KNIHA: Dokola

Věci se mění. A mnohdy to není náhodou, ale postupují v určitém koloběhu. Takový koloběh můžeme v životě najít v různých podobných. A právě na to se zaměřuje novinka od Nakladatelství Portál s podtitulem zázračný koloběh života.

Obsah knihy

Kniha se zaměřuje na různé oblasti světa, přírody a lidského života. Každý koloběh je znázorněn obrázky a doplněn o krátké textové vysvětlení (obvykle jedna věta).

Nechybní ani krátký verš, který daný cyklus charakterizuje.

Na další dvojstránce pak velký barevný obrázek, do kterého je vepsáno ještě krátké vysvětlení a citát.

Témata, na které se kniha zaměřuje, jsou různé. Hned na počátku se děti seznámí s koloběhem vody a koloběhem života motýlů.

Dále následuje koloběh života čápů, koloběh ročních období, koloběh stěhování ptáků nebo koloběh života ryb, kde děti uvidí, jak se z jikry postupně stane larva a dospělá ryba.

V knize je zaznamenán také koloběh života slepic, fáze měsíce, potravní řetězec, koloběh stříídání dne a noci nebo koloběh lidského života – od miminka přes dívku, až k ženě a těhotenství.

Formát knihy

Kniha je větší než formát A5, má čtvercový tvar, pevnou vazbu a klasické, ale trochu pevnější stránky.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit v knihkupectví, na e-shopech nebo přímo v Nakladatelství Portál, kde ji mají za 285 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha Dokola z Nakladatelství Portál ukazuje dětem netradiční formou, že v našem životě existují určité cykly. V knize dominují barevné a hravé ilustrace, které jsou místy až umělecké dílo. Takže je už na první pohled kniha skutečně zajímavá a láká k prohlédnutí.

Textu je málo. Na každé dvojstránce najdete jen pár vět. Děti se ale i tak dozví to nejdůležitější a získají představu, jak každý koloběh funguje. A nechybí ani citáty slavných osobností k zamyšlení.

Nikdy mě něnapadlo zkoumat koloběhy života. Ani jsem si neuvědomovala, že je jich tolik a v různých oblastech. Proto mě zaujalo, že se na ně tato novinka zaměřuje. A ještě s tak zajímavým zpracováním. Z hlediska věku bych doporučila pro předškoláky a mladší školáky.


Vydává: Nakladatelství Portál
Autor: Mariona Cabassa, Soledad Romero Marino
Ilustrace: Soledad Romero Marino
Rok vydání: 2023
Rozměr: 267 x 267 mm
Hmotnost: 530 g
Počet stran: 48
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments