ČTENÍ: La! (Hervé Tullet)

Hervé Tullet je fancouzský spisovatel a umělec, který má na svém kontě už několik bestsellerů. Mezi nimi třeba knihy Barvy nebo Knížka, o kterých jsme vám už psala. Nyní jsme se díky dlouhodobé spolupráci s Nakladatelstvím Portál dostali k novince, která je opět plná barev, cákanců a zábavných úkolů. Tentokráte ale budete potřebovat i hlas. Protože knížka je o (překvapivě) o zpěvu.

Obsah knihy

Jak už je o podobných knih Tulleta zvykem, opět najdeme na každé stránce instrukce, co má čtenář dělat. Jedná se o snadné úkoly, díky kterým se pak na následné stránce něco stane. Dříve jsme byli zvyklí jen ťukat prstem, případně s knihou různě zatřást. Nyní se k tomu přidává i slabika LA, se kterou se pak pracuje po celou dobu.

Hned na začátku se naučíme princip – položit prst na puntík a říct LA.

Dále pokračuje malé la, velké lá, dlouhé, krátké, nahlas, potichu…

Až je nakonec hodně la la la la la!

Jednotlivé stránky jsou zajímavé i z grafického a uměleckého hlediska, protože kolečka se různě shlukují (na obrázku jen příklad, v knize je jich mnohem více).

Děti si také zahrají hru „rozbij všechna la“. Zde jsou tečky dokonce v podobě rybiček, aby to bylo pro oko zajímavější.

Poté se přidává červené kolečko LI. A začíná ještě větší legrace.

Třeba když se kolečka pohádají….

Zdá se vám to jednoduché? Dobrá. Přichází třetí barva (žlutá) a s ní BUM.

A s ní i série dalších hrátek.
LA LI BUM BUM LA LA LA LI BUM….

Formát knihy

Kniha má tvrdé desky a klasické jemné stránky. Nejedná se tedy o žádné leporelo a s malými dětmi se musí číst opatrněji. Knížka je malá a lehká, takže se dobře drží v rukách. Co mě potěšilo je, že má hodně stránek (celkem 64).

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit v internetových e-shopech, knihkupectví nebo přímo v Nakladatelství Portál či Knihy Dobrovský, kde ji mají za 179-199 Kč. Pokud ale narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji.

Celkové hodnocení

Kniha je veselá, plná barev a zajímavých optických hrátek, jak tomu bylo i u předchozích dílů. Kromě toho ale nechybí ani slovní hříčky, které jsem teda ani nečekala. Troufám si říct, že je to asi nejpovedenější dílo z Tulletovek, které jsme prozatím vyzkoušeli. Už totiž nestačí jen ruka, ale zapojuje se zároveň i hlas.

Pokud se snažíte jet rychle, tak to není vůbec snadné, abyste na každou barvu či tvar řekli tu správnou slabiku. Zapotila jsem se u toho i já. Takže zábava nejen pro děti, ale i (hravé) dospělé.

Kniha je povedená také po grafické stránce. Nejsou zde jen základní tvary nebo abstrakce, ale rýsují se i konkrétní obrázky (ryba, hora, ptáček aj.). Věkově doporučuji pro děti od 2 let (pokud jim teda pomůžete přečíst instrukce, bez kterých to prostě není ono).


Vydává: Nakladatelství Portál
Autor: Hervé Tullet
Rok vydání: 2020
Rozměr: 172×192 mm
Váha: 0,289 kg
Počet stran: 64
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments