KNIHA: Směle do školy

Spisovatelku a výtvarnici Marianne Dubucovou jsme poprvé blíže poznali díky knize Račte dál!, která vyšla minulý rok v Nakladatelství Host. Knihu máme doma moc rádi a často ji prohlížíme. Když jsem viděla na letošního počátku roku v edičních plánech, že vyjde další kniha této franouzsky píšící autorky, těšila jsem se, až ji poprvé spatřím naživo. A díky Knihcentru se nám to nyní podařilo.

Knihy Marianne Dubucové se těší velké oblibě po celém světě. Byly přeloženy do více než 20 jazyků a získaly také řadu ocenění. Kromě knihy Račte dál! můžete znát i díla jako Pošťák Myšák doručuje nebo Prázdniny pošťáka Myšáka.

Obsah knihy

Kniha Směle do školy dětem ukazuje, jak to chodí ve školách zvířátek. Celou knihou děti provede skřítek Pom, který se moc těší, až jednou půjde do školy, protože zvířátka okolo pořád popisují, co dobrodružného tam zažívají. A jednoho dne ho napadne – proč stále čekat? Půjde se alespoň na jeden den podívat, jak to ve škole chodí. Vezme si batůžek a vyráží…

Jako první navštíví školu Hryzalkovou, která je plná malých myšek. Ty na poslední chvíli dobíhají a hned si vesele vyprávějí, co se jim stalo za dobu, co se neviděly. Všude je pěkně živo.

Pom se dále podívá do základní školy Hopsálkova. Ta sídlí v králičím kopečku a je to trošku bludiště. Králíčci mají zrovna první hodinu a učí se číst, psát a počítat.

V Puškvorcově žabí umělecké škole zase děti malují a muzicírují. A protože se blíží přestávka, na kterou se žabky těší, všichni rychle dokončují svou práci. Kousek vedle na kopci je pak Foxtrotová škola, kde mají liščata zrovna hodinu tělocviku. Neposedí ani minutu a různě běhají, skáčou, hrají badminton, fotbal, basketbal, jezdí na koloběžce…

V poledne se Pom dostane do školní jídelny v Medovníkově ulici, kde se právě obědvá. Medvíďata si chodí pro jídlo k paní kuchařce a sedávají si s ním ke stolům, kde ho pak v poklidu pojí.

A co taková lenochodí škola, co v ní dělají? Pom se do ní dostal zrovna v době poledního klidu, takže všichni spokojeně odpočívají. Na stromě, u stolu, na polštářích… Prostě kde se dalo.

Zato veverčátka ve škole Na Výšinách rozhodně nespí. Skáčou z větve na větev a učí se různá tajemství stromů i celé přírody. Dělají herbáře, zkoumají lupou detaily…

Ve škole Za Devatero horami čtou vlčata pohádku. V knihovně si mohou půjčit knížky a pak si o nich povídají. A Pom je nadšený – tolik krásných příběhů, co si mohou přečíst…

V želví škole se už pomalu chystají mláďatka domů. Ještě si ale vyprávějí s panem učitelem, jaký měli den a musí také uklidit třídu. Pom tedy pokračuje dál a dorazí do školy Bodlinova, kde už skončilo vyučování a ježečci společně s rodiči odcházejí domů. Někteří jdou dokonce bez rodičů, protože už jsou větší.

Po celodenním putování se Pom dostává domů. A hned vypráví, co bude dělat, až půjde do školy – bude se tam učit číst a psát, objeví různá tajemství přírody, namaluje krásný obraz, přečte si poustu knížek, po obědě si odpočine, bude jezdit na kole a poté počká na maminku u vchodu jako ježčata. Zní to tak krásně, že se už nemůže dočkat, až za rok tohle všechno začne…

Formát knihy

Kniha je celkem velká, asi jako velkoformátová leporela. V případě Směle do školy jsou ale stránky z měkého papíru. Kniha je díky tomu úzká a lehká.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo v Knihcentrum, kde ji mají za 279 Kč (ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji).

Celkové hodnocení

Kniha Směle do školy ukazuje, co všechno mohou děti zažít ve škole. I když je hlavně o zvířatech, spoustu činností děláme i my lidé, takže se skvěle hodí pro všechny děti, které se chystají do školy (či školky) a netuší, co je tam čeká. Kniha je hezky navnadí, že i ve škole může být spousta legrace.

Postavit do role hlavních hrdinů zvířata byl dobrý tah, obzvláště když autorka vybrala takové druhy, které něčím vynikají. Příběh má díky tomu zajímavý podtext a spoustu humorných situací ze života – například když myšky běhají sem a tam, lenochodi odpočívají, veverky pořád skáčou a medvědi si nejvíce užívají polední oběd.

Kniha neobsahuje moc textu – většinou jsou na každé dvojstránce dva krátké odstavce, které vysvětlí, kde se Pom dostal. A poté několik krátkých vět přímo u hlavních postav, které doplní celý příběh. Kniha tedy není o tom, že byste si sedli a četli pasivně stránku plnou textu. Spíše je podobná velkoformátovým leporelům, kde hledáte, co vás zaujme, popisuje, co vidíte a z toho postupně vznikne příběh.

Z hlediska věku je vhodná pro předškoláky, tedy od 3 let.


Vydává: Nakladatelství Host
Autor: Marianne Dubucová
Ilustrace: Marianne Dubucová
Rok vydání: 2021
Rozměr: 270×330 mm
Hmotnost: 610 g
Počet stran: 28
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments