KNIHA: Ježci, ušáci a další chlupáči

O samolepkových knížkách z Nakladatelství Ella & Max jsem vám už psala, hlavně při recenzi na sešity jako Šaty pro Kate, Terezka & Praha nebo Koně, slepice a další zvířátka z farmy.

Nyní se k nám dostala samolepová knížka, která je podobná právě poslední uvedené. Je totiž stejně jako ona zaměřená na zvířata. Obsahuje nádherné ilustrace, spoustu samolepek a kromě toho se děti dozví i něco málo ze života zvířat.

Obsah knihy

Samolepkový sešit přináší různé výjevy z přírody, kde mohou děti zkoumat všelijaké savce. Na počátku každé dvojstránky je krátký úvod do tématu.

Poté mohou děti dolepovat samolepky zvířat. Jaké? To jím napoví barevné bubliny, kde děti najdou instrukce.

Samolepky se nacházejí uprostřed sešitu a je vždy barevně označené, která skupina patří k sobě. Počet samolepek na každou stránku je různý dle jejich velikosti – někdy je jich 7, jindy zase 16 kusů. Celkově je jich 120.

Jako první se dostáváme na zahradu, kde se děti setkávají s krtky, čmeláky, slímáky či liškou. Poté uvidíme, jak si zvířata připravují pelíšky na příchod nových mládáďátek. Kde vlastně bydlí jezevec? Kde se narodí malí králici?

Na jaře to v přírodě všude pučí, zvířátka shánějí potravu pro svá mláďátka a hlídají si své potomky. Děti mohou jednotlivá mláďátka k rodičům dolepit – prasátko, srnku, ježka, veverku…

Kdo všechno žije v řece? Jak vypadá vydra? A co se děje po setmění, s jakými zvířátky se můžeme venku setkat?

Na louce to žije. Ve vysoké trávě můžeme najít spoustu zvířat – například myši, králíky nebo zajíce.

Něco jiného je moře. Zde žije spousta živočichů, ale v jiných podmínkách. Koho tady najdeme kromě delfínů? A jaká zvířátka žijí na pobřeží? Třeba tuleni.

Na podzim mají zvířátka spoustu práce. Musí si shromáždit potravu na nadcházející zimu, aby měla všeho dostatek. Jiní se zase chystají k zimnímu spánku. A právě ty děti dolepují do jejich pelíšků.

V zimě se příroda zahalí do bílé barvy. A na zemi se objevují různé stopy, které mohou děti dolepit. Nechybí ani zvířátka se srs hrubou zimní srstí.

Poslední dvojstránka se azměřuje na ohrožená zvířata. Děti se zde seznámí s bobrem, kočkou divokou nebo třeba s vlkem.

Formát knihy

Samolepkový sešit je o trochu větší než formát A4. Strany pro nalepování jsou tvrdší, nálepky jsou pak na měkkých stránkách, aby se lépe odlepovaly.

Cena a dostupnost

Sešit můžete zakoupit v různých e-shopech a knihkupectvích nebo na oficiálním e-shopu Nakladatelství Ella & Max. Cena je běžně 143 Kč, ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji.

Celkové hodnocení

Samolepková knížka Ježci, ušáci a další chlupáči se zaměřuje na zvířátka, se kterými se můžeme setkat na různých místech – v lese, na louce, ale třeba i ve vodě. Z názvu jsem usoudila, že se knížka zaměří jen na chlupatá zvířátka, tak mě trochu překvapilo, že je zde i delfín či velryba.

Knížka mě každopádně uchvátila hlavně ilustracemi, které jsou hezky barevné a milé. Zvířátka mnohdy vypadají, že se mírně usmívají, takže to je realita trošku přikrášlená, ale stále jsou podobní jako ve skutečnosti. Takže děti mohou získat i přibližnou představu, jak opravdu vypadají.

Nálepky děti obvykle nelepí na přesně dané místo, ale mají možnost si na stránce vybrat, kde samolepky umístí. Sešit je vhodný od 3 let.


Vydává: Nakladatelství Ella & Max
Autor: Nikki Dysonová
Ilustrace: Nikki Dysonová
Rok vydání: 2021
Rozměr: 240×309 mm
Hmotnost: 240 g
Počet stran: 20
Vazba: sešit

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments