ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Lamacentrum Hády (Brno)

Když jsem hledala, kam se s dětmi vydat v Brně, narazila jsem na lamacentrum. Protože zvířátka u nás u obou holek vedou, rozhodli jsme se toto místo v rámci naši dovolené vyzkoušet.

Musím říct, že mě opravdu překvapilo, jak je lamacentrum Hády „obyčejné“. Jedno z mála míst, kde je uchována příroda v podstatě bez porušení. Takže žádné „zbytečné“ budovy, žádné barevné slunečníky nebo moderní technologie. Naopak je zde vidět, že hlavní jsou zvířata. Pro ně je zde vše, co potřebují. Pokud se na ně chcete podívat, jste vítání. Ale nečekejte pro sebe all inclusice.

Možná to zní drsně, ale právě díky tomu je toto místo vskutku kouzelné a věřím, že si návštěvu naše děti užily opravdu naplno. Takže se toho rozhodně nelekněte, ba naopak…

Lamacentrum Hády

Lamacentrum Hády Brno je situováno do areálu bývalého dolu. Takže kolem najdete skály a trochu jinou přírodu (zvířátka a rostliny), než je zvykem. Jakmile jsme prošli brankou, ocitli jsme se s v první části areálu, kde jsou různé zábavně vzdělávací aktivity jako interaktivní model vodního toku, bosonohá stezka, budkostrom a jiné.

Poté jsme došli k zadní části, kde je vstup zpoplatněn (peníze jdou hlavně na péči o zvířátka a udržování areálu). Hned u pokladny nám vysvětlili, kde najdeme jaká zvířátka. Přímo k lamám se chodí s průvodcem, k ostatním jsme se ale mohli vydat i sami.

V areálu najdete například ohrádku s ovečkami nebo klece s králíčky, které si mohou děti pohladit.

Podívat se můžete sami i do výběhu ke kozám, které byly hezky krotké, a tak se daly snadno pohladit.

Když jsme vstupovali do areálu, jedna skupinka zrovna začínala svou prohlídku u lam, takže jsme museli počkat, až na nás přijde řada (asi 20 minut). Ale to nám nevadilo. Mezitím jsme si v klidu prošli králiky, kozy a ovečky.

Prohlídli jsme si také fotostromy, kdy byly uvedeny různá zvířátka a rostliny, které jsme mohli vidět i kolem nás. A na třech stolcích byly také nachystatné různé aktivity pro děti (skládání, vkládačka či magnetická tabule, kde děti mohly dávaly dohromady zvířátka).

Pak už si nás svolala průvodkyně, která nás vzala k lamám. Prvně nám vysvětlila, jak se u lam chovat (hlavně k nim nechodit zezadu a hladit ideálně na krk či záda). Poté jsme vytáhli pytlíček s krmením a lamy se k nám jen hrnuly. Průvodkyně ještě vyprávěla různé zajímavosti o lamách. Ale děti měly oči jen pro zvířátka.

Lamy byly opravdu krotké a daly se (až na výjimky) snadno hladit. I když nás bylo v ohradě více, lamy chodily od jednoho k druhému, takže jsme si návštěvu užili dosyta.

Pak holky objevily malé kůzlátka, která byla hned vedle lam. A krmili jsme i je. Pak už přicházela další skupinka, takže jsme se vydali zase zpátky k ostatním zvířátkům.

Vyměřený čas byl akorát. Na zpáteční cestě jsme si ještě prohlédli rybníček a znova prošli bosonohou stezku.

Zázemí pro návštěvníky

V areálu nenajdete žádnou restauraci ani bufet. Ale pokud vás přeci jen přepadne chuť, byl zde automat. WC pak bylo v podobě kadibudky, takže opět žádná zděná budova, ale spíše jsme dětem alespoň mohli ukázat, jak se chodilo na záchod dříve.

Praktické informace

LamacentrumHády v podstatě nemá oficiální parkoviště (teda my jsme ho alespoň nenašli). Ale všimli jsme si, že nahoře v zatáčce před závorou stojí po stranách auta, a tak jsme zde zanechali i to naše. A poté jsme se vydali asi 200 m do mírného kopce. Všude nás vedly šipky, což jsem ráda, protože jsem chvíli uvažovala, jestli jdeme opravdu dobře. Lamacentrum Brno je hezky schované v bývalém dole, takže nejde z dálky nijak vidět. Ale právě proto je tam i hezký klid a úžasná příroda. A navíc máte odsud krásný výhled na Brno.

Parkovat můžete případně i níže, například u hotelu Velká Klajdovka a pak si dát asi 1,5 km dlouho procházku. Nebo celou návštěvu lamacentra spojit s peší túrou.

Vstupné do lamacentra je symbolické (my platili 60 kč za dospělého a 30 Kč za dítě nad 3 roky). K tomu jsme si zakoupili za 30 kč krmiov pro zvířátka, za což jsme dostali magnetku lamy. Pokud ale platit nechcete, do první části (před areál se zvířátky) můžete i zdarma. Zde se právě nachází například bosochodníček, budkostrom, rybníček a mnoho dalšího.

Celkové hodnocení

Lamacentrum Brno je originální místo, které rozhodně stojí za návštěvu. Děti se zde mohou hezky soustředit přímo na zvířátka a holky byly z návštěvy unesené. Pohladit si lamu takhe zblízka a opakovaně se nám nestává často.

Dle průvodkyně byl lom nevyužity, ale nechtěli ho zároveň zničit, protože je zde díky původní činosti zajímavá skladba rostlin a živočichů. A tak se nakonec vytvořilo lamacentrum, který nyní slouží nejen veřejnosti, ale také školám. Pro děti jsou organizovány různé zážitkové ekovýchovné programy, kde se dostano do přímého kontaktu se zvířátky.

Cesta do areálu (především těch posledních cca 100 metrů) je v trochu náročnějším terénu, takže pro kočátky to úplně nedoporučuji. My měli naštěstí nosítko a s ním nebyl problém. Ale je to opravdu trochu do kopce a polní (hrbolatá) cesta.

Původně jsme chtěli návštěvu lamacentra spojit s procházkou, ale díky Natalčinému spánku jsme vyrazili mnohem později, než bylo plánováno, a tak jsme museli vyrazit autem, abychom stihli areál projít, než se bude zavírát (což bylo v 18 hodin). Ale naštěsí i přes sobotní odpoledne nebylo úplně plno a zaparkovat se dalo.


Video z návštěvy


Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě. Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments