KNIHA: Tajuplný svět virů a bakterií

Poslední měsíce jsou po celém světě často skloňována slova jako viry, bakterie, koronavirus a podobné. Nemohou tomu uniknout ani děti. Jak jim ale srozumitelně vysvětlit, o co se jedná? Co je to pandemie, imunita, jak funguje očkování nebo čím vším se můžeme chránit?

Právě na to se zaměřila novinka od Nakladatelství Kazda, která se snaží tyto otázky jednoduše zodpovědět. Využívá k tomu nejen slova, ale také různé ilustrace, reálné fotografie či nákresy, aby děti čtení bavilo a snáze ho pochopily.

Obsah knihy

V říši mikrobiologie

Kniha hned z úvodu shrnuje, jak se u nás začal šířit koronavirus a také dětem v krátkosti představuje, o co se jedná. Odkud se koronavirus šíří? Kolik koronavirů vlastně existuje? Jak se přesně nazývá ten, který nyní ve světe dominuje?

Kromě koronaviru jsou podrobněji popsány i viry obecně. Jakou maji strukturu? Jak vypadají? Jak se rozmnožují a přenášejí? A co bakterie, jaký je mezi nimi a viry rozdíl? Jak se bakterie klasifikují, vyvíjí a jak žijí?

V neposlední řadě jsou pak v krátkosti představeny i jednobuněčné organismy, houby či mnohobuněčné organismy. A děti se dozví, jak vlastně vznikl život. Samozřejmě je to hodně zjednodušenou formou a spíše se jedná o to, jak si většina vědců vznik života představuje.

Nemoci a co proti nim můžeme dělat

Následující část knihy je už více praktická. Z počátku je vysvětleno, co je to pandemie i kdy v minulosti jsme se s ní mohli setkat. Nechybí ani vysvětlení pojmů jako reprodukční číslo či karanténa.

Kniha se dále zaměřuje na hygienu. Na úvod je krátký návrat do historie a děti se dozví, jak se hygiena řešila v době kamenné, středověku i co můžeme udělat pro své zdraví nyní – například mytí rukou, omývání ovoce a zeleniny, dezinfikování, nošení roušek a jiné.

Proč jsou nemocní jen někteří lidé a ostatní ne? Důležitou úlohu hraje imunitní systém. Děti zjistí, jak imunita pracuje i jaký je rozdíl mezi specifickou a nespecifickou imunitou. Také se dozví, jaká je spojitost s očkováním, co je to aktivní či pasivní očkování.

Naši přátelé a jak spolu žijeme

Na závěr knihy jsou uvedeni užiteční pomocníci pro zdravější život. A nechybí ani rejstřík odborných termínů, kde si mohou děti snadno vyhledat pojmy jako cysta, DNA, RNA, enzym, genetický kód, genom, lockdown, mikrobiologie, protein, placebo efekt, patogen a jiné. Nechybí ani krátký rejstřík nemocí.

Formát knihy

Kniha je velká jako formát A4 a je obsáhlejší, takže i hrubší. Má pevnou vazbu a klasické stránky.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Kazda, kde ji mají za 318 Kč. Pokud použijete slevový kod guzin10, získáte navíc slevu 10 % (platí na celou nabídky Nakladatelství Kazda, včetně již slevněných knih).

Celkové hodnocení

Kniha Tajuplný svět virů a bakterií reaguje na aktuální dobu a snaží se dětem vysvětlit, co se kolem nás nyní vlastně děje – co je to koronavirus, jaké další viry či bakterie nás mohou ohrozit i jak se proti nim bránit. Nejedná se přitom o pouhou teorii – kniha se snaží celé téma zpracovat zábavně, s využitím různých obrázků a ilustrací, díky čemuž se kniha celkem dobře čte.

Kniha je poměrně obsáhlá, a tak pro přehlednost nechybí ani různé infoboxy či grafické zvýraznění. Autoři jsou zároveň rodiče a knihu se snažili psát tak, aby ji pochopily jejich osmileté děti. Z hlediska věku je tedy vhodná pro školáky, přibližně od 8-9 let.


Vydává: Nakladatelství Kazda
Autor: Karsten Brensing, Katrin Linkeová
Ilustrace: Nikolai Renger
Rok vydání: 2021
Rozměr: 220×289 mm
Hmotnost: 930 g
Počet stran: 192
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments