RECENZE: Via Magica

Hra Via Magica mi byla doporučena s tím, že by ji mohla naše pětiletá Beky zvládnout. Hra je oficiálně od 7 let, ale údajně ji hrají děti i dříve. A tak jsem se rozhodla ji vyzkoušet, protože obsahuje krystaly, které jsou u nás nyní hodně populární (díky Elso a Anno). Hra je navíc založena na principu binga, který dobře známe.

Podstata hry

Splňte závěrečnou zkoušeku z krystalizace a získejte titul Mladšího čaroděje. Jak na to? Posbírejte rarášky a zachyťte jejich energii do krystalů. Jakmile budete mít všechny potřebné rarášky, zakričte magickou formuli DEXEMPO a můžete vstoupit do svých portálů. Za otevřené portály a ocenění získáte body. Kdo jich ma na konci nejvíce, vyhrává.

Čas se ale krátí – závěrečná zkouška končí, když některý z hráčů jako první otevře sedmý portál…

Obsah balení

  • 80 karet portálů
  • 20 žetonů rarášků
  • 48 modrých krystalů
  • 10 karet s oceněním
  • 6 přehledových destiček
  • 1 látkový pylíček
  • pravidla hry

Princip hry

Hra Via Magica je založena na principu binga. Nečekejte ale žádná nudná čísla a černobílé rámečky. Místo toho na vás čekají barevné karty portálů, které jsou v podstatě bránou do světa Via Magica. Na každé kartě portálu najdete v horní části znázorněno, jaké rarášky je potřeba získat, abyste portál mohli otevřít.

Rarášci jsou v podstatě duchové přírody a ve hře najdete celkem 6 různých druhů těchto bytostí:

  • rarášek vzduchu
  • rarášek vody
  • rarášek země
  • rarášek života
  • rarášek ohně
  • rarášek stínu

Rarášci jsou ve hře ve formě kartonových žetonů. Při hře se postupně vytahují z plátěného pytlíčku. Některé jsou jen v pár kusech, takže je obtížnější je chytit. Jiné jsou běžnější. Kolik kterých rarášku je zjistí každý hráč na přehledové destičce, kterou hned z počátku hry obdrží.

Jakmile vytáhne hrač, který je na řadě, raráška z pytlíčku, hráči si kontrolují, jestli jej mají na některém ze svých portálů, které se snaží otevřít. Pokud raráška na kartě najdou, mohou ho zkrystalizovat, což provedou tak, že nad jeho obrázek umístít modrý krystal.

Všichni mohou umístit při vytažení raráška jen jeden krystal. Ale na tahu je další hráč a ten vytáhne zase dalšího raráška. A tak se pokračuje, dokud někdo nevytáhne žolíka. V tomto případě mohou hráči umístit krystal na libovolného raráška, všechny vytažené žetony s rarášky se zamíchají zpátky do plátěného pytlíčku a začínají je vytahovat odznova.

Každý hráč obdrží na počátku hry 3 karty portálů a pokud nějaký otevře, dobírá si další. Rarášky tak krystalizujete zároveň na všechny třech kartyách. Krystaly můžete přesunovat (na počátku dostanete omezený počet).

Jakmile se hráči podaří zkrystalizovat všechny rarášky na dané kartě portálu, zvolá DEXEMPO! A portál je otevřen. Někdy za jeho otevření obdržíte speciální body, funkce či ocenění, což je znázorněno ve spodní části karty (takže to víte předem, než portál otevřete a můžete se tak zaměřit pri otevírání na ty, které pro vás mají vyšší cenu).

Speciální ocenění, které mohou hračí navíc získat, je hned několik. Například když nasbíráte jako první portály ve stejné barvě. Nebo když jako první získáte 2, 3, 4, 5 nebo 6 portálů. Všechny ocenění znamenají body navíc, takže se hodí do konečného součtu. Protože to, že někdo jako první otevře 7 portálům neznamená, že i vyhraje. Důležité je, kolik má kdo bodů…

Celkové hodnocení

Společenská hra Via Magica od Mindok přináší kouzelnou hru plnou magických krystalů, objevování portálů a tajemných rarášků. Hra je na principu binga, takže základní princip bude znám dětem i dospělým. Ale to je jen část herního principu této hry.

Jakmile naplníte kartičku (tzn. překryjete všechny rarášky modrými krystaly, čímž je zkryzstalizujete), máte otevřený portál a můžete si vzít novou kartu. Tu si vybíráte hned z několika předložených – můžete díky tomu taktizovat a vybrat si takovou, za kterou získáte určitý efekt (funkci) navíc, více bodů nebo vám třeba pomůže k získání ocenění.

Hra tedy není v žádném případě pouze o štěstí, ale musíte i přemýšlet. Prvně jsem se bála, jestli to pětiletá Beky zvládne. Sbírat rarášky problém nebyl, šlo spíše o taktizování. Nakonec se s tím ale celkem hezky poprala. Občas jsem ji trochu napověděla, jaká karta by ji mohla více pomoci. Ale jinak zvládá hrát samostatně. Souhlasím tedy s tvrzením, že hru zvládají i mladší děti – osobně doporučují přibližně od 6 let (obzvláště poud už máte zkušenosti s hraním deskových her).

Desková hra Via Magica má krásné ilustrace, je barevná a jakmile se trochu zorientujete v efektech a bodování, dá se skvělá hrát i mezi dospělými.


— Cena: 479-559 Kč
— Počet hráčů: 2-6
— Věk hráčů: od 6-7 let
— Doba hraní: 30 minut
— Výrobce: Mindok

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments