KNIHA: Pokojíček plný hraček

Nakladatelství Portál opět rozšířilo svou nabídku pro začínající čtenáře. Knih pro první čtení už vydali spoustu – například Žil byl kdysi kdesi, Auta, vlaky, bagry taky či Co se šeptá v trávě. Všechny spojuje to, že jsou vytvořeny na základě genetické metody čtení.

Genetická metoda čtení spočívá v hláskování slov, proto se jí také někdy přezdívá hlásková metoda. Dítě nejprve přečte jednotlivé hlásky a poté celé slovo (například d-o-m-o-v … domov). Hlásky tedy spojuje bez slabik, jak známe většinou z našeho dětství. Genetická metoda je dnes brána jako přirozená v našem vývoji, na což také reaguje Nakladatelství Portál, které vydalo už několik knih pro děti, kde si mohou přečíst příběhy podporující právě genetickou metodu čtení.

Obsah knihy

V knize najdeme celkem 9 pohádkových příběhů. Jednotlivé příběhy jsou krátké, aby si je mohly přečíst i děti, které se čtením teprve začínají. Text je doprovázen ilustracemi od Michaely Bergmannové.

Kluk a lev

První příběh je složen pouze z jednoslabičných slov. Malý Eda má plyšového lva. A ten se v noci rozhodne, že se zajde podívat, jak vlastně vypadá byt, kde s Edou bydlí. Jenže se v noci ztratí. Naštěstí ho Eda najde a mohou spolu dále odpočívat.

Kde je klíč?

Opět se dostáváme k Edovi. Ten má vlak, který jezdí, ale jen když se natočí klíček. A Eda klíč nyní nemůže najít. Večer si postěžuje svému lvovi, že klíček už dva dny hledá a nic. Eda společně s plyšovým psem Rekem prohledají v noci pokojíček a klíček najdou.

Drak

Poslední jednoslabičný příběh vypráví o dalších Edových hračkách. Tentokráte o čertovi, princovi a králi, kteří spolu rádi hrají karty. A rád by se k nim přidal i drak, ale ostatní si s ním hrát nechtěji. Eda jim však poví, že takhle ne. Když si nechtějí hrát společně, schová karty nahoru na skříň a nebude si hrát nikdo. Drak je však přinese zpátky a nakonec si začnou hrát všichni dohromady.

Závod

Další příběhy jsou nejen jednoslabičné, ale obsahují také dvojslabičná slova. Hned ten první vypráví o Edovi a jeho sestře Majdě, která je hodně soutěživá. Udělají splečně s bráškou dráhu a oba se snaží se svým vozidlem z lega dorazit do cíle jako první. Jenže Majdinému autíčku upadne kolo a nemůže dál. Eda ji ho přiveze a pak svůj závod dokončí. Kdo asi vyhraje?

Nákup

Eda měl hlad, ale zjistil, že lednice je prádzná. A tak si s Majdou zahrají na obchod a pak spolu v kuchyňce také něco uvaří…

Pirát velký hák

Eda se rozhodne stavět z lega prátskou loď a ostrov. Všechny hračky pomáhají stavět, jen figurka piráta se straní…

Dráha pro kuličku

V poslední části se nacházejí 3 příběhy, které v sobě obsahují i tříslabičná slova. První vypráví o Edovi, který má krásnou kuličkovou dráhu, ale sám ji nemumí postavit. Naštěstí zjistí, že stačí říct o pomoc…

Robot

Robot sedí na skříni a posmívá se ostatním Edovým hračkám. Ty si s ním proto nechtějí hrát. Robotovi je to ale líto, rozpláče se a děti nakonec zjistí, že se bojí výšek a bál se říct o pomoc dostat se dolů…

Lora slaví

Panáček Emil se kamarádí s panenou Lorou. Ta má zrovna narozeniny a Emil neví, co by ji dal za dárek. Nakonec se rozhodne uspořádat se všemi hračkami oslavu…

Formát knihy

Kniha je trochu menší než formát A5. Má pevné desky, je tenká a lehká.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Portál, kde stojí 186 Kč. Pokud ale narazíte na akci, lze ji pořídit i levněji.

Celkové hodnocení

Kniha Pokojíček plný hraček přináší sérii devíti příběhů pro začínající čtenáře. Všechny jsou zaměřené na hračky a mají pohádkový nádech – hračky mluví, chodí a zažívají spoustu zajímavých situací. Postupně se zvyšuje počet slabik, které slova mají, takže děti přecházejí od nejjednodušších ke složitějším.

Jak už bývá u těchto knih zvykem, nejsou přimárně určené pro večerní předčítání dětem. Beky (4,5 let) ji sice chtěla společně přečíst, ale pro mě to bylo krkolomné a troufám si říci, že ani příběh tak nevyzní.

Pro začínající čtenáře je ale skvělé, že jsou slova jednoduchá, krátká a postupně se úroveň zvyšuje. Jsou používána velká písmena, členění do odstavců a nechybí ani ilustrace, které celou knihu provázejí a dětem čtení zpříjemní.


Vydává: Nakladatelství Portál
Autor: Hana Zobačová
Ilustrace: Michaela Bergmannová
Rok vydání: 2021
Rozměr: 155×221 mm
Hmotnost: 360 g
Počet stran: 72
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments