KNIHA: Obejmi mě, prosím

Na knížku Obejmi mě, prosím, kterou máme nově z BABYknihy.cz, jsem měla spadeno už dávno. Zaujal mě samotný název (dojemné knížky máme rádi) i ilustrace. Co mě ale nejvíce potěšilo byly hlavní postavy. Knížka totiž vypráví o vztahu otce a syna, což není úplně nejčastější motiv. Otec se navíc snaží dítěti předat jeden důležitý poznatek – objetí může mít neobyčejnou sílu.

Autorem knihy je polský spisovatel Przemysław Wechterowicz, který se zaměřuje na knihy pro deti, poezii a divadelní hry. Na svém kontě má okolo 27 titulů, přičemž spousta z nich byly přeložena do několika jazyků a získaly také řadu ocenění. Dílo Obejmi mě, prosím vyšlo dokonce ve 14 zemích.

Ilustrace má na svědomí Emilia Dziubaková, která je jednou z nejznámějších polských výtvarnic. Mezi její díla patří Rok v lese, který u nás patří k nejprodávanějším v oblasti dětské literatury. Ilustrovala také další knihu Wechterowicze – Nerozluční přátelé.

Obsah knihy

Táta Medvěd svému synoví prozradí, že nejlepší prožití dne je, když může někoho pořádně obejmout. Malý Medvídek odvětí, že objetí pomáhá proti špatné náladě. Dle tatínka je ale dobré na ledacos. A to se hned rozhodnou vyzkoušet v praxi.

Jako první se vydají za bobrem. Toho svým plánem překvapí a nechápe, proč by ho měli chtít obejmout. Ale aby se mohl co nejdříve vrátit k práci, svolí. Když jde pak večer spát, připouští si, že jeho sousedé jsou sice trochu trhlí, ale zároveň sympatičtí.

Malý Medvídek se zatím dožaduje, že by chtěl obejmout někoho dalšího. A tak vyrazí za lasičkou.

„Promiňte, mohli bychom vás obejmout?“

Lasičku nejdřive polekají. Pak ji obejmou a když odchází, lasička se ještě stále drží za srdce. Není to už ale z důvodu, že je vystrašná, ale protože je dojatá…

Poté obejmou zajíce a dostanou se i k vlkovi, který vyhlíží červenou Karkulku. Medvídek se ho zeptá, jestli ho mohou obejmout. Vlk souhlasí a je z toho nakonec tak okouzlený, že si ani nevšimne, že kolem Karkulka zrovna prošla. A to si prozpěvovala.

Dále táta Medvěd s Medvídkem obejmou losa, hada, užovku, housenku, Hajného a spoustu dalších zvířátek.

Na konci dne Medvídek skočí tátovi kolem ruku a obejmou se i spolu…

Formát knihy

Kniha je větší, přibližně čtvercového formátu. Má pevnou vazbu a klasické (trochu pevnější) stránky.

Cena a dostupnost

Knihu můžete pořídit na BABYknihy.cz, kde ji mají za 259 Kč (ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji).

Celkové hodnocení

Kniha Obejmi mě, prosím přináší moc milý a dojemný příběh o dvou medvědech – otci a synovi. Vypráví o jejich vztahu, společném dobrodružství a hlavně dětem ukazuje, jak může objetí rozjasnit den a udělat spoustu radosti. V dnešní době, kdy je radosti málo, je to určitě téma, které si zaslouží pozornost.

Jak už jsem uvedla v úvodu, líbí se mi, že se zde rozvíjí vztah s otcem. Často se v knihách setkáváme s dětmi a maminkami, zde je to ale jen čiště mezi tátou a synem. Navíc něžné ilustrace od Emilie Dziubakové knize dodávají láskyplný nádech, což jen umocňuje sílu celého příběhu.

Textu v knize není moc, takže ji máte přečtenou za chvíli a je vhodná i pro začínající čtenáře. Otázky, kdy se medvědi ptají ostatních, jestli je mohou obejmout, jsou barevně odlišené a jsou také psané jiným písmem, čímž je celý text trochu ozvláštněn.

Kniha získala v roce 2014 literární cenu hl. města Varšavy a také byla zařazena na seznam knih do katalogu White Ravens, který připravuje každoročně výběr mimořádných titulů pro děti a mládež z celého světa. Z hlediska věku doporučuji pro děti od 3 let.


Vydává: Nakladatelství Host
Autor: Przemysław Wechterowicz
Ilustrace: Emilia Dziubaková
Rok vydání: 2017 (1. vyd.)
Rozměr: 200×180 mm
Hmotnost: 760 g
Počet stran: 34
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments