KNIHA: Co se děje v noci v lese

Co se stane v lese, když se sešeří? Co mají zvířátka na práci? Čím se baví? Kde spí a co všechno se v lese může stát? Na to se zaměřila Irena Ričlová Lachoutová a ve své knížce formou pohádek dětem ukazuje, jak pestrý a zajímavý může život lesních obyvatelů být.

Kniha ale není jen o příběhu, jak by se mohlo zdát. Děti se dozvídají spoustu zajímavosti o nočním životě zvířátek a zjišťují, jak se v lese správně chovat. Kniha tak má i výchovný podtext.

Obsah knihy

V knížce na děti čekají celkem 4 noční výpravy, kde se podívají nejen za zvířátky. Výpravy jsou 4 podle ročních období (jaro, léto, podzim zima). Jsou rozdělené do několika kapitol a děti tak postupně pronikají do tajů lesa.

Při jarní výpravě děti narazí na malého srnečka a zajíčka. Z paseky se pak dostanou do listnatého lesa, kde potkají žáby a mloky, kteří zrovna přiváději na svět malé potomky. Na závěr výpravy na děti čekají hadi, žížaly a také kočička, která se do lesa zatoulala z nedaleké vesnice.

V létě se děti seznámí se střevlíkem, rakem, pavoukem, stonožkou, hlemýžděm, světluškami, komárem, netopýrem, motýlem, slavíkem a kunou.

Na podzim děti při výpravě potkají jezevce, ježka, myšice, jelena nebo třeba píďalky.

V zimě je les často pod sněhem. I tak zde ale najdeme různá zvířátka – divoké prasátko, srnečka, lišku…

Formát knihy

Kniha je velká jako formát A5, má pevnou vazbu a klasické stránky.

Cena a dostupnost

Knihu Co se děje v noci v trávě můžete zakoupit v různých knihkupectvích nebo přímo v Nakladatelství Grada, kde ji mají za 203 Kč. K dispozici je také e-kniha, která je levnější.

Celkové hodnocení

V knize se děti formou příběhů seznamují s různými lesními zvířátky a životem v lese. Zjistí, jak se les mění dle ročních období i co je charakteristické pro určité zvířecí druhy. Kniha je psána poutavě a autorka se často na děti slovně obrací, takže jsou neustále vtahování do děje.

Kniha je naučná – děti se dozvídají obecné informace o zvířátkách i zajímavosti z jejich života. Zároveň je i výchovná, protože děti učí, jak se ke zvířátkům chovat. Například zjistí, že nesmí sahat na srnečka, protože by ho pak maminka kvůli lidského pachu zpátky nepřijala. Anebo když zajíček leží v trávě sám, neznamená to, že ho maminka opustila.

Od uvedené autorky je to první knížka, která se k nám dostala, ale příjemně mě překvapila. Je vhodná pro prvňáčky, tedy přibližně od 6 let.


Vydává: Nakladatelství Grada / Bambook
Autor: Irena Ričlová Lachoutová
Ilustrace: Irena Ričlová Lachoutová
Rok vydání: 2023
Hmotnost: 350 g
Počet stran: 72
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments