KNIHA: Co je to virus?

Virus sem, virus tam… Dnes se jedná o pojem, který zaslechl snad každý. I děti se o něm doslýchají častěji, než před lety. Jak jim pomoci pochopit, co vlastně virus je a jak se proti němu bránit? Jak vysvětlit i mladším dětem, proč je dobré si umývat ruce nebo zůstat doma, když nás trápí viŕoza?

Před nedávněm jsem zde dávala recenzi na knížku Tajuplný svět virů a bakterií, kde byly mnohé tyto otázky zodpovězeny. Ale knížka je náročnější a pro starší děti (přibližně od 8-9 let). Přidávám proto tip také na knihu pro mladší čtenáře. Protože i děti ve školce se s viry setkávají a měly by dbát na správnou hygienu.

Obsah knihy

Knížka Co je to virus? od Nakladatelství Svojtka spadá do série Kuk pod okénko – první otázky a odpovědi. Jedná se tedy o leporelo s pevnými stránkami, na kterých je vždy několik otevíracích okének s podrobnostmi, kde se děti netradiční formou dozvídají různé faktické informace či zajímavosti.

Hned na počátku knihy se děti seznamují s tím, co je to virus. Zjišťují, jak virus vypadá, jestli ho můžeme vidět, jaké různé typy virů existují nebo odkud se berou. Zpracováno je také ve zkratce téma rozdílu mezi virem a bakteriemi, jestli jsou všechny viry zlé nebo co znamená virus v počítači – je to stejné jako ty, co napadají organismus?

V další tématu se děti dozvídají, jak se viry rozšiřují. Věděli jste, že při kýchnutí viry letí až 8 metrů daleko a dokážou cestovat rychlostí 160 km/h? A jak se viry dostanou do lidského těla? Jsou roli v tomto hraje hmyz?

Nechybí ani zpracování otázek jak nám viry mohou způsobit nemoc, jak se znovat uzdravit, jestli se můžeme nakazit i více než jednou anebo jak se může stát, že virus je malý, ale přesto tak silný…

Jedna z dvojstránek se zaměřuje na to, proč bychom si měli mýt ruce. Děti zde zjistí, jak se viry dostanou na ruce ostatních lidí, kdy bychom si měli mýt ruce, jak se nám může dostat virus z ruky do těla i jak dlaně a prsty správně umývat (zde nechybí ani obrázkový návod).

Co je to vakcína? Jak funguje? Opravdu ji potřebujeme? A jak jsou vakcíny účinné, jak dlouho vydrží? To je tématem další dvojstránky.

Existuje spousta virů a v knize není prostor pro to, aby byly všechny popsané. Autoři ale vybrali ty, se kterými se (alespoň podle názvu) můžeme nejčastěji setkat. Děti tak zjistí různé faktické informace o nachlazení, planých neštovicích, chřipce, spalničkách, ebole, covidu-19, žluté zimnici, obrně, hepatitidě či AIDS.

U každého viru jsou uvedeny symptomy, způsob šíření, míra infekčnosti (na stupnici 1-5), nebezpečnost (na stupnici 1-5) a také to, jestli na daný virus existuje vakcína.

Poslední část je zaměřena na to, jak můžeme proti virům bojovat. Jak můžeme zůstat zdraví? Co bychom měli dělat, když kýchneme nebo zakašleme? Potřebují i děti vakcínu? Měli bychom nosit roušku? A jak nám může pomoci doktor či sestra?

Formát knihy

Kniha je čtvercového formátu, má tvrdé desky a pevnější stránky ve stylu leporela.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit v různých knihkupectvích nebo přímo v Nakladatelství Svojtka, kde ji mají za 239 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha Co je to virus? dětem přináší spoustu faktických i zajímavých informací o virech a o tom, jak se proti nim bránit. Tím, že je knížka zpracovaná formou otevíracích okének a obsahuje spoustu ilustrací, je pro děti zábavnější než klasická encyklopedie.

Textu není mnoho, přesto se ale děti dozví to důležité, což se mi líbí (někdy je problém vystihnout v pár větách to hlavní – zde se to ale povedlo). Kniha má navíc trochu výchovný charakter – děti motivuje, proč si pořádně umývat ruce a jak (což se určitě hodí, alespoň u nás).

Kniha mě příjemně překvapila a pro menší děti je určitě zábavným a význaným průvodcem světa virů. Je vhodná přibližně od 3 let.


Vydává: Nakladatelství Svojtka
Autor: Katie Daynes
Ilustrace: Kirsti Beautyman
Rok vydání: 2021
Rozměr: 192×228 mm
Hmotnost: 264 g
Počet stran: 14
Vazba: leporelo

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments