HRANÍ: Strašidla – samolepková knížka (Albi, Kouzelné čtení)

Když jsem viděla na webu Albi informaci o chystané novince – samolepkové knžíce, už na první pohled mě zaujala. Jenže ve mně pořád hlodalo, jestli to nebude na jedno použití. Často máme problém, že Beky (3,5 let) vše nalepí během chvíle a sešit je pak na nic.

Nakonec jsme se díky spolupráci s Albi k jedné samolepkové knížce dostali, dokonce ke Strašidlům, které se mi líbily nejvíce, a musím přiznat, že můj úsudek byl mimo. Kniha rozhodně zabaví při lepení i po něm. V podstatě by se dalo říct, že lepením si děti dotvoří knížku dle svého a největší zábava teprve přichází…

Obsah knihy

Kniha má na každé dvojstránce v pravém dolním rohu několik navigačních ikon:

  • kniha – dozvíme se základní názvy a informace
  • bublina – zapíná dialogy a říkánky
  • noty – spouští zvuky
  • čtverec s tečkou – zahajuje lehký kvíz
  • šipky dokola – zopakuje poslední zvukovou stopu
  • čtverec – ukončuje kvíz nebo zvuk
  • list papíru – podává základní informace o dané stránce a lepení samolepek (tato ikona je v levém dolním rohu)

V knize najdeme několik scenérii, na které mohou děti lepit samolepky, které najdou uprostřed samolepkové knížky. Jako první se dostáváme do chýše u ježibaby Gvendolíny, kde se vaří kouzelný lektvar, slídí zde kocour Škarohlíd a samozejmě nechybí lexikon kouzel, lekvary, ježibabí zavařeniny a mnoho dalšího.

Příklady otázek z kvízu: ukaž lahvičku s lektvarem, najdi lapač snů, najdi dřevěnou lžíci, na čem ježibaba létá, kde je díže?

Poté se dostáváme na strašidelný hrad, kde najdeme rytíře v brnění, duchy, poklad, kosti, svíčky a jiné.

Příklady otázek z kvízu: kde je brnění, najdi kanón, kde má bezhlavý rytíř tělo, najdi lebku, ukaž lustr se svíčkami.

Třetím tématem je rybník vodníka Brekekuly. Najdeme zde vodníka, bludičku Zdeničku, houpací křeslo, ryby, vážku nebo třeba hrneček s dušičkou.

Příklady otázek z kvízu: která ryba je úhoř, najdi žížalu, ukaž ostrůvek uprostřed rybníka, která rostlina je leknín, kde je na vrbě mašlička.

Uprostřed knížky je pro děti možnost vytvořit si vlastní strašidla. Na samolepkách najdou zvířata i lidi rozdělené a mohou tak přiřadit napříkald šnecí hlavu tělu od pštrosa, hlavu hada dát k rybě a podobně.

Otázky: která ježibaba na koštěti nemá klobouk, ukaž šněcí oči, ukaž sovu, kde je masožravá rostlina, která si vylámala zuby na kostlivci, kdo má ulomený jeden roh.

Louka plná skřítků čtenáře dostane na místo, kde žijí kouzelná malá stvoření. Staví zde domeček, višchni pracují a pomáhají si. Nechybí ani typické prvky z lesa a louky jako jahody, houby či pařez.

Příklady otázek z kvízu: najdi skřítka s oranžovou čapkou, ukaž vlčí mák, najdi slečnu skřítkovou, ukaž pařez, kde je paní skřítková?

Na jedné dvojstránce se podíváme také do pekla. Zde se už nelepí nálepky tak, jak děti chtějí, ale jsou zde bílé stíny, na které mají čtenáři najít vhodné samolepky (většinou jsou to různí čerti).

Příklady otázek z kvízu: najdi čerta s brýlemi, najdi pytel s červenou záplatou, kde je dřevo na podpal, najdi dmýchadlo, najdi kleště.

Poslední dvojstránka děti přivede do země krále Ludvíka, kde se zabydlel sedmihlavý drak. Děti lepí jednotlivé části draka, ale také rytíře a další zachránce.

Příklady otázek z kvízu: kde je královna Marie, najdi skřítka v modrém tričku, kde je dračí tělo, ukaž zámek, ukaž princeznu Elišku.

Na závěr si děti mohou vytvořit svoji vlastní nástěnku, kde mohou lepit nachystané obrázky. Těm nejoblíbenějším postavám pak mohou udělit medaile.

Příklady otázek z kvízu: ukaž ducha, najdi skřítka, najdi kostlivce, kde je bludička, najdi draka.

Všechny samolepky najdeme uprostřed sešitu, takže po nalepení se dají prázdné listy vyjmout a samolepkový sešit tak bude sloužit jako kniha.

Na každé stránce je pouze jedno téma, aby děti věděly, kde samolepky patří. Pokud se tužkou ukáže na samolepky, mluví, vydávají zvuky, tužka je popíše… prostě co jsme u kouzelného čtení zvyklí. Proto je také dobré samolepky nalepit na ty stránky, kde skutečně patří, aby se dal hrát i kvíz.

Formát knihy

Kniha je velká podobně jako formát A4. Má měkké stránky a vazbu.

Cena a dostupnost

Strašidla – samolepková knížka můžete zakoupit na oficiálním e-shopu Albi, Cena se pohybuje okolo 224 Kč. Pokud se vám nelíbí zrovna strašidla, v nabídce je také provedení s dinosaury. Ke knize je samozřejmě nutné vlastnit Albi tužku – ta není součástí balení.

Celkové hodnocení

Samolepková knížka od Albi přináší dvojitou zábavu – dítě lepí nálepky na předem připravené scenerie a pak si může poslechnout příběh, dialogy, říkanky či zajímavé zvuky. Navíc u tématu strašidel se dostane také do pohádkových míst, která jsou moc hezky zpracovaná.

Ilustrace jsou povedené a hodně barevné. Samolepky mají různou velikost, snadno se odlepují a dobře se s nimi pracuji. Bohužel nejdou přelepovat. Respektive je můžete sundat a přelepit, ale pak už tolik nedrží. Díky tomu je (hlavně mladší děti) vhodné trochu hlídat, aby samolepky lepili na dvojstránku, kde patří, jinak by mohli mít problém u kvízu (nedokázali by najít příslušnou věc). Kde konkrétně samolepky na stránku dají je v podstatě až na výjimky na nich.

U nás Beky (3,5 let) tento sešit moc baví. Některé stránky už má nalepené a vyhraje si nad nimi i s tužkou. Kvízy jsou jednoduché, takže je zvládnou hravě i tříletí.

Krátkou ukázku naleznete také ve videu.


Vydal: Albi
Rok vydání: 2021
Počet stránek: 36
Věk: 3-7 let
Počet zvuků: více než 1000 zvukových stop
Namluvil: Matouš Ruml, Anna Theimer Suchánková

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments