ČASOPISY: Hvězdička

Časopis Hvězdička o sobě hlásá, že je vzdělávací. To je celkem široký pojem, navíc skoro všechny dětské časopisy jsou svým způsobem vzdělávací, takže jsme se rozhodli ho důkladněji prozkoumat.

Hvězdička je poměrně nový dětský časopis, vychází od roku 2020. Zaměřuje se na několik oblastí – poznávání, učení, hraní, hádání, kreslení a zábavu. Časopis se váže na aktuální roční období a důraz dává také na významné dny a svátky, které v danou dobu slavíme. Hlavní ikonou časopisu je malá žlutá hvězdička, která děti provází různými úkoly.

Obsah časopisu

Poznávání a učení

Jak už jsem uvedla výše, hlavním cílem časopisu je děti vzdělávat. Zábavnou formou se tak dozví informace o různých oblastech našeho života nebo o tom, co nás obklopuje.

Konkrétně zde najdeme třeba seriál o povolání, kde jsou v krátkém odstavci dětem představena některá povolání. Na to pak navazují hádanky, které prověří, jak děti tyto profese znají.

Dále se dozvíme o přírodě okolo nás, zvířatkách, významných dnech nebo o tom, jak byly určité věci dříve a co se změnilo. K tématu je kousek textu se základními informacemi a poté jsou přichystané úkoly, ve kterých se děti dozví další zajímavosti. Učení tak probíhá primárně prostřednictvím aktivit.

Pohádka

V dětském časopise nesmí bezesporu chybět pohádka. První příběh vypráví o Hvězdičce, v dalším pak děti najdou známou pohádku, která je ale trochu popletená. Při čtení mohou říkat, co je správně a co by mělo být jinak (jednou z takových je např. O třech prasátkách). V obou případěch jsou odstavce textu doplněné o obrázky.

Jóga

V každém čísle najdeme jednu stránku věnovanou dětské józe. S pomocí ilustrací a krátkého vysvětlení je pro děti připraveno několik cviků. Na stránce je uvedeno, pro jaký věk je cvičení vhodné i o jakou obtížnost se jedná.

Logické hry a zábavné aktivity

Součástí časopisu jsou samozřejmě různé hádanky a zábavné úkoly – najít něco na obrázku, seřadit správně jednotlivé prvky nebo spojit věci, které k sobě patří. Nechybí ani bludiště, hra se stíny, vystřihovánka, omalovánka nebo tvořivé aktivity.

Recepty

Zajímavou rubrikou jsou recepty. V časopise děti najdou vždy několik jednoduchých postupů, které si mohou vystřihnout a postupně si tak tvoří svou první kuchařku. Recepty jsou snadné – obvykle se nevaří ani nepeče, ale jídlo se různě zdobí a ukládá (tvoří se toustové chleby, pomazánka, aranžují se vafle aj.).

Logopedie

V rámci logopedie je pro děti připrana aktivita zaměřená na rozvoj slovní zásoby – například vyprávění, co vidí na obrázku.

Angličtina

Jedna stránka se zabývá také angličtinou. Je na určité téma (např. protiklady), obsahuje obrázky a pod nimi anglický název, který mohou dětem rodiče přečíst.

Gramotorika

V neposlední řadě si děti v časopisem Hvězdička trénují grafomotorické dovednosti, a to při obtahování různých obrázků nebo při psaní písmen.

Cena a dostupnost

Časopis můžete zakoupit na novinových stáncích. Jedno číslo stojí 49 Kč, vychází dvouměsíčně a má 44 stran. Samozřejmě existuje i předplatné, které vás vyjde na 269 Kč / rok (součástí je i dárek). Čtyřikrát do roka vychází také speciální vydání k danému ročnímu období.

Celkové hodnocení

Časopis Hvězdička se zaměřuje na cílovou skupinu dětí ve věku 3-7 let. A musím říct, že přídomek vzdělávací používá právem. Většina úkolů a aktivit je totiž opravdu zaměřená na vzdělávání. Není to ale jen teorie (té je zde v podstatě minimum). Děti se učí prostřednictvím úkolů, ve kterých poznávají, jak věci fungují, co k sobě patří, jaké to má vlastnosti a podobně.

Časopis je hezky barevný, přehledný a obsahuje milé ilustrace. Není zde taková různorodost co se týče výtvarných stylů jako u jiných časopisů, kde mají ilustrace na starosti různí autoři. Na druhou stranu oceňuji, že je z časopis z pevného papíru, takže vydrží i méně šetrné dětské zacházení.

Hvězdičku doporučuji těm, kdo se chtějí hlavně něco nového naučit a rozšířit si obzory. U nás se relativně líbí, ale Beky má na časopisech ráda především čtení a tvoření, což je zde zastoupeno v mnohem menší míře než jinde. Věkově ale časopis celkem odpovídá, tedy od 3 let.


Vydává: Esprit Bohemia s.r.o.
Vychází: dvouměsíčník (6 čísel/rok)
Počet stran: 44
Věk: 3-7 let
Cena na stánku: 49 Kč

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments