ČTENÍ: Flandil ve školce

Příběh o Flandilovi mi vychválilo nezávisle na sobě už několik přátel. Knížku zmiňovali hlavně jako skvělý prostředek, jak děti připravit na školku. Když jsem pak viděla informace o dotisku, rozhodla jsem se, že ji tedy vyzkoušíme. A co že je vlastně na ní tak mimořádné?

Nejzásadnější je to, že je jsou zdejší zvířátka vychovávána pomocí tolerantní výchovy. Pokud máte knížky typu Respektovat a být respektován, Aha! rodičovství, Jak mluvit, aby nás děti poslouchaly nebo Zkoušeli jsme všechno!, tak budete určitě z Flandila nadšeni. Ale jistě potěší i ostatní.

V knize totiž nenajdete žádné tresty, zákazy nebo příkazy. Je naopak plná pochopení, objetí, porozumění a hlavně dialogu. Kniha je tak vhodná nejenom pro děti, ale i pro dospělé. O kontaktní a respektující výchovu se snažím v podstatě už více než 3 roky, ale v mnohým situacích stále tápu, jak zareagovat. A zde jsem měla u konkrétních příkladu jasně stanovené, jak je možné jednat.

Kniha navíc shrnuje nejzásadnější problémy a otázky, se kterými se děti setkávají v souvislosti s nástupem a docházkou do mateřské školy. Vše ale citlivě a s pochopením.

Obsah knihy

V knize sledujeme šnečka Flandílka, který jde poprvé do školky. Šnečkovi se do školky nechce, raději by byl doma s maminkou. Bojí se, nikoho tam nezná. Postupně se ale s ostatními zvířátka skamarádí…

Jenže pak přijde nemoc a Flandílek je 2 týdny doma. A už opět se školky bojí a nechce do ní. Maminka mu tedy slíbí, že může zůstat s ní doma. Pod podmínkou, že se Flandílek rozloučí se svými kamarády. A v tu chvíli si Flandílek uvědomí, že ve školce je vlastně fajn…

V knize dále najdeme kapitolu o tom, jak do školky došel nový spolužák. Jedná se konkrétně o medvídka koalu Olivera, který docestoval až z daleké Austrálie. Olík ve školce nikoho nezná. Nikomu ani nerozumí, z čehož je moc smutný. Naštěstí Flandílek dostane nápad…

Poté děti ve školce trápí lvíček Leo, který všem jen ubližuje, bouchá do nich, bere jim hračky a straší je. Děti se ho bojí. Do chvíle, než se mu Flandil na základě rady od maminky postaví. Nakonec zvířátka zjistí, co lva trápí a stanou se z nich dokonce kamarádi.

Knížka také řeší, jaké to je, když přibude sourozenec. Flandilovi se totiž narodil bráška Slandil a najednou má na něj maminka mnohem méně času. Naštěstí společně vymyslí, jak najít kompromis příjemný pro obě strany…

Velmi zajímavá je také kapitola o počurávání. Medvídek Olík má problém, že se mu stala několikrát ve školce nehoda…

Předposlední kapitola se zaměřuje na Mikuláše. Jak jeho návštěva ve školce vypadá? Čeho se Flandil bojí a jak nad strachem vyzrát?

Závěr knihy patří vánoční besídce, kde má Flandil vystupovat. Jenže ho přepadne velká tréma, stydí se a bojí se vystoupit na pódium. Jak tohle jenom dopadne?

Formát knihy

Kniha je formátu A5, má pevnou vazbu a klasické tenké listy. Je celkem útlá a lehká.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit například v Knihy Dobrovský, kde ji mají za 197 Kč (ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji).

Celkové hodnocení

Kniha se zaměřuje na reálné situace, se kterými se děti mohou setkat ve školce. Je tedy vhodná hlavně pro začínající školkáčky, kterým může pomoci překlenout prvotní rozpaky, obavy a potíže. Ale bavit bude určitě i staré mazáky.

Všechny problémy jsou řešeny nenásilně, citlivě a s podporou milující maminky. Musím říct, že ten ten kontaktní a respektující styl řešení problémů mě opravdu dostal, takže i já sama jsem knihu se zájmem přečetla. Kéž by bylo více podobných knížek. Děti by získaly jistotu a porozumění, dospělí zase inspiraci pro výchovu.

Beky (3 roky) kniha baví. Někdy ji dokonce přinese a řekne si konkrétní kapitolu, kterou chce přečíst. Koupili jsme zároveň i druhý díl – Flandil u doktora a knihy společně kombinujeme. Brzy tedy dodám i druhou recenzi.


Vydává: Nakladatelství Altenberg
Autor: Barbora Hamblin
Ilustrace: Kateřina Pažourek
Rok vydání: 2017
Rozměr: 153×215 mm
Hmotnost: 304 g
Počet stran: 88
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments
Děkujeme !
Děkujeme !
3 let před

Moc děkujeme za přenádhernou recenzi a máváme holčičkám i vám z jihlavského nakladatelství Altenberg! Ať zažijete se zvířátky ještě mnoho pěkných chvilek…