KNIHA: Kamarádi z Medového lesa – Všichni za jednoho

V letošním roce přišlo Nakladatelství Kazda s novinkou ve svém sortimentu. Konečně přibyly knížky s pohádkovým příběhem vhodné i pro mladší děti. Jedná se konkrétně o sérii Kamarádi z Medového lesa, kde se setkáváme s partou zvířat, kteří bdí nad lesní školkou i lesem obecně.

Jako první vyšel díl Jak zahnat stesk, poté následovali Králíčci v ohrožení. A nyní vám představím poslední novinku – Všichni za jednoho.

Obsah knihy

Ve třetím díle se opět setkáváme se čtveřicí zvířecích kamarádů – lišákem Míšou, laňkou Daňkou, divokým prasátkem Chrochtíkem a mývalkou Makovičkou. Začíná nový školní rok a děti z lesní školky Medovníčci opět svým smíchem zaplní Fialkovou mýtinku a maringotku, kterou tam mají přichystanou. Nechybí ani Davídek nebo Pavla, které mohou čtenáři znát z předchozích dílů.

V kolektivu se objeví nová holčička jménem Elenka. Děti na první pohled zarazí, že vypadá trošku jinak než oni. Paní učitelka Valentýna jim vysvětlí, že Elenka má o jeden chromozom navíc (má tedy Downův syndrom), což sice ničemu nevadí, ale může vypadat trochu jinak. Děti si pomyslí, že je to vlastně něco jako čtyřlístek – ten má taky oproti ostatním jeden (lístek) navíc a přináší pak štěstí. To samé tedy přisuzují i Elence. Bude to jejich štěstí a hned ji vezmou mezi sebe.

Zvířátka cítí, že se něco v lese děje a dojdou až k duhovému stromu. Tam narazí na kočičku. Malou, chudou kočičku, která se hodně bojí, protože ji někdo před pár týdny jen tak vyhodil do lesa, kde to vůbec nezná (je to přeci jen kočka domácí a ne divoká). Kamarádi z Medového lesa ji nejdříve seženou něco k jídlu – zajdou do maringotky, když už jsou děti pryč, a přinesou zbytky, co tam najdou. A pak nastává otázka – jak kočičku zachránit?

Protože se jich kočička bojí, vymyslí plán, do kterého zapojí i děti. Zavolají si Davídka a Pavlu, kteří je už dobře znají (na rozdíl od ostatních dětí ve školce). A navedou je, ať vyrazí k duhovém stromu. Děti tedy společně s paní učitelkou jdou na procházku směrem ke stromu, ale vůbec netuší proč. Když tam dojdou, všimnou si malé kočičky. Chtějí ji zachránit, ale kočička se jich bojí a uteče.

Mezitím si kousek dále Elenka skládá hromádky z listí a ruchu ostatních si nevšímá. Pak ale zahlédne kočičku. Začne s ní promlouvat, aniž by ostatní něco zpozorovali. A jak paní učitelka Valentýna zavelí, že se jde zpět, vezme kočičku do batůžku. Jenže ještě není zdaleka vyhráno…

Na závěr pak čeká na děti recept na medový perník, který mohou doma vyzkoušet.

Formát knihy

Kniha má formát podobný A5. Má tvrdé desky a jemné stránky.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit přímo v e-shopu Nakladatelství Kazda, kde ji mají běžně za 269 Kč. Pokud ale použijete slevový kód guzin10, získáte slevu 10 %. Akce platí na celý sortiment Nakladatelství Kazda, včetně již zlevněného zboží.

Celkové hodnocení

V pořadí již třetí dobrodružství party kamarádů z Medového lesa nás zavede za kočičkou, kterou někdo vyhodil do lesa a nechal ji napospas osudu. Naštěstí na ní narazí známá čtveřice lesních zvířátek, která se rozhodne ji zachránit. A využije k tomu i děti z lesní školky.

Kromě příběhu najdeme v knize i jednu netradiční postavu – holčičku Elenku, která sehraje při záchranné akci důležitou roli. Elenka má Downův syndrom a v knížce je opravdu hezky popsáno, co to znamená. Tak, aby to děti pochopily a i hezky přijaly, což se mi moc líbilo.

Kniha je členěná na kapitoly a má hezky milé ilustrace, ostatně jak tomu bylo i u předchozích dílů. Obrázek najdeme na každé stránce. Někdy celostránkový, někdy jen maličký v roku.

Věkově je kniha vhodná od 4 let.


Vydává: Nakladatelství Kazda
Autor: Andrea Schütze
Ilustrace: Carola Sieverding
Rok vydání: 2020
Rozměr: 166×237 mm
Hmotnost: 500 g
Počet stran: 96
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments