KNIHA: Outdoorová kuchařka

Pokud máte rádi výlety či trek, neměla by vám uniknout zajímavá kuchařka od Petry Pospěchové. Najdete v ní spoustu receptů pro rodiče i děti, které se hodí na rodinné výlety i zimní horskou expedici. Kromě receptů navíc nechybí ani praktické informace ke stravování venku – například jak jídlo nejlépe zabalit, jak naplánovat jídelníček nebo jaké rostliny je vhodné vzít si sebou na případné zdravotní potíže.

My máme rádi výlety, ale na vícedenní túře s přespáním v přírodě jsme s dětmi ještě nebyli. I Vysoké Tatry jsme naplánovali tak, že jsme se vraceli večer zpět na ubytování. Každopádně i tak mě kuchařka zaujala a některé recepty s dětmi vyzkoušíme nejen na budoucích výletech, ale také třeba na chatě.

Obsah knihy

Jak už bylo řečeno na počátku článku, první část knihy se zaměřuje na praktické informace ohledně stravování v přírodě. Poté následují kapitoly zaměřené na různé recepty – jednodenní výlety, snídaně, jídlo v létě či zimě aj. Každý recept obsahuje kromě základních surovin a postupu také různé doplňující informace a reálnou fotografii.

Nádobí, náčiní a vychytávky
V čem se dá vlastně připravovat jídlo? Možná si mnozí vzpomenete na hliníkový ešus. Jaké jsou jeho předností? A používá se i dnes? A co teprve vařiče – je lepší na benzín nebo na plyn?

V kapitole se dále dozvíte, jaké nádoby na nápoje se často používají nebo co je to křesadlo a k čemu slouží. Veškeré tipy jsou obecné – nedostanete tedy doporučení na konkrétní značku. Autorka ale uvádí spoustu informací, podle čeho se při výběru řídit.

Domácí příprava trekového menu
Vymyslet jídlo na trek není jen tak. Musíte například požívat jen takové ingredience, které jsou lehké a nezaberou moc místa. Navíc i příprava jídla musí být rychlá, asi těžko budete někde celý den vyvařovat. Autorka proto zmiňuje, na co si dát pozor a jak vlastně takový jídelníček sestavit.

Ideální je třeba využít sušení – dehydratované věci jsou trvanlivé, lehké a ještě v nich zůstává spousta živin. V knize zajistíte, jakými způsoby se dá jídlo sušit a také je zde přehledná tabulka, jak dlouho a na jakou teplotu se suší nebo kolik let takové jídlo vydrží. Na závěr je pak uveden modelový jídelníček na 1 týden.

Jídlo: výživa i lék
Na výletech je obzvláště důležité dobře jíst a pít, abyste měli dostatek sil zdolat plánované trasy. Dobré je si také hlídat vyváženost jídelníčku. Autorka se proto zaměřuje i na tuto oblast a přidává k tomu i rady, jak volit potraviny dle léčivých účinků.

Hvězdy na vrcholech
Pro inspiraci je přidána kapitola o tom, jak jedli na svých expedicích a túrách první alpinisté nebo horolezci. A jak se vlastně vše posunulo…

Jednodenní výšlap s dětmi
A dostáváme se ke konkrétním receptům. První část je zaměřena na rodinné jednodenní výlety, kde ještě vaření není tolik, ale i tak je dobré ho nepodcenit.

Z receptů zde najdeme třeba bramborové placky na kameni, kuře v jílu hady z chlebového těsta, houbový guláš v kotlíku, setonův hrnec kukuřici na grilu, živaňskou rybu, luční čaj nebo sladký špíz.

Snídaně
Pokud na treku či výletě přespíme, neměli bychom rozhodně odbýt snídani. V knize najdeme recept na slané musli, rýžový pudink se sušenými třešněmi, ranní ladackou polévku, kaši na těžký den, medvědí kuskus, granolu s meruňkami a kokosem, jáhlovou kaši s banány a pekany nebo třeba kukuřičnou kaši se sýrem.

Víkendové přechody hor
Co si připravit na dvoudenní výlety do hor? Někde je možnost se najít v turistických či horských chatách, ale i tak je třeba řešit alespoň stravování přes den. Můžete vybírat například z těchto receptů: soba nudle se sušenými houbami, brynzová mamaliga, čočkový kuskus s tuňákem, řepové carpaccio s žitným chlebem, arabský chleba se sardinkami, trojfazolový salát, kuřecí quinoa, letní ovesná kaše nebo outdorový ramen.

Letní treky
V knize dále najdeme jídelníček pro týdenní letní trek. V něm jsou recepty jako horské miso, červená čočka s parmazánem a petrželí, humus s konopným semínkem, skleněné nudle se sušeným tofu, pohanková lámanka se sušenými krevetami, sladký kuskus, dýňové špagety se sušenými rajčaty a olivami, hrachová kaše s tyrolským špekem nebo ovesné karbanátky.

Zimní treky
Obdobně je zpracována inspirace také na zimní trek, tedy i cesty sněhem. Zde najdeme třeba ramenové nudle se sušeným lososem, bramborovou kaši se smaženou cibulkou, kančí ragú na hruškách, polentový koláč s paprikou a sýrem, lámanku s mořskými rasami, dijonské jerky, kuskus s česnekem, vývar s kořenovou zeleninou, sunar s čokoládou.

Na závěr jsoou uvedeny krátké charakteristiky méně častých ingrediencí, které se v recept používaly. Popsáno je také některé outdoorové vybavení.

Formát knihy

Kniha je velká jako formát A5. Má měkkou vazbu, takže drží hůře otevřená a je nutné ji zatížit. Na druhou stranu alespoň není tak těžká.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Smart Press. Prodává se za 399 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha dává praktický návod, jak řešit stravování na rodinných výletech i náročnějších expedicích. Pokud plánujete podobnou cestu, ať už s dětmi či bez, a nechcete zůstat jen u polévky ze sáčku, kniha vás určitě potěší. Kromě postupů obsahuje také reálné fotografie jídla přímo z treků.

Autorka má v této oblasti bohaté zkušenosti, což jde vidět také díky krátkých příběhům a hláškám, kterými knihu doplňuje. Nechybí ani tipy na zajímavá místa a podělí se také o zkušenosti s vybavením či přípravou jídel na treku.

Jídla jsou netradiční, mnohé spojení chutí by mě ani nenapadlo. Ale už se těším, až vyzkoušíme. Na treku to asi jen tak nebude, ale na celodenní výletě nebo dovolené snad ano.


Vydává: Nakladatelství Smart Press
Autor: Petra Pospěchová
Rok vydání: 2019
Rozměr: 148×210 mm
Hmotnost: 510 g
Počet stran: 192
Vazba: brožovaná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments