KNIHA: Račte dál!

Jsou knihy, kde není moc textu, a přesto zabaví na dlouhou dobu. Hlavní je, že jsou tam podrobné obrázky. A to je i případ knihy Račte dál! od Nakladatelství Host, ke které jsme se nyní dostali díky spolupráci s Knihcentrum.

Obsah knihy

V knize najdeme na každé stránce dům č. 3 z Piškotové ulice. Dům je pokaždé zachycen ze stejného úhlu a se stejným pozadím. Mění se ale obyvatelé a jejich činnosti. V knize tak postupně sledujete jednotlivé příběhy zvířátek, a to v průběhu celého dne.

Na začátku každé dvojstránky je uvedeno pár vět, které uvedou čtenáře do děje. Je to ale obvykle jen malá část toho, co čtenáři mohou v knize vidět. Hned na počátku se například dozvíme, že králíček má narozeniny. Maminka mu chystá dort a sestřička kreslí obrázek.

Když se podíváme podrobněji na obrázek, tak ve vedlejším bytě se těší ježeček, že se dnes po několika dnech vrátí domů tatínek. U rodiny lišek má maminka chvilku před porodem. Vedle je pán medvěd nemocný, a tak musí ležet v pokoji. Sova se po nočním letu vrací domů a chystá se do peřin. I myšky polehávají, a tak je jde maminka vzbudit. Vždyť je už ráno. A co to? Stěhují s noví sousedé – Kocourkovi.

U Králičků se chystá oslava, malý králíček všem odnesl pozvánky na párty u nich doma a chystají se udělat s maminkou dort. Paní liška ale začíná rodit! Myšky mezitím doma řádí, že sova nemůže ani spát. Kočičky se stěhuji a těší se, jak si nový byt zútulní….

Všechna zvířátka v domečku jsou hodná, a tak jdou pomoc Kocourkovým se stěhováním, prože pohovka je moc těžka a sami s ní nehnou. Malý lišák zatím počká o Králíčků, než se tatínek s maminkou vratí z porodnice.

Jak dopadne oslava? Vrátí se pan ježek? Uzdraví se medvěd? Odpočine si sova? Co se narodí paní lišce? A jak si nakonec Kockourkovi zařídí svůj byteček? Vše děti uvidí na násleudjících stránkách.

Formát knihy

Kniha je celkem velká, asi jako velkoformátová leporela, která jsou na podobném principu. V případě Račte dál! jsou ale stránky z měkého papíru. Kniha je díky tomu úzká a lehká.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo v Knihcentru, kde ji mají za 279 Kč (ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji)

Celkové hodnocení

V knize je na 24 stránkách zachycen jeden den v domě, kde bydlí různé zvířecí rodinky – ježci, lišky, králíčci, koucouři, mevěd či sova. Postavy se vyvíjí, a tak na každé stránce mohou děti sledovat, co se právě děje nového.

Díky tomu, že je knížka velká (větší než A4), tak jsou i obrázky rozměrnější a dobře se v nich hledá a orientuje. Ilustrace jsou v jemných pastelových barvách. Součástí každé dvojstránky je i krátký text, který může dát dětem inspiraci, na co se při hledání zaměřit. Vět je opravdu jen pár, takže nečekejte kdovíjak dlouhou pohádku. My nejraději vymýšlíme sami, a to u téhle knížky jde krásně, takže se k ní rádi vracíme.

Vzhledem k tomu, že kniha nemá pevné stránky, doporučuji ji od 3 let (do té doby jsou skvělá velkoformátová leporela).


Vydává: Nakladatelství Host
Autor: Marianne Dubucová
Ilustrace: Marianne Dubucová
Rok vydání: 2020
Rozměr: 265×328 mm
Hmotnost: 610 g
Počet stran: 28
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments