ČTENÍ: Slyšíš, jak mluví stromy?

Přináším další tip na krásnou knížku o přírodě, která dětem přiblíží život v lese. Autorem je Peter Wohlleben, který má na svědomí i populární knihy jako Víš, kde bydlí zvířáta nebo Víš, kde jsou děti stromů. Můžete se tak těšit na poutavý a netradiční výklad plný zajímavosti, který určitě zaujme jak děti, tak dospělé.

Obsah knihy

Kniha je rozdělena do několika kapitol. Hned ta první nese název Jak funguje strom. Čtenáři se v ní dozví, jak stromy dýchají, k čemu všemu slouží listy, jestli mohou stromy zhubnout, čím se uchytí v zemi nebo jestli mohou mít i bolístky. Na každé stránce kromě krátkého výkladu nechybí ani různé boxy, kde najdeme třeba kvízy a doplňující informace. Zajímavá je také sekce Vyzkoušej si!, díky které mohou děti poznat přírodu ještě více a na vlastní kůži.

Druhá část je pojmenovaná jako Rodinný život v lese. Zde autor rozvádí myšlenku, že svou rodinu mají nejen zvířata, ale také stromy. Jak takové stromové děti vznikají? A mají stromy babičky a dědečky? Co dělají stromky v mládí a čemu se učí? A co zvířata, mají opravdu všichni rodinu?

Dalším tématem je Upovídaný les. Zjistíte, jestli umí mluvit i stromy, jak mohou být spolu stále ve spojení, co si mezi sebou povídají ptáci, jak hovoří další zvířata jako divoké kočky nebo jeleni a mnoho dalšího.

Čtvrtý oddíl se jmenuje Každý strom je jiný a autor se zde zabývá rozdíly z různých oblastí. Víte například, z čeho mají stromy strach? A proč některé stromy žijí rády ve skupinkách a jiné preferují být sami? A co teprve odvaha. I tu můžeme u stromů najít, ale opět platí, že každý druh je zcela jiný. Jak říká sám Peter Wohlleben – každý strom je prostě něčím zvláštní a žádný se zcela nepodobá druhému. A o tom celá kapitola je…

V kapitole Stromy mají velikou žízeň se pak dozvíme, kde vlastně stromy berou vodu, jak přivolávají déšť, když je příliš sucho, proč les hoří, jak čistí vodu i co se stane, když do stromu uhodí blesk.

V části Stromy a jejich sousedé se už dostáváme kromě stromů také k různým rostlinám, které v lese můžeme najít. Hned na počátku se autor zabývá tím, proč jsou stromy obrovské a keře malé. Proč se tak děje? Jak vlastně rostliny rostou? Co všechno nám mohou prozradit o zvířatech, které v lese žijí? A proč je vlastně v lese rostlin tak málo?

Následně zjistíme, jak žije lesní zvěř. Kdo sídlí nahoře, kdo bydlí v zemi? A jaká zvířátka se vejdou do listu? A jak žijí nejznámější druhy jako srny či divočáci?

V kapitole Co všechno zvířata umí děti zjistí, jestli i zvířata chodí do školy nebo jak se dozví, co mají dělat. Přeci jen každý druh má jiné potřeby. Někdo odlétá do teplých krajin, jiný si dělá zimní zásoby, někdo je chytrý, další potřebuje být co nejlepší detektiv…

V oddíle s názvem Ani v lese nejsou všichni zdraví se pak děti naučí, jak je to s nemocemi u stromů. A co teprve u zvířat!

Krásné je pak shrnutí Rok v lese, kde autor ukazuje, jak se mění lesní život v průběhu celého roku.

V předposlední kapitole Les a my čtenáři objeví, k čemu je dřevo, co vše z něj jde vyrobit i proč se nás lesní zvířata tak bojí.

V závěru pak najdete také shrnutí, jak žijí stromy a zvířata ve městě.

Formát knihy

Kniha je velká (přibližně jako formát A4), má pevnou vazbu a je celkem těžká. Stránky jsou barevné, na matném papíře.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit přímo v Nakladatelství Kazda, kde ji mají běžně za 199 Kč. Pokud ale použijete slevový kód guzin10, získáte slevu 10 %. Akce platí na celý sortiment Kazdy, včetně již zlevněného zboží.

Celkové hodnocení

Díky spolupráci s Nakladatelstvím Kazda jsme se dostali i ke třetí knížce od Petera Wohllebena, tentokráte zaměřenou hlavně na les. Zpracování je opět skvělé – krásné fotografie, doplňkové ilustrace, tipy na aktivity v lese, kvízy a hlavně čtivý text, ve kterém najdete spoustu zajímavých informací. Stylem je hodně podobná knize Víš, kde bydlí zvířátka? Jen hlavní roli už nahrají pouze zvířata, ale přidávají se i stromy a mnoho dalšího.

Pokud jste milovníci lesa, tato knížka by vám v knihovničce neměla chybět. Kniha je doporučována od 6 let, přeci jen oproti ostatním Wohllebenových knihám je už trošku náročnější. Obrázky jsou sice krásné, že si je klidně můžete prohlédnout i s tříleťáky, ale textu porozumí asi krapet větší děti, takže doporučuji hlavně školákům.


Vydává: Nakladatelství Kazda
Autor: Peter Wohlleben
Rok vydání: 2018
Rozměr: 215×285 mm
Hmotnost: 820 g
Počet stran: 128
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments