KNIHA: Svět plný svátků

Proč pořádají v Mexiku pro mrtvé předky hostiny? Jak probíhá ve Španělsku běh s divokými býky? Co je to kupalnocka? Každá kultura má své svátky a festivaly, na které nadá dopustit. Na světe tak máme mnoho oslav. A ty nejzajímavější jsou nyní zaznamenány v novince od Nakladatelství Portál.

Obsah knihy

V knize najdeme výběr těch nejzajímavějších svátků a festivalů světa. Na počátku je trocha teorie – jaký je rozdíl mezi svátkem a festivalem, jaké existují druhy kalendářů nebo s jakými náboženstvími se můžeme nejčastěji setkat.

Poté už následují konkrétní svátky. Vše začíná novým čínským rokem, který se slaví 15 dní, prvních 5 dnů je dokonce státní svátek. Pro Čínany je to nejdůležitější oslava v roce. Víte, proč je s ní spjatý drak? A jaké obřady se konají?

Knihou provází Tomáš Svátek, který veškeré informace podává jako zúčastněný pozorovatel. Kniha je v podstatě jeho cestovatelským deníkem, kde si zaznamenává, jaké festivaly zažil, co se mu líbilo nebo ho překvapilo.

Jinak tomu není ani u noci vikingů, kde Tomáš popisuje, jak probíhají roční přípravy i samotný svátek – průvod s hořícími pochodněmi, pálení lodí…

V Austrálii zase pořádají festival Yabun. Cílem akce je představit a zachovat jedinečnou kulturu původní obyvatel Asustrálie Aboridžinců. Hlavní jsou koncerty a tance, nechybí ani přednášky a workshopy.

Na Novém Zélandu je populární festival Te Matatini, který pořádají Maorové (původní obyvatelé Nového Zélandu), a to každý druhý rok. V rámci oslav se můžete těšit na válečný tanec haka, který má zastrašit…

Oheň je pro mnohé obyvatelé posvátný a je také součástí různých festivalů. Například i v Laosu, kde místní farmáři vystřelují nad své pole až tisíce raket.

Únor je období masopustů, a to nejen v Evropě, ale také třeba v Jižní Americe. Lidé se strojí do masek, některé země mají dokonce typické převleky – například Španělsko Luzóna, Belgie Binche…

Pro nás pak bude možná známější Den svatého Patrika. Ne že by se u nás přímo slavil, ale často se o něm děti učí při poznávání irských tradic v rámci výuky anglického jazyka. Kdo to byl svatý Patrik? Jaké symboly se pojí s celý festivalem?

Velikonoce jsou důležitým křesťanským svátkem a slaví se nejen u nás, ale také v různých jiným koutek světa. Jak probíhá tam? Například ve Švýcarsku, Srbsku..

V některým státech se konají různé festivaly spojené s květinami. Jeden z nejznámějších je třeba Madeira Flower Festival, který oslavuje přírodní bohatství ostrova.

A co teprve noc čarodějnic, Hobití den, oslavy letního slunovratu..

Na konci knihy najdeme přehledný kalendář, kde jsou uváděny svátky tak, jak jdou za sebou dle našeho kalendáře.

A nechybí ani možnost zapsat si své vlastní svátky a události.

Formát knihy

Kniha má čtvercový tvar a je vysoká asi jako formát A5. Je mírně těžká.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit v internetových e-shopech, v knihkupectví nebo přímo v Nakladatelství Portál nebo Knihy Dobrovský. Cena se pohybuje obvykle okolo 268-299 Kč, ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji.

Celkové hodnocení

Kniha čtenářům představuje svátky, které se konají na různých místech světa. Mnohé asi děti (ani dospělí) nebudou znát. Díky čtení ale zjistí, jak svátek probíhá a proč tomu tak je. U některých svátků je také uvedena informace, jak ho můžeme slavit doma, v České republice.

Líbí se mi, že jsou při popisu vybírány zajímavosti přímo o tom, jak se svátek slaví. Děti se dozví také něco málo z historie, ale převažují spíše aktuální informace.

Kniha má zajímavou grafickou podobu. Neobsahuje fotografie, ale všechny významné osoby či prvky jsou nakreslené. K tomu různé druhy písma, jakoby byl text napsaný rukou a ne na počítači. Musím říct, že zpracování je opravdu netradiční.

Věkově je kniha vhodná pro děti od 9 let.


Vydává: Nakladatelství Portál
Autor: Jitka Římánková
Rok vydání: 2020
Rozměr: 197×226 mm
Hmotnost: 535 g
Počet stran: 80
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments