KNIHA: Kosprd a telecí

Kniha Kosprd a telecí zachycuje vtipné příběhy ze života dětí v mateřské škole. Na knihu jsem slyšela spoustu kladných ohlasů, navíc získala ocenění v soutěži o nejlepší původní českou prózu, kterou vyhlásilo nakladatelství Albatros. Tak jsme se do ní s Beky (4 roky) začetly…

Obsah knihy

Kniha vypráví příběh o chlapci Kosprdovi, který jde popré do školky. Moc se mu do ní nechce, raději by byl s tatínkem v dílně a něco vyráběl. Ale rodiče nedali jinak, než že do školky půjde. Když se za tatínkem ve školce zavřely dveře, malý Kosprd se rozzuřil, že ho tam skutečně nechal. Lehl si na zem, strašně řval a kopal kolem sebe. Tak, že kopl paní ředitelku i učitelku Součkovou.

Nikdo s Kosprdem nic nezmohl, a tak ho nechali tak, jak byl a šli si hrát. Jediný, kdo u něj zůstal, byla holčička. Kosprd se s ní nechtěl bavit, ale ona ho nalákala, že potřebuje pomoc, aby nebyla ke svačině sardinková pomazánka, kterou neměla ráda. A představila se mu jako Telecí.

Tím započalo malé přátelství mezi oběma dětmi. A také série zajímavých situací – například když si Telecí vzala od maminky tajně krajkové kalhotky a dala si je na hlavu místo čepice nebo když doma nakremovala rodičům boty, aby ukázala, jak umí pomáhat a mohla jít s Kosprdem pouštět vzducholoď.

Jenže vzducholoď tatínek nakonec zanesl na výstavu, což Kosprda rozhněvalo. A rozhodl se, že si pro svůj stroj dojede. Společně s Telecí se jim pomocí lsti podařilo uprchnout ze školky. Jenže jak se dostat přes Prahu na jiné místo? Jak se dostat na výstavu a kde najít vzducholoď? A co na to rodiče?

Formát knihy

Kniha je o trošku větší než formát A5, má pevnou vazbu a jemné stránky.

Cena a dostupnost

Kniha pro děti Kosprd a Telecí se dá zakoupit přímo v Nakladatelství Albatros, kde stojí 206 Kč (ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji).

Celkové hodnocení

Kniha Kosprd a Telecí přináší příběh z prostředí mateřské školy. Je psána pohledem dítěte, takže v ní najdeme různé myšlenkové úvahy typické pro mladší děti. Navíc se jedná o dva výtečníky, takže o zábavu není nouze. Příběhy jsou celkem napínavé, místy i humorné. Jednotlivé kapitoly jsou kratší, takže vhodné i pro mladší či začínající čtenáře.

V celé knize nenajdeme, jaké mají Kosprd a Telecí jméno. To mě trochu zarazilo. Přeci jen u nás ve školce se oslovují děti jménem a přijde mi to vzhledem k věku vhodnější, takže mi to do textu moc nesedlo.

Na každé stránce je obrázek, většinou jsou to ale malé, světlé a obecné ikony jako batoh, bonbon, list a podobně. To je možná důvod, proč Beky čtení moc nezaujalo (obrázky má při čtení ráda). Ani mě ale kniha kdovíjak neuchvátila. Není špatná, ale také to není nic, co bychom četli stále dokola (jak máme u jiných knih).

Knihu bych viděla pro děti okolo 4 let a výše.


Vydává: Nakladatelství Albatros
Autor: Eva Papoušková
Ilustrace: Galina Miklínová
Rok vydání: 2018
Rozměr: 163×238 mm
Hmotnost: 307 g
Počet stran: 56
Vazba: pevná

Četli jste knížku? Jak se vám líbila? Budu ráda, když se v komentáři podělíte o svůj názor či hodnocení…

Subscribe
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments
Hanka
Hanka
2 let před

My jsme videli jako divadelni predstaveni v Plzenskem Divadle Alfa a bylo to super!