ČTENÍ: Dvakrát sedm pohádek (Hrubín)

Kniha Dvakrát sedm pohádek se mi dostala do rukou úplně náhodou, když jsem se probírala knížkami v dětském bazárku. Už při prvním pohledu se mi vyrojily vzpomínky, jak jsme ji četli, když jsem byla malá. Jakmile jsem knihu otevřela, poznala jsem obrázky i text a nadšeně listovala dále. Knihu jsem si pak samozřejmě musela hned zakoupit, tak vám ji alespoň přiblížím. Třeba taky zavzpomínáte, jako já.

S dcerou jsme se do knihy začetli a já si jen říkala, proč jsem si na ni nevzpomněla už dávno. Kniha obsahuje pěkné veršované pohádky, které jsou zároveň i krásnou básničkou a dobře se dětem učí. U nás si je hned dcera oblíbila a část už známe nazpaměť, jak je pořád opakujeme.

A nejlepší na tom je, že i když je kniha hodně stará, dá se koupit i dnes (téměř stejná). Ale nebudu předbíhat, raději vše popořadě.

Obsah knihy

V knize najdeme celkem 14 veršovaných pohádek Františka Hrubína, které jdou doplněny o ilustrace Jiřího Trnky. Hned na počátku jako První pohádka je známá rýmovačka o princezničce, co ztratila na bále korále. Tuhle básničku jsme už znali dříve, především z různých cvičení a hrátek s dětmi. A vůbec mi nedošlo, že je vlastně taky od Hrubína.

Po princezně následuje Perníková chaloupka. Jedná se opět o krátkou básničku, která sice není tak podrobná jako klasický příběh o Jeníčkovi a Mařence, ale děti určitě i tak zaujme.

Třetí pohádkou je Červená karkulka. Ta je u nás zatím nejoblíbenější, dokonce už dcera (20 měsíců) umí část sama říct (taky se není čemu divit, když ji musíme říkat několikrát denně). Pohádka o Karkulce je trošku delší, ale věřte, že když ji budete číst po padesáté, naučíte se ji, i kdybyste nechtěli.

Čtvrtá básnička je o Smolíčkovi a jeskyňkách. Opět se jedná spíše o kratší rýmovačku.

Páta pohádka má název Paleček a jeho kamarádi. U této básničky se děti učí, jak se pojmenovávají jednotlivé prsty. Takže až budete dítě učit, že má kromě palce i ukazováček, třeba se bude hodit…

Šestá básnička je O nezbedných kůzlatech. Je trochu delší a dozvíme se v ní, jak chtěl vlk přelstít kůzlátka.

Sedmou básničkou je Malá pohádka o řepě. Nebo spíše o krtkovi, protože děda nakonec nevytáhl žádnou řepu, jak si myslel.

Další je Kuřátko a obilí. Opět jedna z našich top básniček. Navíc se zde děti krásně naučí druhy obilovin.

Devátá pohádka je o Otesánkovi, tedy chlapečkovi, který moc rád jedl.

Desátá pohádka je pak věnována Dědečkovu koblížku. Vypráví o tom, jak si koblížek vyšel do světa.

Jedenáctá pohádka je O chytrém budulínkovi, který přelstil lišku.

Dvanáctá pohádka je opět o Palečkovi. Tentokráte ale vypráví o chlapečkovi, který byl hodně malý, asi jako palec. A proto se mu říkalo Paleček.

Předposlední pohádka nese název Začarovaný les. Setkáváme se zde s kočku, slepičkou a kozlem, kteří se vydali do světa. V závěru knihy nás čeká Pohádka o veliké řepě. Jedná se o nejdelší pohádku z celé knihy, má několik stránek.

Srovnání nového a původního vydání

První knihu s názvem Dvakrát sedm pohádek vydal Albatros, nejnovější (z roku 2015) vyšla pod nakladatelstvím Studio Trnka. Je proto na místě otázka, jestli vše zůstalo stejné. A k tomu můžu říct jediné – ano. Texty jsou stejné, obrázky taktéž, jen rozmístění je na jednotlivých stránkách trošičku jiné. Takže Jeskyňku můžete mít v jedné knize nalevo, v druhé napravo. Také je trošku jiný papír, přeci jen od doby prvního vydání se lecos změnilo. Jinak jsou ale knihy totožné, takže je na vás, jaké vydání zvolíte (mi osobně se ale líbí to starší).

Cena a dostupnost

Původní verzi můžete sehnat na různých bazárcích a v antikvariátech. Nebo možná najdete doma na půdě. Pokud ne, můžete zakoupit novou verzi, která je dostupná v různých knihkupectvích nebo přímo v e-shopu Nakladatelství Albatros či Knihy Dobrovský, kde ji mají za 178 Kč.

Celkové hodnocení

Knížka Dvakrát sedm pohádek by měla být povinnou výbavou každého rodiče. Pohádky jsou krátké, chytlavé a vhodné i pro malé děti. Určitě ale potěší také starší. Děti se na básničkách mohou hodně naučit – nejen že cvičí paměť, když se je snaží opakovat, ale také se dozví něco nového. K některým pohádkám vznikly i různé doplňkové aktivity (např. ukazování, sbírání balónku apod.).

Ilustrace jsou někdy trošičku zvláštní, ale takový byl styl Jiřího Trnky. Každopádně jsou jednoduché a děti zaujmou.

Básničky z knihy Dvakrát sedm pohádek najdete i v další publikaci od Hrubína s názvem Špalíček veršů a pohádek. Tato kniha je ale mnohem obsáhlejší a těžší. Takže i když ji máme doma, používáme nyní spíše Dvakrát sedm pohádek. Ale věřím, že časem dospějeme i ke Špalíčku.


Nakladatelství: Albatros (nová Studio Trnka s.r.o.)
Autor: František Hrubín
Rok vydání: 1965 (nová 2015)
Rozměr: 175×242 mm
Počet stran: 56
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments