RECENZE: Šaty pro Kate

Před pár měsíci jsme vám představovala samolepkové album Terezka & Praha od Nakladatelství Ella & Max. Najdete v něm holčičku Terezku, kterou děti pomocí samolepek různé oblékají a krášlí. Terezka se navíc ukazuje na různých zajímavých místech v Praze, a tak děti doplňují také různé scenérie a zároveň poznávají naše hlavní město i českou kulturu.

Nakladatelství Ella & Max má v podobném duchu vytvořenou celou sérii samolepkových knih, ve kterých děti poznávají i jiná světová místa – Bratislavu, Lisabon, Paříž, Indii, Rusko, Japonsko, Ameriku nebo třeba Velkou Británii. A právě tu vám nyní trochu představím.

Obsah knihy

V samolepkovém sešitě Šaty pro Kate děti objevují Spojené království. Podívají se na zajímavá místa, prohlédnou si Londýn a také uvidí, jaké tradiční oděvy patří do těchto zemí nebo čím jsou charakteristické.

Jako první děti uvidí Big Ben a také známý londýnský autobus doubledecker. Kromě Kate jsou tu ještě dvě další dívky, které mohou děti pomocí samolepek obléct.

Na další stránce pozve Kate děti do svého pokoje. A projdou se také v londýnském parku.

Následuje čtvrť Portobello a barevné domky.

S Londýnem je samozřejmě spjatá královna a její stráže, a tak i k jejímu obydlí Kate se svými kamarádkami zavítá.

Poté si dají čaj a Kate dětem představí i svou školu a školní uniformu.

Podívají se do přístavu i ke skotskému hradu.

Na závěr Kate zatančí folklórní tanec a zúčastní se také svatby.

Uprostřed sešitu je několik stránek se samolepkami (těch je okolo 300).

Formát knihy

Samolepkový sešit je o trochu větší než formát A4. Strany pro nalepování jsou tvrdší, nálepky jsou pak na měkkých stránkách, aby se lépe odlepovaly.

Cena a dostupnost

Sešit můžete zakoupit v různých e-shopech a knihkupectvích nebo na oficiálním e-shopu Nakladatelství Ella & Max. Cena je běžně 179 Kč, ale na e-shopu je se slevou 20%.

Celkové hodnocení

Samolepkový sešit Šaty pro Kate není jenom o oblečení, jak by se mohlo z názvu zdát. Cílem celé této série je dětem ukázat, jak různé mohou jednotlivé země a jejich zvyky být. A to nejen co se týče oblékání, ale také života obecně. Ve Spojeném království tak vidí školní uniformu, folklórní šaty nebo netradiční oblečené pro královskou stráž.

Hlavní postava Terezka dětem v jedné či dvou větách vždy poví, kde se zrovna nachází. Text je psán jak česky, tak i anglicky, takže můžete dětem zkusit přiblížit i samotný anglický jazyk.

Obrázky jsou hezky barevné a velké. Samolepky jsou na jedno použití, ale je jich na druhou stranu spoustu. A většina je zaměřena na oblečení. Trochu škoda, že není přesně napsáno, na jakou stránku dané samolepky jsou, dětem by to určitě pomohlo. Takto musí samy odhadovat (ono je to možná v podstatě i jedno, ale když je stránka s tématem folkóru, tak je vhodné tam dát i folkórní šaty).

Samolepkový sešit je hezky zpracovaný a líbí se mi, že neslouží jen jako zábava, ale dětem přiblíží odlišné kultury a země. Navíc způsobem (minimálně pro dívky) určitě atraktivním. Věkově je vhodný od 3 let.


Vydává: Nakladatelství Ella & Max
Autor: Charlotte Segond-Rabilloud a kolektiv
Ilustrace: Julie Camel
Rok vydání: 2020
Rozměr: 240×310 mm
Hmotnost: 300 g
Počet stran: 24
Vazba: sešit

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments