ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Rozhledna Hošťálkovice

Současná doba velkému cestování moc nepřeje, ale i tak se dá vyrazit alespoň na malé výlety. Jedním z takových, který jsme v posledních týdnech absolvovali, byla procházka na rozhlednu do Hošťálkovic, které leží na okraji Ostravy (nedaleko Třebovic). Na místě je krásný výhled na Ostravu a Beskydy a také dětské hřiště.

Rozhledna Hošťálkovice

Rozhledna je dřevěná, dvoupatrová, vysoká asi 8 m, přičemž vyhlídkový ochoz je 5 m nad zemí. Nahoru se dostanete po dvou žebřících. S malinkými dětmi tam asi nevylezete (alespoň já si to s mimčem v šátku netroufla), ale tříletá zvládla vystoupat sama bez problémů. Z rozhledny uvidíte Ostravu, Beskydy a také je nepřehlédnutelná třebovická teplárna.

Vedle rozhledny se nachází altán, kde můžete posedět.

Dětské hřiště

Pokud vyrazíte s dětmi, tak si se sebou vezměte odrážedlo či kolo. Vedle rozhledny je totiž dětské hřiště, kde najdete krátkou hrbolatou dráhu. Na té se děti mohou vyřádit na dopravních prostředcích. U nás tříletá Beky jezdila na koloběžce, ale byl tam s námi chlapeček, kterému mohly být tak dva roky a jezdil na plastové motorce. Takže vhodné i pro menší děti.

Na hřišti se dále nachází horolezecké stěny, klouzačky, prolézačky nebo třeba trampolína zabudovaná v zemi.

Pro větší děti (a dospělé) je pak připravena trail dráha na kola (snad se tomu tak říká). Je obdobná té asfaltové, ale kopce jsou vysoké a prudké.

Praktické informace

Rozhledna a dětské hřiště se nacházejí v Hošťálkovicích, na křižovatce ulic Výhledy a K vodě. Areál je volně přístupný po celý rok (není nijak oplocen nebo uzavřen). Je u něj také parkoviště.

My jsme ale nechali auto v Ostravě-Třebovicích u Třebovického Mlýna a odtud jsme se vydali na rozhlednu pěšky. Šli jsme po cyklostezce, tedy asfaltová cesta, kde mohou děti využít své kolo nebo odrážedlo a není problém jet ani s kočárkem. Před rozhlednou je mírný kopec, jinak je ale procházka příjemná a krátká (necelé 2 km). Zpátky jsme to vzali přes les okolo řeky, zde byla kamenitá cesta dlouhá okolo 2,5 km (ale můžete se zpět vrátit stejnou trasou, co jste přišli).

Celkové hodnocení

Výlet na rozhlednu v Hošťálkovicích je nenáročný a příjemný. Tříletá ho zvládla ujít (částečně ujet na koloběžce) sama tam i zpět. Je ale možnost dojet až k rozhledně, pokud se na procházku necítíte.

Hřiště je relativně nové, hezky upravené a děti si zde určitě chvíli vyhrají. Líbila se mi hlavně dráha na odrážedla, která není častá, a tak jsme z ní Beky nemohli skoro dostat, jak musela jezdit pořád dokola.

Rozhledna je na vyvýšeném místě, takže zde může více foukat. Také se může stát, že kvůli smogu neuvidíte kdovíjak daleko. Ale třeba budete mít štěstí. My se zde určitě zase někdy podíváme.


Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě. Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments