ZAJÍMAVÁ MÍSTA: KOVOZOO (Staré Město)

Když jsem poprvé zaslechla o KOVOZOO, přiznám se, že mě moc neuzaujala. Zvířátka máme i s dětmi rádi, ale nějaké kovové nebo dokonce rezavé, to ve mně moc zájmu nezvbuzovalo. Dál jsem se proto o tomto projektu nepídila. Když jsme se ale vraceli z dovolené, holky už potřebovaly odpočinek z cestování autem, a tak jsme se rozhodli KOVOZOO vyzkoušet, protože byla při cestě.

KOVOZOO, jak už je z názvu patrné, obsahuje zvířátka z kovu. Není to ale z ledajakého kovu. Ve většině případů se jedná o kovové a ostatní odpady, které jsou zpracované do takového podoby, že jsem se nestačila divit, kde na to autoři chodí.

KOVOZOO bezprostředně souvisí se společností KOVOSTEEL, která hned vedle zpracovává kovový odpad, takže má k celému projektu hodně blízko. Opravili areál bývalého cukrovaru a dnes zde nabízí místo, kde se zabaví děti, ale také dospělí (ti snad ještě více, protože si zároveň mohou zavzpomínat na své mládí).

Co v KOVOZOO najdete?

Zvířata všeho druhu

Jak už bylo řečeno, hlavní roli hrají zvířata, která zde najdete v životní velikosti. Konkrétně uvidíte třeba slony, žirafy, kočky, krokodýly, mrože, velbloudy, opice, želvy aj. Zvířátek je okolo 300 kusů, takže opravdu hodně a jsou rozesety po celém areálu.

Zvířata jsou z kovu, což v celé Evropě nemá obdoby. Za každým živočichem stojí hodiny i měsíce práce, především od profesionálních kovářů, ale také domácich kutilů či kreativců. Díky různým autorům je i pojetí zvířat pokaždé jiné a rozmanité. A každoročně přibývají další a další kusy a atrakce.

Kromě kovových zvířat najdete v Zoo i pár živých (především kozy).

Starodávné vozy i pomůcky do domácnosti

KOVOZOO není jen o zvířátech. Své místo zde mají také různé další věci, které měly skončit ve šrotu, ale nakonec je organizátoři využili jako krásnou vzpomínku na dětství mnoha návštěvníků. Jedná se například o historická vozidla, ať už nákladní, hasičské či osobní.

Zajímavé jsou také věci z domácnosti jako kovové láhve na mléko, vany či různé zemědělské a řemeslné pomůcky. Zde si především starší ročníky mohou zavzpomínat, co všechno se v jejich mládí používalo.

Letoun L-610

Nepřehlédnutelný je dopravní letoun, který byl vyrobený v Československu. Poprvé vzlétnul v roce 1988 a v roce 2011 byl zachráněn před sešrotováním. Nyní slouží návštěvníkům, kteří si jej mohou dokonce prohlédnout i uvnitř.

Vláček Steelinka

Pokud vás budou bolet nohy, ale nechcete přijít o zajímavosti, můžete využít vláček Steelinku, který vás zaveze do skutečného provozu společnosti zabývající se recyklací odpadu (areál je hned vedle KOVOZOO). Projížďka je komentovaná.

Muzeum veteránů

V areálu se nachází vnitřní expozice historických aut a motorek. Vstup na výstavu je zdarma, takže se můžete ještě pokochat i krásnými a naleštěnými vozy.

Maják Šrotík a loď Naděje

U vstupu do areálu určitě nepřehlédnete Maják Šrotík. Slouží nejen jako rozhledna, ale také jako ukazatel cesty, když hledáte KOVOZOO, protože jde vidět už z dálky.

Hned vedle majáku se nachází velk dřevěná loď, na kterou můžete s dětmi vylézt. Loď je dlouhá asi 20 metrů, má plachty se třemi stěžni a také dřevěný kanón nebo kormidlo.

Dětské hřiště

Naproti lodi a majáku je malé dětské hřiště, kde najdou děti posezení v sudu, klouzačku a malou vyhlídku.

Praktické informace

KOVOZOO najdete ve Starém Městě u Uherského Hradiště. Kousek od vchodu je bezplatné parkoviště. Pak stačí přejít cestu a dojdete k bráně, kde se po zaplacení vstupného dostanete do areálu.

Uvnitř kromě atrakcí najdete také kavárnu či stánek s občerstvením. Celý areál můžet projít i s kočárkem, jen se nedostanete na vyhlídkové lávky, které umožňují nahlédnout do reálného světa zpracování a recyklace odpadů (nahoru totiž vedou schody).

V areálu je vše originální, dokonce i odpadkové koše jsou ve tvaru majáků.

Celkové hodnocení

KOVOZOO ve Starém městě rozhodně není jen o zvířatech, jak jsem si původně myslela. Její zaměření je mnohe širší, díky čemuž se skutečně baví nejen děti, ale i dospělí.

Musím říct, že mě fascinovalo, co všechno z kovu byli autoři schopni udělat a jakým způsobem. Už jen samotný nápad, jak každé zvíře zpracovat, si zaslouží obdiv. A to nemluvím o realizaci, která většinou dopadla opravdu skvěle – šlo jasně poznat, o které zvíře jde, navíc i na pohled příjemné a zajímavé.

Areál není tak velký jako klasické ZOO, takže jsme ho i s dětmi procházeli asi hodinu. Beky (4 roky) nadšeně pobíhala od zvířete ke zvířeti a také se ji líbila prohlídla letadla. My starší jsme zase koukali, co všechno jsme kdysi používali a zavzpomínali jsme si, jaké to bylo.

Podobný areál se jen tak nevidí a jsem ráda, že jsme zde nakonec zavítali. Protože i když to zní možná jako nuda, že zvířata nejsou živá, ale jen kovová, opak je pravdou. Bavit se určitě budete.


Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě. Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments