KNIHA: Krtek a televize

Krteček je světoznámá postava, která provází děti raným dětstvím už několik desítek let. A i nyní se těší velké oblibě. U nás ne že bychom se přímo na krtka nějak zaměřovali, ale mám doma spoustu věcí s tímto motivem (omalovánky, plyšáky, knížky, pěnové puzzle aj.). Holky tedy postavu dobře znají.

Když jsme byli v knihovně, Beky zahlédla knihu o krtkovi, navíc s televizí. Těžko říct, jestli ji tak zaujala kvůli krtka nebo kvůli televize, každopádně nedala jinak, než že ji vezmeme domů. Moc jsem z toho nadšená nebyla, přeci jen se snažíme, aby se náš život kolem televize příliš netočil (tedy televize občas, ale ne pravidelně či dlouho). Ale Beky už ji měla v košíčku, tak jsme ji vypůjčili. A mě rozhodně milě překvapila…

Obsah knihy

Je jaro, krtek vyleze ze svého pelíšku a vidí šnečka. Ten něco kutí okolo svého domečku. Najednou postaví malou bedýnku na ulitu, ta začne hrát a běží v ní nějaké obrázky. Zvědavý krtek se musí jít podívat, co to je. A šnek se podivuje, že to krtek nezná. Vždyť je to přeci televize!

Krtek si sedne vedle šnečka a koukají spolu na různé přenosy. Postupně se přidají i zajíček, myška a sluníčko. To ale muselo večer zapadnout, což připomnělo i krtkovi, že je ospalý. Stěží se doklopýtal do svého domečku, protože tělo mu z celodenního sezení celé ztuhlo a brnělo. Jakmile se ale vyspal, hned bylo lépe.

Druhý den zjistil, že zajíček, myška ani šnek spát nešli. Ba co více, připojila se k nim i další zvířátka včetně měsíce, který místo aby svítil na obloze, seděl s ostatními na trávě a díval se na televizi. Když krtek své kamarády vyzval, ať si s ním jdou hrát s míčem, kamarádi odmítli, že chtějí sledovat televizi, A tak si smutný krtek hrál sám. A nejen ten den, ale i ty následující, protože všichni vysedávali jen u televize a ani se nehli.

Jakmile byl podzim a začalo padat listí, krtek doufal, že jeho kamarádi konečně odtrhnou svůj zrak od televize a něco společně podniknou. Jenže co to – kamarádi si k televizi vzali peřiny a polštáře, aby jim nebylo zima, a sledovali televizi dále. Dokonce i v zimě.

Na jaře krtek opět vylezl ze svého domečku a slyšel volání o pomoc. Zvířátka byla pořád u televize, jenže přes zimu i s televizí zarostla trním a hložím. Krtek vzal sekeru, pilku a naštěstí se mu povedl všechnu spoušť zlikvidovat a kamarádi byli zase volní.

Zvířátka mu děkovala, ale zjistila, že se nemohou hýbat jako dříve. Všechno je bolelo, byli zuhlí a k tomu oči dočista vykoukané. Šnek schoval televizi do svého domečku, což bylo kamarádům líto. Krtek jim ale nedal čas na truchlení…

Formát knihy

Kniha je velká jako formát A4, má pevnou vazbu a klasicé stránky.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit v knihupectví nebo na e-shopech. Například v Knihy Dobrovský ji mají za 151 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha Krtek a televize přináší příběh o známých a oblíbených dětských hrdinech. Není to ale ledajaký příběh, děti v něm najdou i jedno velké ponaučení – že dívat se (dlouho) na televizi není dobré a může mít špatný vliv na jejich zdraví.

Tato myšlenka i její zpracování se mi moc líbí, až mě mrzelo, že jsem o knížce nevěděla dříve. Přeci jen někdy je těžké pořád dokola dětem vysvětlovat, proč nemohou u televize sedět celý den. Takto stačí upozornit „jak to bylo v krtečkovi“, kde to vidí na hezkém příkladě.

Kniha je hodně obrázková, doplněna krátkým textem, takže ji zvládnou i mladší čtenáři (přibližně od 3 let).


Vydává: Knižní klub
Autor: Hana Doskočilová, Zdeněk Miler
Ilustrace: Zdeněk Miler
Rok vydání: 2017 (4. vyd.)
Rozměr: 200×263 mm
Hmotnost: 350 g
Počet stran: 48
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments