Před dětmi jsem měla chilli con carne moc ráda. Od porodu jsme ho ale nedělali. Až nyní jsme se rozhodli opět vyzkoušet a zjistili jsme, že vlastně po mírných úpravách může tuto skvělou mňamku i Beky. A tak se opět chilli con carne dostalo na náš jídelníček. Jen trochu upravené, aby bylo vhodné i pro děti od 1,5-2 let.
Co budete potřebovat (4 porce)
- 400 g mletého masa (hovězí, vepřové, krutí)
- 1 plechovka fazolí (bílé nebo červené)
- 4 větší rajčata
- 300 ml vody
- 2 lžíce ovesných vloček
- 1-2 červené cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička rajského protlaku
- 1 lžička červené papriky sladké
- olivový olej
- bazalka, oregano
- chilli paprička nebo chilli koření
- sůl, pepř
Postup
- Rajčata zalijeme vroucí vodou a necháme pár minut odstát, aby se daly oloupat.
- Cibuli nakrájíme na kostičky a na trošce oleje necháme zesklovatět.
- Přidáme česnek nakrájený plátky, červenou papriku a ještě 2 minuty opékáme.
- Poté přidáme mleté maso a zprudka ho opečeme ze všech stran. Mícháme tak, aby se nám maso rozdrolilo na malé kousky.
- Vše zalijeme teplou vodou (asi 300 ml – aby bylo maso ponořeno), přidáme sůl, pepř, trošku chilli, rajčatový protlak, oloupaná rajčata nakrájená na menší kousky, ovesné vločky, bazalku a oregano. Zamícháme a necháme asi 20 minut provařit.
- Na závěr přidáme fazole z plechovky a dochutíme (sůl, pepř, přip. chilli). Pokud je jídlo moc husté, přilijeme trochu vody.
Tipy na závěr
- Když vaříme i pro dceru (2,5 let), dáváme chilli opravdu jen trošku. Dospělí si to pak dochutí buď na talíři nebo odeberu porci pro dceru a přidám chilli rovnou do hrnce.
- Podávat můžete s rýži, chlebem, opečeným toustem nebo bez přílohy.