KNIHA: Kamarádi z Medového lesa – Ty to zvládneš, Lukáši!

Sérii pohádkových příběhů Kamarádi z Medového lesa tady asi nemusím dlouze představovat. Tuto čtveřicí zvířátek, kterou tvoří lišák Míša, laňka Daňka, divoké prasátko Chrochtík a mývalka Makovička, jsem vám popisovala při recenzi děl Jak zahnat stesk, Králičci v ohrožení a Všichni za jednoho.

Před pár týdny přišlo Nakladatelství Kazda s dalším pokračováním, v pořadí již čtvrtým dílem. Děti se opět setkají se svými oblíbenými hrdiny a navíc budou v lesní školce řešit nový problém – Lukáškovo koktání, které mu znepříjemňuje život ve školce.

Obsah knihy

Je horký letní den a čtverice lesních kamarádů se rozhodně, že se zajdou vykoupat k řece. Když k ní dorazí, všimnou si, že už jsou zde děti z lesní školky, společně s paní učitelkou Valentýnou a hajným Michalem, který je do Jasmíny zakoukaný.

Najednou se vedle nich ukáže chlapeček, kterého si vůbec nevšimli. Představí se jako Lukáš a kamarádi z Medového lesa se hned podivují, proč sedí tak stranou od ostatních dětí. Lukáš jim vysvětlí, že má problémy s mluvením, a tak raději sedí dále a sám.

Lišák, laňka, prasátko a mývalka to nechápu. Přiběhneou ale jejich kamarádi Davídek a Elenka. A jakmile před nimi začne Lukáš něco říkat, zakoktává se. Děti nakonec společně odejdou, protože je čas vyrazit domů. A kamarádi z Medového lesa přemýšlejí, proč Lukáš najednou začal koktat, když s nimi se bavil normálně. Kde je problém? A hlavně – jak by mu mohli pomoci?

Nakonec vymyslí speciální lesní náhrdelník, podle kterého může Lukášek slova ve větě kouskovat a využíje přitom i svou schopnost vše si zapamatovat. Jenže jakmile náhrdelník chystají, zjistít od pejska Broka, že v lese hoří. A je třeba o tom co nejrychleji informovat Valentýnu a Michala. Jenže všechny děti až na Lukáše spí. Podaří se Lukášovi vyřídit důležitý vzkaz? Budou děti v bezpečí? A co se stane s lesem?

Na závěr knihy na děti čeká již tradiční recept, tentokráte na medové pusinky od srdce.

Formát knihy

Kniha má formát podobný A5. Má tvrdé desky a jemné stránky.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit přímo v e-shopu Nakladatelství Kazda, kde ji mají běžně za 215 Kč. Pokud ale použijete slevový kód guzin10, získáte slevu 10 %. Akce platí na celý sortiment Nakladatelství Kazda, včetně již zlevněného zboží.

Celkové hodnocení

Čtvrté pokračování příběhu o zvířecích kamarádech z Medového lesa čtenáře opět zavede do lesní školky, kde se schází děti společně s paní učitelkou Valentýnou. Zvířátka se nově seznámi s Lukášem, který má jedno velké trápení – ve společnosti lidí hodně koktá a kvůli toho se i dětí straní. Kamarádi z Medového lesa se mu rozhodnou pomoci. Jenže přitom zjistí, že v lese hoří…

Jak už bývá u příběhů o kamarádech z Medového lesa zvykem, tvoří i tento nový díl krátké kapitoly, které jsou doplněné o půvabné barevné obrázky. Písmena jsou trochu větší, takže se dobře kniha čte i začínajícím čtenářům. Příběh má spád a je napínvý, že jsme ho u nás četli skoro jedním dechem.

Celou tuto sérii máme celkem rádi . Beky proto, že ji baví příběhy o zvířátkách. Mi se zase líbí, že to nejsou ledajaké příběhy, ale vždy se snaží ukázat nějaký problém, se kterým se děti ve školce mohou setkat. A ukazuje, jak se dá řešit.

Kniha je vhodná od 4 let.


Vydává: Nakladatelství Kazda
Autor: Andrea Schütze
Ilustrace: Carola Sieverding
Rok vydání: 2020
Rozměr: 170×240 mm
Hmotnost: 500 g
Počet stran: 96
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments