ČTENÍ: Víš, kde bydlí zvířata?

Víš, kde bydlí zvířata? je další zajímavá knížka od Petera Wohllebena, kterou vám nyní mohu díky spolupráci v Nakladatelstvím Kazda představit. Tentokráte ale nečekejte žádné příběhy a pohádky. Kniha je sice čtivá a místy i výpravná, ale především je naučná. Je určena dětem od 6 let, ale určitě zaujme i nejednoho dospělého.

Obsah knihy

Kniha se zaměřuje na život v lesích a na loukách. Autor dětem svým osobitým stylem opět přibližuje kus přírody kolem nás, a to za užití krátkých popisů, různých informačních boxů a také kvízů.

Celá kniha je rozdělena do několika kapitol. Jako první na čtenáře čeká část s názvem Pozorujeme zvířata ve svém okolí. Autor se zde zabývá hlavně tím, že pro pozorování zvířat nemusíme chodit jen do Zoo nebo na statek, ale že spoustu živočichů najdeme i všude kolem nás – města, parky aj. Přináší také spoustu tipů, jak zvířata sledovat a kde konkrétní druhy najít.

Druhá kapitola pojednává o tom, jak zvířata bydlí. Někteří mají trvalý domov, jiní žijí kde se dá. Někteří společně, jiní zásadně sami….

Další téma je Čím se zvířata živí. Každé zvíře má svůj oblíbený pokrm, přičemž chutě jednotlivých živočichů mohou být úplně odlišné. Jeden má rád trávu, druhý hmyz, třetí třeba to, co zbylo po jiných zvířatech. A co zvířecí miminka? Pijí také mlíčko jako lidé?

Zajímavá je také řeč, která je u zvířat různá. Používají navíc i signály a dokáži hovořit také svým tělem, takže prostředků ke komunikaci je spousta. Jak se tedy dorozumívají? A věděli jste, že se umí i smát? A někteří jsou dokonce i lechtiví stejně jako lidé.

Některá zvířata se líhnou z vajíček, jiné rostou v bříšku u maminky, což pak ovlivňuje třeba počet sourozenců, které mají. A to není jediná zajímavost, kterou vám autor k mláďátkům poví…

V knize najdeme také kapitolu o tom, jak mláďata dospívají. Někdo žije ve velkém rodinném kruhu, někdo preferuje být sám, někteří dokonce dospívají u cizích rodičů. A co mazlení a kontakty? Ani to není v knize zapomenuto…

Zvířata mají pocity. Strach, odvahu, ale třeba o potřebu přátelství….

A co soužití zvířat? To může být hodně obtížné, protože zvířata jsou různá…

Mnoho zvířat je venku po celý rok – ať je teplo nebo zima, ať prší, mrzne nebo svítí sluníčko…. Jak to zvládají? Jak jsou na to připraveni?

Pro zvířata může být v lese i nebezpečno. A takové nebezpečí mohou vytvářet i lidé. Jak?

Poslední kapitola je zaměřena na zvířata doma. Jsou to kamarádi, vězni nebo spolubydlící?

Formát knihy

Kniha je o trochu větší než formát A4 a má pevnou vazbu.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit přímo v Nakladatelství Kazda, kde ji mají běžně za 349 Kč. Když narazíte na akci, dá se ale pořídit i výhodněji. A pokud použijete slevový kód guzin10, můžete získat ještě další slevu 10 %. Akce platí na celý sortiment Nakladatelství Kazda, včetně již zlevněného zboží.

Celkové hodnocení

Kniha Víš, kde bydlí zvířata? se netradičním způsobem zaměřuje na obyvatelé lesa a luk. Autor vybírá různé zajímavosti z jejichž života, které navíc doplňuje svými bohatými zkušenostmi. Takže to není o tom, že byste četli nějakou nudnou teorii. Přesto se ale hodně nového naučíte.

Text je doplněn o ilustrace, reálné fotografie a různé kvízy, takže kniha i z grafického hlediska vypadá hezky. Je doporučována od 6 let, takže je vhodná spíše pro školáky.


Vydává: Nakladatelství Kazda
Autor: Peter Wohlleben
Ilustrace: Stefanie Reich
Rok vydání: 2019
Rozměr: 220×290 mm
Hmotnost: 800 g
Počet stran: 128
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments