KNIHA: Jižánci – léčivé pohádky pro děti i dospělé

Když jsem poprvé viděla knihu Jižánci, myslela jsem, že se bude zaměřovat na bylinky či uzdravování přírodní cestou. Kniha je ale o něčem úplně jiném. Sice v ní jde také o uzdravování, ale spíše psychického rázu. Zabývá se totiž emocemi a pocity.

Kniha vznikla na základě metody JIH® a snaží se o to, aby při čtení pohádek a plnění úkolu se čtenáři nejen zabavili, ale také poznali své pocity. Kniha se tedy zaměřuje na rozvoj emoční inteligence, vnímání svého těla a pocitů, ale to rozhodně není vše!

Metoda JIH® je metodou osobního rozvoje, která se opírá o vnímání a zpracování energií, které mohou ovliňovat náš život – pocitů, emocí, ale také myšlenek či postojů.

Obsah knihy

V knize se setkáváme s šesti Jižánky, což jsou kamarádi, kteří se nazývají Láska, Panika, Strach, Úzkost, Radost a Vztek. Jednoho večera kamarádi čekají ve svém domečku pod stromem na Strach, který ale stále nepřihází. Panika se bojí, že se mu něco stalo. Vztek je naštvaný, že na něj musí čekat s večeří. Kde ten Strach jenom vězí? Radost se rozhodne, že ho půjde hledat.

Strach je přitom celou dobu u Toníka. Toník je malý chlapec, který se večer bojí. Když ho maminka uloží do postele a odejde, začnou se mu zdát ošlivé sny – o zkoušení ve škole, o stěhování nebo třeba o tom, co všechno znamenají různé zvuky. Tím přivolal Strach, který je teď u něj pod postelí a také se bojí. Strach je oproti Toníkovi maličký a má velké oči (však jste to určitě slyšeli, že strach má přece velké oči). Když se trochu osmělí, vypráví Toníkovi o svých kamarádech, především o Radosti, která ho už určitě bude hledat. Zkusí ji zavolat, ale nedaří se mu to. A tak poprosí Toníka, aby si vzpomněl, jestli ji už někdy nepotkal.

Toník se zamyslí a připomene si své narozeniny, kdy měl velkou radost z dárků a své rodiny. A nejednou ťuk ťuk, ve dveřích se objeví Radost. Strach za ní ihned běží a společně se pak vydají domů. Toníkovi slíbí, že se vráti kdykoli na tě takto pomyslí.

Za příběhem najdeme hravé otázky a úkoly – například říct, čeho jsme se zatím nejvíce báli, nebo vymyslet, proč by mohl být Strach užitečný. Můžeme také nakreslit na obrázek, kde na těle strach nejvíce cítíme a zahrát si hru Jdi pryč strachu! Na závěr je pro děti přichystán obrázek, kde si mohou Strach vybarvit.

Na podobném principu pak příběh pokračuje. Radost a Strach se vrátí do svého domečku. Všichni jsou rádi, že jsou oba dva zpět, jen Vztek pořád brblá, že kvůli hloupému Strachu musí jíst studenou polévku. A jakmile všichni usnou, rozhodne se, že se také vydá za dobrodružstvím. Přeci nebude sedět doma, když ostatní také neberou na jiné ohled.

Zde je opět vložen trochu jiný příběh, a to o Viktorovi, který se chystá na hodinu českého jazyka, kde mají psát písemku. Nachystá si svůj penál a vedle něj se Pepík zatím láduje čokoládou. Když paní učitelka rozdá písemku, Pepík (jako vždy) nahlíží k Vikymu a chce opisovat. Ten ho okřikne, ale paní učitelka Vikyho napomene, ať nevyrušuje. Pepík se přisadí, že od něj Viky opisuje. Paní učitelka je proto rozsadí. O přestávce Viky zjistí, že mu Pepík mezitím vytáhl všechny pastelky a upatlal je od čokolády. Na svého spolužáka se skočí. Paní učitelka Vikyho za trest pošle za dveře, což ho ještě více dopálí.

Když vyjde po konci vyučování ven, všimne si podivně velkého stínu. Nikde ale nevidí nikoho, kdo by ho mohl způsobit. Až za sebou uslyší hlas a všimne si malé bytůstky, která se představí jako Vztek. A vysvětí, že stín je tak velký, jak velký vztek Viky má. Ukáže mu také na nedalekého Pepíka, který pláče. Viky za ním zajde a zjistí, že pláče proto, že nemá žádné kamarády, protože neví, jak je získat a vše vždy pokazí. Kluci se nakonec udobří a stanou se z nich kamarádi. A v tu chvíli se objeví Radost a Vztek pochválí. A pak si všimou, další postavy – přijela milovaná teta Láska!

Podobně jsou pak vytvořené i další kapitoly. Vždy najdeme povídání o Jižáncích, poté krátký příběh, kde na konci Jižánci vystupují, takže zjistíme, že se obojí vlastně prolíná.

A následně jsou různé zábavné úkoly včetně omalovánky.

Formát knihy

Kniha je velká jako formát A4 a má pevnou vazbu.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit na oficiálním e-shopu Jižánci. Stojí 499 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha přináší 10 pohádek o bytostech, které se nazývají Strach, Radost, Vztek, Panika, Úzkost a Láska. Jak už je z názvu postav patrné, kniha se tedy zaměřuje na emoce. A na příbězích dětem ukazuje, jak se mohou projevovat a jak je můžeme chápat.

Ke každému příběhu jsou v knize zpracované pracovní listy, které mohou čtenářům ještě více pomoci v pochopení a rozeznání pocitů. Nechybí ani omalovánky, které potěší zejména mladší čtenáře.

V knize se hezky prolínají jednotlivé příběhy a nechybí ani dvojsmyslnost, která se mi osobně moc líbí. Kniha je také plná autorských obrázků o Jižáncích. Co je ale nejlepší – krásně se čte. Příběhy jsou opravdu nápadité a je hezky popsáno, jak dané pocity mohou působit. Vše na pohádkových příbězích, takže je kniha vhodná i pro mladší čtenáře (doporučuji přibližně od 4 let).

Knížka nám přišla také hezky zabalená a součástí byla i záložka a kartička, kde si můeme napsat přání.

Krátkou ukázku z knihy najdete také ve videu:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments