RECENZE: Moje první kniha o lidském těle

V dnešní době se mohou děti učit různými formami. Už dávno odvoznilo pouhému pročítání knih a nudné teorii. U nás v tomto směru vedou různé interaktivní knížky, kde se může Beky (4 roky) zapojit – ať už doplňováním, pohybováním různých obrázkových prvků nebo třeba samolepkami. Také proto mě zaujala série Montessori svět úspěchu.

Z Babyknihy.cz máme konkrétně díl o lidském těle, dále ale existuje zaměření na čísla, barvy, tvary, domov, roční období, lesní nebo domácí zvířatka. Všechny uvedené sešity přitom vycházejí z montessori pedagogiky. Aktivity tedy podporují proces osvojení si různých informací a nejsou jen o tom, aby se děti něco teoreticky učily.

Obsah knihy

Moje první kniha o lidském těle dětem představí různá tajemství lidského těla, a to v podobě zábavných úkolů a her, které jim pomohou v pochopení fungování jednotlivých částí i těla jako celku. Úkoly nejsou jen o hraní, ale jsou opřené o teoretické poznatky tak, aby podpořily kognitivný rozvoj dítěte.

Děti se postupně učí, kde jsou lidské orgány v těle umístěné a jak fungují. Celou knihou je provází postava Kamilky, které děti dolepují různé části těla.

Jako první například poznávají čtenáři hlavu, s čímž je spojená i nervová soustava. Následují oči, uši, nos, ústa, krk nebo hrudník. Poté se zaměří na oběhovou soustavu, dýchací a trávicí soustavu, kostru, svaly, paže ruce, nohy nebo chodidla.

V knize najdeme různé grafické cvičení, kde si děti zkouší části těla kreslit, spojují tečky nebo orgán vybarvují, čímž poznají, jaký má vlastně tvar.

V dalších aktivitách se děti dozví, k čemu daná část těla slouží a mohou si dokonce její funkce vyzkoušet. A to díky hrám, při kterých se učí pracovat se svým tělem – dýchání, naslouchání tlukotu srce, zvedání předmětů, sledování práce svalů aj. Tyto cvičení umožňují uvědomit si vlastní tělo a získat tak zkušenost, jak opravdu funguje.

Na závěr se čtenáři dozví, jak pracuje našel tělo a že každá část má na starosti jinou činnost. Mohou si také sestavit celou panenku.

V druhé části knížky najdeme 8 stránek se samolepkami. Ty jsou papírové a vždy je popsáno, k jakému tématu se vztahují, aby je děti mohly správně dolepit.

Formát knihy

Kniha je velká přibližně jako formá A4, má měkkou vazbu a trochu pevnější stránky.

Formát knihy

Knihu můžete zakoupit na e-shopu Babyknihy.cz, kde ji mají za 179 Kč. Ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji.

Celkové hodnocení

Moje první kniha o lidském těle z edice Montessori svět úspěchů přináší spoustu zábavných úkolů, které jsou zaměřené na poznání lidského těla. Textu je na každé stránce minimum, v podstatě se jedná jen o úkoly či instrukce, co dělat (něco nalepit, dokreslit, doplnit a podobně). Dítě se tak učí skutečně z praxe, což mi přijde zábavnější a pro mladší děti vhodnější než teoretické knížky.

Líbí se mi, že úkoly nejsou jen tak ledabyle zvolené, ale že se jedná o promyšlený systém dle zásad montessori. Cílém tedy není dětem říct, jak vše funguje, ale spíše jim pomoci, aby na to mohli přijít sami a mohli si vyzkoušet, co jen jde. A to sešit splňuje skvěle.

K plnění úkolů budou děti potřebovat jen uvedenou knížku a tužku, žádné další pomůcky nejsou potřeba. Jednotlivé úkoly na sebe nenavazují, tudíže možné vybírat to, na co má zrovna dítě chuť (což je rovněž jeden z prvků montessori).

Samolepky jsou papírové, takže je lze nalepit jen jednou, což je trochu neváhoda, ale u podobných sešitů to tak bývá. Z hlediska věku je knihu určena přibližně od 5 let.


Vydává: Slovart
Autor: Chiara Piroddiová
Ilustrace: Agnese Baruzziová
Rok vydání: 2020 (1. vyd.)
Rozměr: 216×272 mm
Hmotnost: 460 g
Počet stran: 56
Vazba: brožovaná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments