KNIHA: Emil se stydí

Série Emil a emoce od Nakladatelství Albatros dětem přibližuje různé pocity. Na příběhu jednorožce ukazuje, jak se dané emoce mohou projevovat v reálném životě a jak s nimi pomoci dechového cvičení lépe pracovat. My jsme jako první vyzkoušeli knihu Emil se bojí, nyní bych ráda navázala dalším dílem, který se zaměřuje na stud.

Obsah knihy

Všechny knihy z této série začínají stejně. Najdeme v nich krátké představení Emila, kde se dozvíme, že se jedná o jednorožce, který zažívá různé pocity a emoce. A dle toho se také barví jeho hřívá. Pokud je vše tak, jak má být, hříva je hezky barevná. Pokud ale některé emoce převládá, Emil se zbarví pouze do jedné barvy.

Dále už pokračuje příběh, který je v každém díle jiný. V knížce Emil se stydí najdeme vyprávění o tom, jak je Emil veselý a rád baví ostatní. Občas ale znejistí. Třeba dnes, když má narozeniny.

Paní pošťačka mu přinesla blahopřání, Emil se ale rychle schoval za maminku. Ve škole mu pak všichni spolužáci s paní učitekou rovněž popřejí a Emil se tak stydí, že neví, co má dělat. Ani doma si oslavu pořádně neužije. Je moc rád, že je s těmi, koho má rád – rodina a kamarádi. Na druhou stranu se strašně moc stydí, když je středem pozornosti. Jak s tímto pocitem bojovat?

Třeba tím, že si představí, že je tygr. A vyzkouší dechové cvičení – představí si kostým tygra, nadechne se, a rychle se do něj v představách oblékne. Vydechne a soustředí se na to, že je silný jako tygr. Ještě to třikrát opakuje a pak je konečně sebejistý. Uleví se mu a může si oslavu pořádně užít.

Formát knihy

Kniha je menší, čtvercového formátu, takže se skvěle hodí do dětské ruky. Má pevnu vazbu a klasické stránky.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit například na Agátin svět nebo přímo v Nakladatelství Albatros. Cena se pohybuje okolo 120-150 Kč, ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji!

Celkové hodnocení

Kniha obsahuje kratičký příběh, ve kterém slaví jednorožec Emil narozeniny. Místo aby se z oslavy radoval se ale stydí. Nemá rád, když je středem pozornosti. Co si v takové situaci počít? Jak se zachovat, když se stydíme a nejraději bychom byli sto kilometrů daleko?

V knize najdeme jednoduchý návod, a to pomocí dechového cvičení, při kterém si máme představit, že jsme tygři. Autorka je nejen ilustrátorka, ale zároveň vyučuje dechové cvičení v mateřské škole, takže se inspirovala svými zkušenostmi a na jejím základě dětem ukazuje, co mohou v podobných situacích dělat.

Mě teda upřímně dané dechové cvičení moc nenadchlo. Jedná se v podstatě jen o to, že se nadechnete a představujete si, že se oblíkáte do kostýmu tygra. Jak vydechnete, jste jakoby tygr a máte tedy spoustu síly. Ale u dětí to třeba bude fungovat lépe.

Kniha je od 3 let. S Beky ji v pohodě přečteme (je opravdu utlá), ale dechové cvičení ji zatím nebaví, takže ho necháme na později.


Vydává: Nakladatelství Albatros
Autor: Aurélie Chien Chow Chine
Ilustrace: Aurélie Chien Chow Chine
Rok vydání: 2018
Rozměr: 160×160 mm
Hmotnost: 168 g
Počet stran: 32
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments