ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Zlatá farma (Štětovice)

Farmy máme moc rádi, protože se zde člověk dostane ke zvířatům mnohem blíže, než je tomu třeba v zoologické zahradě. Už jsme spoustu takových míst navštívili a nyní jsme se v rámci naši dovolené v Olomouci dostali také na Zlatou farmu ve Štětovicích. A ta nás uchvátila, jak už dlouho nic jiného…

Říkáte si, v čem je takový rozdíl oproti ostatním farmám? Řekla bych, že hlavně v atmosféře. Zlatá farma vám nenabídne super moderní budovy, špičkové technologie a vše krásně upravené, jakoby to bylo nové. Naopak jde vidět, že mnoho budov už má lepší léta za sebou. Co je ale důležité je to, že se zde budete cítit opravdu jako na statku, kde mají zvířata rádi, žijí s nimi v zájemné symbióze a kde se snaží vytvořit krásné prostředí nejen pro zvířata, ale také pro lidi. Ale pojďme si místo představit trochu podrobněji, ať si můžete udělat představu sami.

Zvířata kam se podíváš…

Hned kousek od parkoviště jsme si jako první všimli kráv (konkrétně jaloviček), kterých zde bylo opravdu spoustu. Všechny přežvykovaly jako o závod a byly tak blízko, že jsme si je v klidu mohli pohladit, čehož samozřejmě Beky (4 roky) musela využít.

Pro děti zde bylo připraveno několik větších i menších lopat, pomocí kterých mohli krávám potravu blíže přisunout.

Krávy pak byli i dále v areálu.

A nechyběla ani telátka, který zde bylo hodně. Každé mělo vlastní malý domeček a byli různého stáří.

Dále jsme potkali králičky a také ovce (ty byly ale dále za plotem, takže jsme se k nim moc blízko nedostali).

Vynahradili jsem si to ale u koz a hus, které naopak byly blízko, takže jsme si je mohli hezky prohlédnout. Pro kozy jsme zakoupili krmení, takže nám věnovaly pozornosti víc než dost.

Na farmě mají kočky. Spoustu koček. Starší i malá koťátka. V podstatě kde jsme se podívali, tam na nás vykukla nějaká kočka, což bylo něco pro naše holky. Mnohé se nechaly pohladit, jedna za námi dokonce přišla i do bufetu a ne a ne se od nás hnout (což nám samozřejmě nevadilo – holky byly nadšené).

Na farmě jsme byli ve všední den odpoledne a normálně se zde pracovalo, takže jsme se mohli i podívat na různé zemědělské stroje nebo co obnáší péče o zvířata.

Bohaté zázemí pro děti

Co se Zlaté farmě nedá upřít je to, že je skutečně koncipována pro rodiny s dětmi. Najdete zde například hned několik míst, kde si děti mohou pohrát. A nechyní ani rozmanitý vozový park – od odrážedel různého druhu až po malé plastové traktůrky…

U nás snad nejvíce zajaly pytle slámy, po kterých se dalo běhat a skákat. V podstatě to byla taková malá opičí dráha, kterou větší děti zvládly přeběhnout samy, těm menším pak trochu dopomohli rodiče.

Nechybělo ani klasické hriště – houpačky, klouzačky, pískoviště či dřevěný domeček.

Stylový farmářský obchůdek a bufet s posezením

Uprostřed celé farmy se nachází stavení, kde najdete farmářský obchůdek.

Můžete zde koupit různé místní ovoce, ale také produkty zdravé výživy, maso, mléčné produkty, pečivo a mnoho dalšího. Výběr byl opravdu velký, že nám celkem trvalo, než jsme si vybrali.

Uvnitř obchůdku bylo pro děti připraven malý dětský koutek.

My jsme se ale raději vydali ven, kde najdete bufet a kryté posezení (většinou z palet, což opět dodává místu na přírodním rázu a člověk se zde cítí příjemně).

Objednali jsme si domací limonádu a vyzkoušeli také místí dobroty. Vše vynikající.

Praktické informace

Zlatá farma se nachází nedaleko Olomouce, v obci Štětovice. Ze silnice nás navedla velká šipka, takže jsme místo našli v podsatatě hned. Parkování je možné přímo v areálu. Pokud přijedete později a bude plno, další místa jsou hned před vstupní bránou.

Vstup do areálu je zdarma. V obchůdku si můžete případně zakoupit krmino pro zvířátka nebo se procházet jen tak. Areál není velký, ale pokud půjdete s dětmi, počítejte, že se hodinu až dvě zdržíte. Alespoň u nás než jsme obešli všechny zvířátka, tak to trvalo, obzvláště když se většina nechala hladit a krmit.


Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě.Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments