Vendula Hegerová: Nikdo mi nevěřil, že bych se mohla ilustrováním knížek živit (ROZHOVOR)

Vendula Hegerová má na svědomí ilustrace v mnoha dětských knihách. Její tvorbu můžete potkat také v dětských časopisech (například námi milovaný Puntík). A to není rozhodně vše. Ve svém online obchůdku prodává originální puzzle, hrníčky, trička, tašky či pohádkové divadélko. Jaké byly její ilustrátorské začátky? Kdo byl její vzor? A co chystá nového?


Jak jste se k ilustrování dětských knih dostala?

Ilustrace v knížkách mne fascinovaly od dětství. Ale povolání ilustrátor bylo asi tak představitelné, jako bych chtěla být kosmonautkou. Takže jsem si malovala pro sebe, dokud jsem se nedostala k výzdobě dětského oddělení nemocnice v Jihlavě. Nesmírně mě bavilo kreslit pro děti zvířátka do čekáren, na JIP… Od té chvíle jsem šla postupně a pomalými krůčky za mým snem. Nikdo mi nevěřil, že bych se mohla ilustrováním knížek někdy živit. První příležitost kreslit do knížek jsem dostala úplnou náhodou přes agenturu v Holandsku. Takže mé první knížky byly v holandštině, italštině, španělštině… A nakonec mé obcházení a obesílání českých nakladatelů bylo postupně také úspěšné a já tak mohla opustit práci v MC Donaldu a hlídání dětí a naplno se věnovat práci, která mne stále nesmírně baví.

Chtěla jste být už jako malá ilustrátorkou či výtvarnicí?

Ano, chodila jsem každý týden do knihovny a celá naše domácnost byla plná knih, které jsem si stále prohlížela. Milovala jsem Svolinského, Zmatlíkovou, Jágra… Psala jsem si sama básničky a ty ilustrovala. Babička mi dovolila pomalovat záchod mými obrázky. 🙂 Kreslila jsem všude.

Co vás na vaši práci nejvíce baví?

Svět ilustrací pro děti je absolutně čistý, krásný, pozitivní. Každá knížka je úplně jiná, je pro mne novou výzvou. Díky mé práci jsem poznala spoustu úžasných lidí. Ale nejkrásnější pocit mám, když mi napíšou rodiče a děti, že mají mé ilustrace rády a že třeba díky mým obrázkům vzalo dítě knížku do rukou a čte.

Co považujete za svůj největší pracovní úspěch?

To, že se mohu touto prací živit. Že mám dopředu nasmlouvanou práci. Že se knížky dobře prodávají. Veškeré ceny a diplomy pro mne nemají žádný význam, pokud by se knížka dětem nelíbila a neprodávala se.

Máte k některé z vámi ilustrovaných knih specifický vztah – je vám bližší nebo ji máte prostě jen raději? Proč?

Mám ráda všechny knížky, které jsem ilustrovala. U všech mám nějakou vzpomínku na dobu, kdy jsem na knížce pracovala. Ale nejraději mám asi leporelo Edo! Ty neposedo! Už od narození mé dcery jsem měla sen udělat takové leporelo. Milovala totiž knížky se spoustou obrázků, u kterých jsme si mohly vyprávět a hledat další a nové detaily. Do Edy jsem dala maximum ze sebe. Ty postavičky ve mne žijí dodnes a chci udělat maximum pro dotisk a pokračování.

Kde všude kromě dětských knih můžeme vidět vaše ilustrace?

Malovala jsem obrázky na hry pro děti, plínky, tapety. Po založení našeho eshopu obchůdku Vendula, jsem ilustrovala i rozvrhy, karty, trička, plecháčky. Mám doma schované i tenisky s ilustrací Karkulky. 🙂

Prozradíte, na čem nyní pracujete?

Právě dokončuji novou logopedickou knížku s Petrou Laurou Maxovou. A dnes jsem malovala obrázky do časopisu Puntík, který je moje srdeční záležitost a mám nesmírnou radost, že se podařilo jeho další vydávání zachránit.

Jaké plány máte do budoucna? Na co se těšíte a kam byste se chtěla na své profesní dráze dostat?

Těším se na chystanou knížku s Hankou Jelínkovou a pro nakladatelství Hanami a Portál. Mám spoustu plánů na novinky do obchůdku. Ráda bych opět vyrazila na besedy do školek a škol. Já budu mít největší radost, pokud bude o mou práci stále zájem, vyšší cíle nemám. 🙂 Přála bych nám všem, aby děti knížky bavily a měly chuť číst. Abychom se mohli opět scházet a křtít nové knížky s přáteli.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments