KNIHA: Samuel a Hortenzinka

Před nedávnem jsem recenzovala knihu Jak měsíček a hvězdičky pomohli panence od Yvony Bednarové. Nyní se k nám dostala další kniha této autorky, a tak přidávám krátké shrnutí i na příběhy o skřítcích, vílách a různých zvířátkách, které rovněž vydalo Nakladatelství Edika (a spadají tedy pod Albatros).

Autorka knihy Yvona Bednarová je původně vystudovaná farmaceutická laborantka, a tak v knize využila i možnost popsat výrobu několika léčivých medicín (např. z jitrocele nebo z echinacei). A to takovým způsobem, aby to pro děti bylo pochopitelné a jednoduché. S knihou jezdí na autorská čtení a povídá si s dětmi také o tématu šikany nebo dalších pojmech jako komplexy méněcennosti a jak se s nimi dá v životě vyrovnat.

V knize se navíc snaží vysvětlit různé procesy a principy z přírody. Například se děti dozví, co jsou to mimikry, díky kterým se zvířátka v přírodě dokážou chránit. V jiné kapitole zase vysvětluje celý vývoj brouka kůrovce. Proto se ani nedá divit tomu, že některé pražské školy zvolily knihu Samuel a Hortenzinka jako povinnnou četbu pro žáky 3. třídy základní školy.

Obsah knihy

Kniha vypráví o mlokovi Samuelovi a víle, která žije pod keřem zvaným hortenzie. Proto také získala pojmenování Hortenzinka a nikdo ji už jinak neřekne. Jednoho dne víla potká panenku Violku a pozve ji k sobě domů, aby ji ukázala svůj domeček. Společně si dají trošku medoviny, což je lék, který Hortenzinka připravuje pro své kamarády. Jenže jsou poté obě tak unavené, že u Hortenzinky na posteli usnou.

Druhý den Horenzinka seznámí Violku se svými přáteli, kteří chystají závody. Vyruší je ale lidé, kteří mají na zahradě srub a i když často nejezdí, zrovna dnes přijeli a hodali dokonce sekat trávu, což je pro všechná zvířátka nebezpečné. Naštěstí se nezdrželi dlouho, a tak se vše mohlo připravit na chystaný závod, ve kterém se běhalo sklákalo, plazilo a mnoho dalšího.

Poté už byly závody slavnostně odstartovány. Chvíli to sice vypadalo, že skončí rychle a zle, protože Pyšnilka Krásnoočko škaredě urazila ještěrku Zeminku, která se z toho rozplakala. Postavili se ale za ní všechna zvířátka a Pyšnilku vykázali pryč. Protože se chovala nefér a myslí vždy jen na sebe, což se prostě nedělá.

Při jednom ze závodů se objeví dva noví panáčci – Malinda a Ostružinda, kteří mohli oči nechat na Hortenzince a Violce (a ty jim pohledy s radostí opětovaly). Zůstali pak i na slavnostní večer a noc, kdy se s panenkou a vílou více seznámili. Hortenzinku při té přiležitosti napadlo, že by bylo skvělé uspořádat ještě nějakou akcí, a to třeba průvod s lampiony.

Víla Hortenzinka vykouzlila ze slunečního paprsku krásné lampiony a poté se všichni vydali průvodem ven ze zahrady, aby zažili pořádné dobrodrusžtví. Jenže při cestě narazili na bachyni a její mláďátka. Podaří se jim se zachránit? Jak to dopadne mezi Horetenzinkou, Violkou, Malindou a Ostružindou? A co všechno musí zvířátka ještě stihnout před zimou?

Formát knihy

Kniha je o trochu větší než formát A5 a má pevnou vazbu.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo v e-shopu Nakladatelství Albatros, kde ji mají za 269 Kč (ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji).

Celkové hodnocení

Kniha Samuel a Hortenzinka přináší příběh, ve kterém se prolínají vymýšlené pohádkové postavy i reálná zvířátka. Všichni žijí společně na zahradě a chystají se na závody. Na ty pak navazuje lampionový průvod, takže o zábavu není nouze. A nejen o zábavu, v knize najdou děti i napětí, hlavně když se zvířátka snaží zachránit před bachyni, která se za nimi pustí.

Děti se v příběhu dozvídají informace o různých rostlinkách – konvalinka, hlohyně, třapatka, hortenzie a jiné. Kromě textu jsou součástí reálné obrázky, na kterých děti vidí, jak dané rostlinky skutečně vypadají. Zároveň jsou v rámci příběhu vysvětleny i trochu složitější pojmy jako šikana, bezpráví, egoista, skandovat, recese, komický a jiné. A celkově mi kniha přijde, že se snaží působit výchovně – děti tedy vidí, co všechno může zvířátka na zahradě ohrožovat, jak by se měli všichni k sobě chovat anebo že pít medovinu není jen tak, protože se poté může motat hlava.

Co mě trochu zarazilo je grafické zpracování knížky. Kniha obsahuje spoustu reálných fotek. Osobně mi to ale do pohádkové knížky pro děti tolik nesedí. Někdy jsou na obrázích konkrétní rostliny či zvířátka, jindy je ale na obrázku jen část zahrady, chaty nebo nebe (a to jako bych si to fotila já někde při procházce), takže obecné obrázky, které dle mého děti nemají čím zaujmout. K tomu jsou součástí příběhu občas i kreslené obrázky, což na mě působilo trochu roztříštěně. Na druhou stranu je fajn, že děti vidí, jak dané rostliny či zvířáta vypadají ve skutečnosti. Jen škoda, že to není nějak lépe odděleno.

Kniha je vhodná od 6 let. Je poměrně obsáhlá, ale jednotlivé kapitoly jsou krátké, takže se dají číst postupně na pokračování.


Vydává: Nakladatelství Albatros
Autor: Yvona Bednarová
Ilustrace: Dagmar Ježková
Rok vydání: 2017
Rozměr: 167×225 mm
Hmotnost: 649 g
Počet stran: 192
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments