčů: 1-4
— Věk hráčů: od 8 let
— Doba hraní: 30-45 minut
— Výrobce: Mindok

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments