ČTENÍ: Proč si musím čistit zuby?

Čištění zubů s dětmi může být někdy boj. I my jsme to už několikrát zažili. Nyní se situace trochu uklidnila a Beky si jakž takž zuby očistí (a nechá je i mnou dočistit), ale často má u toho spoustu řečí, včetně úžasné otázky PROČ a PROČ a PROČ.

Rozhodli jsme se proto vyzkoušet novinku od Nakladatelství Svojtka – knihu Proč si musím čistit zuby. Knížka obsahuje spoustu okének, kde se děti dozví, proč je dobré si zuby každý den čistit. Hodí se proto skvěle pro zvědavce, ale i pro ty, kteří potřebují do čištění zoubků trošku popostrčit a namotivovat.

Obsah knihy

První dvojstránka se zaměřuje na otázku, proč si musí lidé čistit zuby. Každý určitě chce, byly jeho zuby byly zdravé, krásné a čisté. Ale co ten lepkavý povlak, co pokryje ráno a večer zuby? Jak se jmenuje a proč škodí? A co teprve sladké jídlo – co může zubům způsobit?

Další otázkou je, jestli si musí čistit zuby všichni. No samozřejmě že ano. Ať už jste malí, velcí, máte umělé zuby nebo třeba rovnátka.

A kdy se vlastně mají zuby čistit – ráno? před spaním? Nebo třeba i častěji? A proč se chodí k zubaři?

Zajímavá je také otázka, proč si zuby nečistí i zvířátka. Odpovědi jsou přitom různé – někteří zuby vůbec nemají, jiní pojídají speciální potravu nebo mají na čištění dokonce pomocníky.

Zuby, které dětem narostou jako první, po čase vypadnou. Proč se tak děje? Je to jen u lidí? A narostou nové?

Na závěr se pak děti dozví pár zajímavosti o zubech – například kolik jich má žirafa, jak poznat podle zubů, kolik má ovečka let nebo kdo z živočichů má zoubků nejvíce.

Formát knihy

Kniha je čvercového typu, o trochu menší než formát A5. Je lehká a má pevné stránky.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Svojtka. Prodává se za 219 Kč, ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji.

Celkové hodnocení

Kniha obsahuje odpovědi na záludné otázky, se kterými děti často přicházejí při čištění zoubků. Výběr otázek se mi líbí, protože některé věci jsme už doma i řešili. Takže je vidět, že se autor vyzná.

Děti se dozví informace zábavnou formou, protože musí odklápět různá okénka. Obrázky jsou jednoduché, barevné a velké, takže je kniha celkem přehledná. Věkově doporučuji pro děti od 3 let.


Vydává: Nakladatelství Svojtka & Co.
Autor: Katie Daynes
Ilustrace: Marta Álvarez Miguéns
Rok vydání: 2014
Rozměr: 165×215 mm
Hmotnost: 280 g
Počet stran: 11
Vazba: leporelo

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments