KNIHA: Zkuste to doma sami – zahrada a balkon

Knihy ze série Smarticular od Nakladatelství Kazda už na tomto blogu asi není třeba představovat. Máme jich doma hned několik. A nyní přibyla další – zaměřená na zahradu a balón.

Obsah knihy

Na úvod čekají na čtenáře opět obecné informace – proč je dobré zahradničit v souladu s přírodou, jaký je princip permakultury, jak používat tuto knížku i jaké zkratky v ní najdeme.

Méně trávníku, více zahrady

Poté už začíná praktická část. V první kapitole zjistíme, jak udělat z trávníku záhony, proč bychom si měli pořídit vysoký záhon, jak postavit vysoký záhon z palet, jak založit kopečkový záhon, jak pěstovat brambory v bramborové věži, jak vybudovat a osadit bylinkovou spirálu, proč se vyplatí založit dětský záhon, jak založit louku s planými květinami nebo jak přizpůsobit zahradu či balkón včelám.

Jak oživit půdu

Druhá část se věnuje půdě a péči o ni. Dozvíme se zde základní informace (jak posuzovat půdu a určit její typ, jak s ní pracovat aj). Kromě toho se kniha zaměřuje také na zelené hnojení, mulčování místo pletí a zeminu bez rašeliny a plastových pytlů a jiné.

Ekologická výsadba

V kapitole najdeme informace o tom, jak zahradničit bez chemie, jaké je správné pořadí plodin, jak zahradničit tak, abychom jednou zaseli a pak jen sklízeli, jak doma množit semínka květin a zeleniny, jaké alternativy pro rašelinové květináče existují, jak používat výsevní pásky nebo vyrobit semínkové bomby. Součástí je i přehled, které rostliny spolu mohou a nemohou navzájem žít nebo co je to „jedlý plevel“ a které rostliny do něj řadíme.

Jak rostliny přirozeně posílit

Věděli jste, že spoustu odpadních produktů z domácnosti lze využít jako přírodní hnojivo? V knize najdete uvedeno, co je vhodné a jak přírodní hnojivo použít. Týká se to například kávové sedliny, skořápek od vajec, vody z brambor, dřevěného popela, posekané trávy či kopřiv. Nechybí ani informace o vermikomposteru nebo vermibedně a podobných alternativách.

Jak rostliny přirozeně ochránit

V této části se objevují zejména praktické návody a recepty pro výrobu biologických postřiků na různé problémy v biozahradě. Konkrétně se jedná třeba o přípravek proti padlí, rzi rostlin, písni brambor a rajčat aj. Kromě toho jsou zmíněny ti, jak přirozeně odpuzovat škůdce.

Užiteční živočichové v zahradě

Někteří živočichové jsou pro zahradu přínosem. Jací? A jak jim připravit vhodné podmínky pro život? I na to kniha odpovídá. Dozvíte se, jak postavit hotel pro užitečný hmyz, jak založit mini jezírko pro ptáky a hmyz aj.

Zahrada na balkoně a terase

I bez zahrady se dá pěstovat zelenina. Třeba na balkoně nebo terase. Kniha uvádí návod, jak na to – jaké plodiny se dají tímto způsobem pěstovat, jak je sklízet…

Způsoby zpracování a recepty

Poslední část se zaměřuje na to, co se dá z jednotlivých plodin vyrobit. Najdeme zde třeba postup na zavařování včetně přehledné tabulky, na kolik stupňů a jak dlouho se zavařují určité druhy.

Formát knihy

Kniha je ve formátu A5 a má měkkou vazbu. Trošku hůře drží otevřená, takže doporučuji něčím zatížit. Tisk je na ekologickém recyklovaném papíře, za což teda palec na horu, to se moc často nevidí.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo v Nakladatelství Kazda, kde ji mají běžně za 298 Kč. Pokud ale použijete slevový kód guzin10, získáte slevu 10 %. Akce platí na celý sortiment Kazdy, včetně již zlevněného zboží.

Celkové hodnocení

Kniha přináší spoustu tipů a návodů, jak pečovat o zahradu bez chemie a jak využít to, co na ní roste i co máme doma. Opět se jedná hlavně o rady z praxe a nechybí ani uvedení konkrétních receptů. Kniha je vhodná nejen pro ty, kdo mají vlastní zahradu nebo chatu, ale také pro lidi, kteří se snaží něco vypěstovat na balkoně nebo terase.


Vydává: Nakladatelství Kazda
Rok vydání: 2020
Rozměr: 148×210 mm
Hmotnost: 335 g
Počet stran: 192
Vazba: brožovaná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments