KNIHA: Martinka – krátké příběhy na cestu do postýlky

Martinku (konkrétně velkou knihu příběhů) jsem zakoupila před dvěma lety v antikvariátu, když jsem chtěla pro Beky nějaké „holčičí“ čtení. V obchodech byla vyprodaná a na bazarech mizela tak rychle, že jsem ji nestihala, takže jsem byla ráda, že aspoň antikvariát nezklamal.

Beky se knížka zalíbila, a tak nás potěšilo, že se Nakladatelství Svojtka rozhodlo tyto příběh opět vydat. Dokonce v novém kabátě jako „krátké příběhy“. Kniha má oproti naši kolekci měkkou obálku (chybí tedy pevná vazba), je trochu menší, ale obrázky i texty jsou stále stejné.

Obsah knihy

Kniha obsahuje celkem 6 příběhů.

Martinka v Zoo

Martinka se vydá se svým bráškou Honzíkem a pejskem Alíkem do Zoo. Potká tam mnoho krásných zvířat – lvy, hrochy, lední medvědy, velbloudy, gorily, žirafy, slony, zebry, tučňáky, klokany, mořské želvy, jeřáby, orly či plameňáky…

Martinka v letadle

Martinka se se svou maminkou vydává do zahraničí, konkrétně do Itálie. To by nebylo nic zvláštního. Jenže ony poletí letadlem. Martinka navíc poprvé v životě. A čtenáře hned seznámí s tím, jak to na letišti chodí – jak vypadá letadlo, kudyma se do něj chodí, co dělá kontrolní věž, jak vypadá kokpit a kdo tam sedí, jak to vypadá v letadle, o co se stará letuška a mnoho dalšího. Jaké překvapení, když ale z letadla v Říme vyletí i pejsek Alík. Kde se tady vzal?

Martinka a láska k poníkovi

Honzík, Petřík a Martinka jedou na kolech k babičce. Kdy dorazí k jejímu domu, zjistí, že babička má nově poníky. Ti jsou divocí, ale jakmile vidí Petra, nechají ho dokonce k sobě přijít. Pak se ale zleknu a utečou. A děti začnou pracovat na tom, aby si získaly jejich důvěru. Po čase se jim to povede a mohou s poníky vyrazit i na vyjížďku….

Martinka a neposedná fretka

Martinka je u babičky a jde do zahrady pro salát. Když v tom si všimne, že je úroda zničená, vše pošlapané a polámané. Kdo to jen mohl udělat? Martinka pečlivě celý den zahradu sleduje a najednou vidí, jak přihopsá králík. A druhý, třetí, čtvrtý…. Společně s dědou je chtějí pochytat a odnést zpátky do lesa a vypůjčí si k tomu i Mikulášovu fretku, která je umí vyhánět z nory. Podaří se jim malé zloděje chytit?

Martinka a její bráška

Martinka staví velkou pyramidu z karet. Honzík na ní ale hodí plyšového klauna a všechny karty odletí. Děti se začnou prát, což maminku rozzlobí a pošle každé dítě do svého pokoje. Martinka je smutná, že za to přece nemohla, a jde raději napsat na tatínkův počítač e-mail svému kamarádovi. Honzík ale přijde za ní a dobírá si jí, komu píše a co. Martinka ho odstrčí, Honzík zavrávorá a spadne přímo na malý stolek. Začíná mu téct krev z hlavy. Maminka s tatínkem ho ihned vezou do nemocnice a Martinka zůstává doma, aby pohlídala mladšího brášku Petříka. A je vyděšena, jak to dopadne…

Martinka malou vychovatelkou

V posledním příběhu Martince volá teta Monika s prosbou, jestli by nepohlídala své sestřenice, dvojčata Soňu a Sáru, a jejich bratra Aleše. Martinka souhlasí a za chvíli už dětem čte pohádku, s Alešem udělá domácí úkoly, poté se podívají na televizi, uvaří si skvělou večeři a následuje večerní koupání a spánek…

Formát knihy

Kniha je o trošku větší než formát A5 a má měkkou vazbu.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Svojtka. Prodává se za 249 Kč, ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji.

Celkové hodnocení

Knihy o Martince baví čtenáře už mnoho let. A jinak tomu není ani u této kolekce od Svojtky, která je sice určena „do postýlky“, ale určitě udělá radost i přes den.

Příběhy jsou čtivé a ze života, takže mohou být dětem blízké tím, že něco podobného samy zažily. Co je pro Martinu charakteristické jsou ilustrace, které vypadají napůl jako kreslené, napůl jako z reality. Postavy navíc působí mile, takže se hezky prohlížejí. Ilustrací je většinou na každé stránce více a dokreslují to, co je v textu, takže při čtení mohu Beky rovnou ukázat, co a jak.

Kniha je oficiálně od 6 let, ale u nás ji má Beky ráda přibližně od 3 let. Ukázku najdete i s komentáře také ve videu:


Vydává: Nakladatelství Svojtka & Co.
Autor: Gilbert Delahaye – Marcel Marlier
Ilustrace: Stefano Tognetti
Rok vydání: 2020
Rozměr: 170×225 mm
Hmotnost: 380 g
Počet stran: 128
Vazba: brožovaná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments