KNIHA: Jedlé město. Vyjděte do ulic!

Na knihy z edice Smarticular od Nakladatelství Kazda jsem psala už několik recenzí. Knihy přináší spoustu tipů na jednoduchý, udržitelný a ekologičtější život. Najdete v nich různé návody, jak využít přírodní suroviny či rostliny ve svém domě i životě obecně.

Jedlé město je novinkou této série a zaměřuje se na zdraví prospěšné rostliny, které rostou většinou nedaleko našich obydlí. V knize najdete přes 100 receptů a návodů na různé dobroty, které z nich můžete vyrobit. Mnohé jsou zdravější než superpotraviny, navíc se jedná o lokální a sezónní plodiny, které k nám neputují přes půl zeměkoule.

Obsah knihy

Jak už je u knih Smarticular zvykem, je členěná na různé kapitoly. Text je doprovázen barevnými fotkami.

Úvod

Na počátku knihy najdete informace o tom, jak vlastně vzniklo „jedlé město“, jak zpracovat sklizeň i tipy pro správný sběr.

Stromy

V praktické části se jako první zaměříme na stromy a jejich plody – konkrétně na jablka, hrušky, jeřabiny, jedlé kaštany, třešně, lipové květy, moruše, mirabelky, mišpule, švestky, kdoule nebo vlašské ořechy.

U každé rostliny jsou uvedené základní informace jako název, čeleď, doba sklizně nebo odrůdy. Zjistíme také, jak se dá plodina využít, kde nejčastěji se s ní můžeme setkat a nechybí ani konkrétní recepty. Například na jablečný ocet, hruškový puding, kandované jeřabiny, kaštanovou polévku, třešňové pesto, morušovou marmeládu…

Keře

Druhou velkou kapitolou jsou keře. Najdeme zde ostružiny, muchovník, šípek, lískové ořechy, borůvky, maliny, černý bez, rybíz, dřín, rakytník, trnku či hloch.

Opět u každé rostliny naleznemr podrobné informace o výskytu i zpracování. Nechybí ani zajímavé recepty – muchovníkový pribináček, šípková sůl, domácí nuttela, borůvkové rizoto, malinový sorbet, bezová šťáva, lilky plněné rybízem, hlohové pralinky aj.

Divoké byliny

Třetí část je zaměřená na divoké byliny – medvědí česnek, kopřiva, sedmikráska, bršlice kozí noha, popenec, chmel, česnáček, pampeliška, jitrocel, hluchavka, ptačinec, mařinka.

Mezi zajímavé recepty v této části patří třeba pikantní pomazánka z medvědího česneku, kopřivová šťáva, sedmikráskové želé, bršlicová limonáda, popencová čokoláda, česnáčkový salát, smažený pampeliškový kořen, jitrocelový sirup či dušený ptačinec.

Kalendář doby sklizně

Na obálce knihy najdete ještě kalendář doby sklizně. Jsou zde uvedení nejčastější zástupci stromů, keřů a bylin, které můžete v okolí měst a vesnic potkat. Ke každé rostlině je zmíněno, kdy máme očekávat plody či květy.

Formát knihy

Kniha je ve formátu A5 a má měkkou vazbu. Trošku hůře drží otevřená, takže doporučuji něčím zatížit. Tisk je na ekologickém recyklovaném papíře, za což teda palec na horu, to se moc často nevidí.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo v Nakladatelství Kazda, kde ji mají běžně za 298 Kč. Pokud ale použijete slevový kód guzin10, získáte slevu 10 %. Akce platí na celý sortiment Kazdy, včetně již zlevněného zboží.

Celkové hodnocení

Kniha Jedlé město ukazuje, jak lze využít plodiny rostoucí nedaleko našich obydlí. Musím říct, že mnohé informace a recepty mě překvapily. Jsem ani nevěřila, že i rostlinky, které s dcerou trháme jen tak v parku pro radost, mají tolik využití. Také je hezky popsáno, jak a kdy by měl probíhat sběr.

Receptů je v knize pár, ale za to jsou opravdu neobvyklé. Čekala jsem, že tam budou samé marmelády či sirupy, ale jsou mnohem rozmanitější.

Ze série Smarticular máme už knihy Pět domácích prostředků nahradí celou domácnost, Zkuste to doma sami – kuchyně, Zkuste to doma sami – péče o tělo a vlasy a Jedlou sodu. Jedlé město se ale dívá na přírodní plodiny zase jiným způsobem, takže kniha rozhodně není stejná, jako ostatní.


Vydává: Nakladatelství Kazda
Rok vydání: 2020
Rozměr: 148×210 mm
Hmotnost: 350 g
Počet stran: 192
Vazba: brožovaná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments