KNIHA: Proč kočky šplhají po záclonách?

Kniha Proč kočky šplhají po záclonách? je určena milovníkům koček, a to zejména z řad dětských čtenářům. V knize jsou uvedeny různé zajímavosti ze světa těchto čtyřnohých zvířátek, jejich vlastnosti, schopnosti i neduhy. Některé budou známější, jiné jsem ale netušila ani já, takže věřím, že překvapeni mohou být při čtení i dospělí.

Obsah knihy

Kniha se zaměřuje na všetečné otázky o kočičích mazlíčcích. Hned na počátku je uvedeno, jak se vlastně kočka dostala k lidem, co má společného s divokými šelmami a kdo koho ochočil – kočka člověka nebo člověk kočku?

Domácí kočky řadíme do jednoho druhu (kočka domácí). Ale to neznamená, že jsou všechny stejné. Navíc tím, že se mezi sebou různé kříží, existuje více než 80 plemen.

Kočky si rády přisvojují určitá uzemí. Vybírají si ho přitom hlavně podle toho, co nabízí na jídlo a jak se zde lenoší. Jak si taková místa značí? Mají stejnou velikosti teritoria kočky i kocouři? A jakou řečí vlastně kočky mluví, co vše si umí říct?

Dále se čtenáři dozví, proč má kočka vousky a k čemu všemu slouží. Nebo proč mají kočky vlhké čumáčky. A co teprve čáry a (ne)šťastná znamení – opravdu je problém, když vám přeběhne černá kočka přes cestu? A proč si kočky oblíbili námořníci?

Kniha dále prozradí, jak je to s viděním kočky v noci, jestli mají kočky rády mazlení či vodu, proč pořád něco drápou anebo jak je to s těmi jejich devíti životy.

Podíváme se také trochu do historie – kde se kočky uctívaly a jak pronikly do politiky, na akademickou půdu či bojiště.

Kočky mají lovecké pudy, což ostatně také mnozí budou znát, když se kočka přijde pochlubit s ulovenou myškou. Jak k nim přišly? Proč jsou pro ně důležité?

Mezi další témata, která v knize najdete, patří koťátka a jejich příchod na svět, proč jsou kočky tak posedlé čistotou a neustále se lížou nebo co kočka potřebuje k tomu, aby byla zdravá.

Na závěr je shrnutá kočičí termonologie, kde se objevují pojmy jako březost, čistokrevnost, domestikace, instinkt, pachová žláza, receptor, vrh a jiné. Poté je uveden také rejstřík, podle kterého můžete snáze některé oblasti najít. Vzhledem k tomu, že kniha ale není až tak obsáhlá, tak je rejstřík menší.

Formát knihy

Kniha je velká jako formát A4, má pevnou vazbu a trochu pevnější celobarevné stránky.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit na různých e-shopech, v knihkupectví nebo přímo na e-shopu Nakladatelství Ella a Max. Cena se pohybuje okolo 279 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha Proč kočky šplhají po záclonách? přináší zajímavosti z kočičího světa. Jedná se o výběr informací na témata, která jsou s kočkami často spojována. Nejsou to tedy jen odpovědi na nejčastější otázky, ale také potvrzení či vyvrácení různých mýtů.

Text je doplněn o barevné ilustrace. V podstatě by se ale dalo říct, že je to možná i naopak – každé stránce totiž dominují velké obrázky a do nich jsou různě zasazeny krátké odstavce s texty a malý nadpisem.

Kniha je vhodná pro děti od 5 let.


Vydává: Nakladatelství Ella & Max
Autor: Lily Snowden-Fineová
Ilustrace: Nick Crumpton
Rok vydání: 2020
Rozměr: 230×300 mm
Hmotnost: 580 g
Počet stran: 48
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments