KNIHA: Můj sešit Montessori

Montessori pedagogiku mám ráda. Podle jejího mota „pomoz mi, abych to dokázal sám“ se snažím děti vychovávat (alespoň v rámci našich možností). Dlouhodobě jsme také docházeli do montessori herny, kde jsme mohli poznat montessori v praxi a moc se nám to s dcerou líbilo.

Nyní je Beky už starší (3 roky) a tolik možnosti na chození do kroužků není. Proto jsem ráda, že jsem díky spolupráci s Nakladatelstvím Svojtka objevila montessori sešit, díky kterému můžeme principy aplikovat i nyní. Doma a spolu.

Obsah knihy

Můj sešit Montessori obsahuje spoustu aktivit zaměřených na práci ruky, poznávání čísel, písmen, zvuků, tvarů či přírody. Děti postupně objeví geometrické tvary, písmena a zvuky, které je připraví na čtení, čísla od 1 do 9, činnosti související s motorikou ruky (kresba, psaní číslic a písmen), přírodu i zeměpis.

Na počátku knihy je pár rad pro rodiče, jak s knihou pracovat, co dítě od nich potřebuje a co naopak nedělat. Není třeba problém, pokud bude dítě přecházet mezi jednotlivými oddíly. Je ale vhodné zachovat v rámci jednoho oddílu pořadí stránek, protože úkoly se postupně ztěžují.

Tvary

První část se zaměřuje na tvary. Děti se učí, jak jednotlivé tvary vypadají a jak se jím říká. Při poznávání používají dva prsty, kterými jedou po obvodu obrazce. Nechybí ani jednoduché úkoly jako najít požadovaný tvar mezi ostatními.

Další aktivitou je pak stříhání – děti si rozstříhají malé dárečky v tvaru čtverce a ty pak lepí na věž dle velikosti.

Děti také tužkou obkreslují různé tvary, vybarvují a mnoho dalšího.

Písmena a zvuky

Druhá (a celkem obsáhlá) část se zaměřuje na písmena a zvuky. Dítě zde sleduje tvar písmene pomocí ukazováčku a prostředníčku a přitom vyslovuje zvuk písmene. Následně může zkoušet hledat slova začínající na stejný zvuk, jako má dané písmeno (jako nápovědu má na vedlejší stránce obrázky).

V knize se pracuje také se samolepkami. Děti třeba lepí obrázek k písmenku, na které daný obrázek začíná. Nebo skládá dokonce ze samolepek celé slovo (většinou s pomocí rodičů, kteří s ním společně slovo hláskují).

Čísla

V Montessori sešitě dítě dále objevuje čísla. Opět sleduje prstem jejich tvar, okolo pěti let pak můžete vyzkoušet i aktivity zaměřené na sčítání. Využijí se také samolepky.

Práce ruky

Aby dítě mohlo správně držet tužku a kreslit linku, musí nejdříve posílit ruku a zpřesnit pohyby. A i tahle dovednost se v pracovním sešitě cvičí. Najdeme zde třeba aktivity na stříhání, obkreslování čar, vybarvování, dokreslování obrázku, psaní číslic a písmen dle vzoru a mnoho dalšího.

Příroda a zeměpis

Poslední kapitola seznamuje děti s tím, co nás obklopuje. Nenajdete zde ale několikastránkové výpisy informací. Textu je zde naopak málo – dominují obrázky. Například jednotlivých světadílů a ke každému najdete také různé charakteristické zvyky, obyvatele, zvířata či místa. Nebo jsou znázorněna různá místa jako savana, farma či oceán. V závěru knihy jsou pak uvedeny známé druhy ptáků, stromů, květin či listů.

Formát knihy

Kniha je velká jako formát A4 a je celkem tlustá a obsáhla.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Svojtka. Prodává se za 219 Kč, ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji.

Celkové hodnocení

Můj sešit Montessori obsahuje soubor aktivit, které podporují děti v tom, aby poznávaly okolní svět. Dítě si postupně osvojuje psaní, počítání a chystá se na čtení. Dozví se také spoustu informací o světě kolem nás. Kniha je věrná montessori principům a nemá tak za cíl děti rychle naučit číst a psát. Spíše je na tuto činnost připravuje a trénuje dovednosti, které jim v tom mohou pomoci.

V knize budou děti kreslit, lepit, stříhat a nechybí ani několik samolepek, které budou různě umísťovat. Nejvíce mě ale zaujalo poznávání číslic a písmen skrze hmat. Dítě se totiž neučí jen od pohledu, ale prsty kopíruje nakreslený tvar písmene či číslice a takto si ho snaží zapamatovat.

Činnosti zaměření na kreslení, vystřihování či psaní jsou spíše pro děti od 4-5 let. My jsme s tříletou Beky zatím ve fázi, že prstem obkreslujeme a také se „učíme“ o různých světadílech, ukazujeme si, jak se liší jednotlivé rostliny a podobně.

Sešit je obsáhlý, takže dětem na nějakou dobu vydrží. Pokud si nejste moc jisti, jestli byste uměli se sešitem s dětmi pracovat, tak se rozhodně nebojte. Na začátku každé kapitoly jsou uvedeny rady pro rodiče, jak s dětmi pracovat. Vše je jasně a stručně vysvětleno, takže poznáte, jak na to.


Vydává: Nakladatelství Svojtka & Co.
Autor: Marie Kirchner
Ilustrace: Nicole Maubert
Rok vydání: 2017
Rozměr: 230×270 mm
Hmotnost: 705 g
Počet stran: 208
Vazba: brožovaná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments