HRANÍ: Dobble

Karetní hru Dobble považuji za klasiku. O to více mě překvapilo, když jsem se bavila v poslední době o hrách s různými maminkami, že ji neznají. Takže pro úplnost přidávám alespoň krátkou recenzi, protože tato hra si ji určitě zaslouží.

Pravidla má celkem jednoduchá, je malá, skladná a není ani tolik drahá. Co se mi ale na ní líbí nejvíce je to, že je vhodná pro děti i dospělé. Hráli jsme ji už několikrát na různých dovolených či akcích a vždycky to byla velká zábava.

Obsah balení

  • plechová krabička
  • 55 karet
  • návod

Pravidla hry

Her se dá hrát s dobble hned několik. U každé ale platí, že je cílem co nejrychleji pojmenovat stejný symbol na dvou kartách. Jde tedy hlavně o postřeh. Jednotlivých mini-her je celkem pět a můžete si buď vybrat tu, co se vám nejvíce líbí, nebo hrát všechny a udělat si tak malý turnaj.

Na každé kartě najdete 8 různých obrázků (celkově je obrázků 50). A vždy na dvou kartách je právě jeden obrázek shodný. Ale pojďme se raději podívat na konkrétní hry.

1. hra – Pekelná věž

Každý hráč dostane 1 kartu, kterou si otočí lícem (barevnými obrázky) dolů. Ostatní karty se umístí na hromádku lícem (barevnými obrázky) nahoru. A na domluvený signál hráči otočí své karty a musí najít co nejdříve shodný obrázek na své kartičce a kartě z balíčku. Kdo ho najde první, vezme si kartu z balíčku a hra hned pokračuje – hledáte opět stejné symboly. Jakmile jsou rozebrány všechny karty z balíčku, hra končí. Vyhrává ten, kdo má na konci nejvíce karet.

2. hra – Studna

Všechny karty se rozdají mezi hráče a nechá se pouze jedna, která se umístí uprostřed stolu lícem (obrázky) nahoru. Na domluvený signál všichni hráči otočí své karty obrázkem nahoru a snaží se najít co nejdřív stejný symbol na své kartě a kartě uprostřed stolu. Komu se to povede nejrychleji, odevzdá svou kartu na balíček doprostřed stolu a hra hned pokračuje se stejným principem dál. Cílem hry je se zbavit všech svých karet. Kdo tak učiní jako první, vyhrál, a kdo poslední, tak prohrál.

3. hra – Otrávený dáreček

Každá hráč dostane 1 kartu lícem (obrázky) dolů. Zbylé karty se nechají v balíčku a položí se doprostřed stolů lícem (obrázky) nahoru. Na domluvený signál hráči otočí své karty a hledají stejný symbol na kartě svých spoluhráčů a kartě na stole. Když hráč symbol najde a pojmenuje ho, dá kartu z balíčku na karty soupeře a jede se dál. Hra končí, když jsou rozebrány všechny karty z balíčku. Vyhrává ten, kdo má nejméně karet.

4. hra – Hoří / horký brambor

Hra probíhá v několika kolech. V každém kole hráči obdrží do natažené ruky kartu lícem (obrázky) dolů. Na signál tuto kartu hráči otočí obrázkem nahoru a snaží se co nejrychleji pojmenovat stejný symbol na své kartě a kartě soupeře. Když ji pojmenují, dají soupeři do dlaně svou kartu. Hráči si takto předávají karty a konec nastane, když jsou všechny v ruce jednoho hráče. Ten karty odloží stranou a začíná se opět další kolo stejným způsobem.

5. hra – Chyť je všechny

Opět se hraje v několika kolech za sebou. Každý hráč obdrží jednu kartu lícem (obrázky) dolů. Doprostřed se dá karta lícem (obrázky) nahoru. Na domluvený signál hráči otočí své karty a snaží se najít stejný symbol na kartě jakéhokoli svého spoluhráče a kartě na stole. Kdo jako první symbol uhodne, vezme si kartu protihráče a dá si ji vedle sebe. Hra pokračuje, dokud nejsou všechny karty u jednoho hráče. Pak se rozdá nová várka karet z balíčku a hraje se znova. Hra končí, jakmile je balíček karet rozbrán. Vyhrává ten, kdo má nejvíce karet.

Cena a dostupnost

Hru Dobble můžete zakoupit v hračkářství, knihkupectví nebo na různých velkých e-shopech – napříkald Agátin svět. Cena základní varianty se pohybuje v rozmezí 229-413 Kč. V prodeji jsou také různé varianty s jinými obrázky (například dětské Kids, Harry Potter, Zoo aj).

Celkové hodnocení

Jako dospělá tuhle hru miluji, protože se dá u ní krásně zabavit i zasmát. Často se označuje jako hra pro celou rodinu, což je určitě pravda. Také jsme ji hráli více generací a bylo to super. Co se týče věku, od kterého začít, tak oficiálně se hra doporučuje od 6 let. U nás jsme vyzkoušeli s Beky, když měla 2,5 let a vůbec ji to nevadilo, takže ještě počkáme. Vím ale o mnoha dětech, které hru hrály určitě i před šestými narozeninami, takže klidně můžete vyzkoušet i dříve.


Podrobnosti

— Cena: 229-413 Kč
— Počet hráčů: 2-8
— Věk hráčů: od 5 let
— Doba hraní: 15 minut
— Výrobce: ADC Blackfire

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments