KNIHA: Už sněží, už chumelí

Kniha má podtitul „aneb Mikuláš, Ježíšek, pan Vrána a my“, z čehož je patrné, čím se vlastně bude zabývat. Pokud si ale říkáte, že se jedná prostě jen o další knížku s vánočním příběhem, kterých je na trhu spoustu, nemáte pravdu. Tato je jiná. V čem? To se vám právě pokusím nastínit.

Obsah knihy

Celá kniha je psána z pohledu školáka Dušana. Je tedy plná dětských postřehů a myšlenek, mnohdy vtipných a pro dospělého nečekaných. Dušan se svojí mladší sestřičkou Barčou zažívají různá dobrodružství a zajímavé situace. Všechny spojuje to, že se dějí v předvánočním a vánočním období.

Dušan například sleduje, jak se jeho sousedé Vránovi chystají na příjezd svého milovaného vnuka Matýska. Rozhodnou se, že mu na přivítanou udělají ze sněhu sochu babičky. Skutečná babička tedy stojí venku, v zimě, jen ve svetru a pan Vrána se jí snaží zhmotnit ve sněhu. Nic netušící Barča jde kolem a pana Vránu pochválí, že udělal krásného ledního medvěda….

Děti dále navštíví čert. Když přišel vloni, hodně se báli a strejda jim ukázal, že se bát nemusí, protože hodné lidi čert do pekla neodnese. Aby své slova potvrdil, skočil čertovi na záda. Jenže strejda nebyl žádné peříčko, a tak se čert pod tou tíhou pěkně prohnul, až ho musel Mikuláš domu odnést. Když přišli tentokráte, čert ani děti nestrašil, schovával se za Mikuláše, takže děti se neměly čeho bát. A návštěva proběhla konečně poklidně, protože čert už nebyl čertem, jak je zvykem…

Všechny příběhy nejsou jen vtipné. Některé jsou i trochu smutné. Například když Ota Pivoňka nemá sněhuláka před domem, protože mají v rodině zrovna dusno a rodiče spolu nemluví. Ota je z toho smutný, bez nálady a nenechá se zlákat ani Dušanem, že postaví sněhuláka spolu. A tak Dušan postaví sám tři malé sněhuláky a večer je dá tajně Pivoňkům před dveře.

V knize dále najdeme příběh o tom, jak se pan Vrána styděl za své jméno, ale pak na něj byl hrdý, jak Bětka řešila, jestli chodí Ježíšek i k čertovi, když se polepšil, jak psali oba dopis Ježíškovi, jak nechali odplout kapří duši do nebe, jak stavěli betlém nebo slavili Štědrý den.

Formát knihy

Kniha je velká jako formát A5, má pevnou vazbu a klasické stránky.

Cena a dostupnost

Kniha v podobě, jakou vidíte na obrázku, se dá koupit převážně na bazarech nebo v antikvariátech. Cena nové se pohybovala okolo 180 Kč. V roce 2010 ale vzniklo druhé vydání, které je trošku modernější, a to už najdete i v knihkupectví nebo na e-shopech (například Knihy Dobrovský). Cena se pohybuje v rozmezí 150-170 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha vypráví o Vánocích, a to prostřednictvím školáka Dušana. Je tedy psána logikou dítěte, nechybí ani jeho všetečné poznámky a myšlenkové pochody, které se notně od dospělých liší. Společně s Dušanem zažijí čtenáři přípravy na Vánoce, Mikuláše, chystání kapra, ale také zimní radovánky či život ve škole. Cílem přitom není vysvětlit, proč a jak se co děje, ale spíše vidíme, jak tyto aktivity vnímají děti a co se jim honí v hlavě.

Kniha je humorná, ze života a bavila i mě dospělého, protože některé dětské dedukce jsou prostě kouzelné. Kniha je členěna na krátké kapitoly a v naší verzi obsahuje černobílé obrázky a pár celostránkových barevných ilustrací. V druhém vydání, které vyšlo o 10 let později, je už grafické zpracování mnohem propracovanější. Má ho na starosti Markéta Vydrová a stránky jsou barevné a nechybí ani spousta ilustrací, takže kniha zaujme i na pohled. Věkově je vhodná od 3 let.

Mikuláš, Ježíšek, pan Vrána a my - Kratochvíl Miloš - 0


Vydává: Nakladatelství Amulet
Autor: Miloš Kratochvíl
Ilustrace: Josef Paleček
Rok vydání: 2000
Rozměr: 180×180 mm
Počet stran: 104
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments